Betlémské světlo 2014 – opět v České Třebové                    
U nás se skauti snaží Betlémské světlo roznášet už více jak 15 let. Nejdříve bylo spojeno se sbírkou hraček pro děti z dětských domovů, kde skupina skautů a skautek sídlila v nádražní budově a spolupořádala tuto sbírku spolu s rozdáváním Betlémského světla. Později po ukončení veřejné sbírky se světlo začalo nabízet široké veřejnosti. Nejdříve jen ve skautské klubovně Pod Horami a později už jen na Starém náměstí pod vánočním stromem. Skautky ze čtvrtého dívčího oddílu si vzaly tuto tradiční akci za svou a již několikátým rokem obdarovávají příchozí plamínkem Betlémského světla. Zároveň Betlémské světlo roznáší po starších členech našeho střediska a tak mile tuto tradici a toto poselství posílají dál do světa.
Pokud byste chtěli mít své světlo již dříve, tak Betlémské světlo přijede tuto sobotu 20. prosince do České Třebové vlakem v 10.10 hod. rychlíkem R 872 Slavkov. Zde bude první možnost si donést Betlémské světlo na sváteční stůl a následující den zapálit si již čtvrtou svíčku na adventním kalendáři právě světlem z Betléma. Součástí předávání Betlémské světla bude i zpívání vánočních koled, v podání zejména litomyšlských skautů a skautek, ke kterým se můžete přidat i vy.
Další a již tradiční možnost připálit si plamínek z Betléma bude pak na Štědrý den u vánočního stromu na Starém náměstí. Skautky ze čtvrtého oddílu zde budou stát od 9 do 11 hodin a rády Vám připálí Betlémský plamínek.
Tímto bychom chtěli popřát všem lidem dobré vůle příjemné prožití vánočních svátků v klidu domova a hlavně hodně zdraví, pohody v novém roce.

Betlémské světlo 2014 – 25 let v ČR

Již 25 let je tu s námi každé Vánoce Betlémské světlo. Tato novodobá tradice se za čtvrt století stala výraznou součástí slavení Vánočních svátků v mnoha rodinách a přináší mnoho radosti jak kurýrům, kteří světlo roznášejí, tak i příjemcům.
Letošní ročník je pro mnoho lidí opravdu jubilejní. Vždyť čtvrt století existence BS je v dnešní době světlým bodem v záplavě negativně laděných zpráv. 
Původní myšlenka předávání Betlémského světla vznikla v Rakousku jako součást charitativní akce nadace „Světlo ve tmě“.
Vedení rakouské nadace „Světlo ve tmě“, ani ORF, zajisté netušilo, jak skauti světlo z Betléma rozšíří a jaký to bude mít dopad na slavení Vánoc. Vždyť dosah a rozšíření Betlémského světla překročilo hranice Evropy a dostalo se například do Ruska, USA, Kanady a Jižní Ameriky.
Je povzbuzující vidět, jak skautská myšlenka spojuje lidi z různých států a národů a vidět Ukrajinskou delegaci diskutující se světlonoši z Ruska a všichni dohromady se zástupci USA dává pozitivní výhled do budoucna.
Jednou z hlavních myšlenek bylo a stále je ukázat nejen členům skautských oddílů, že o Vánocích nejde ani tak o kupu dárků a cukroví, ale o to, prožít Vánoce v klidu a pohodě s těmi, které máme rádi a oni nás. Jedná se o snahu ukázat, že i v dnešní době, zaměřené primárně na výkon a finance, lze pomocí dobrovolnictví, sebezáporu a úsměvu dosáhnout víc, než penězi.
Další z nosných myšlenek tedy je, že mnoho radosti mohou udělat i bez peněz a stačí pouze chuť přispět k této atmosféře. A když k tomu přidají skautskou službu a roznesou Betlémské světlo ve svém okolí sousedům, zjistí, kolik zajímavých lidí s různými životními příběhy kolem sebe mají.
V dnešní době cílené a masivní propagace a sebepropagace přináší Betlémské světlo opačnou myšlenku, která zdůrazňuje, že není účelem a cílem, aby veřejnost věnovala pozornost skautům, ale že je to přesně naopak. Tedy že skauti mají věnovat pozornost svému okolí a to bez nároků na odměnu nebo zviditelňování.  
Mít doma plamínek Betlémského světla a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě se stalo symbolem a znamená to stát se součástí nekonečného řetězu domovů propojených symbolem naděje a duchovního poselství vánočních svátků. 
Stát se poslem pokoje, přinést toto světlo jako dar lidem ve svém okolí a zapojit je do velké rodiny lidí dobré vůle, to je nejen pro skauty velkým vánočním přáním a radostí.

 

Betlémské světlo 2014 - všeobecné informace

Myšlenka předávání Betlémského světla vznikla v Rakousku jako součást charitativní akce. Předávání křehkého plaménku se díky skautským organizacím odtud rozšířilo do dalších zemí, a to nejen po celé Evropě. 
Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem z místa narození Ježíše Krista – Betléma – do rakouského Lince. K nám se Betlémské světlo dostalo hned po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou českých skautů žijících v exilu k nám poprvé připutovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze. V roce 1990 se s myšlenkou Betlémského světla seznámili brněnští skauti na vídeňském jamboree – mezinárodním setkání skautů a skautek z celého světa – a již na podzim téhož roku začali připravovat českou verzi.
Nosnou myšlenkou bylo a stále je ukázat členům skautských oddílů, že o Vánocích nejde ani tak o kupu dárků a cukroví, ale o to, prožít Vánoce v klidu a pohodě s těmi, které máme rádi a oni nás. Že mnoho radosti mohou udělat i bez peněz a svou chutí přispět k této atmosféře. A když k tomu přidají skautskou službu a roznesou Betlémské světlo ve svém okolí sousedům, zjistí, kolik zajímavých lidí s různými životními příběhy kolem sebe mají.
Po roce se skauti v sobotu 13. 12. 2014 opět vydávají z Brna do Vídně převzít Betlémské světlo. Následující sobotu, 20. 12. 2014, jej budou ve spolupráci se skauty z celé republiky rozvážet po celé naší vlasti. 
V mnoha stanicích si bude možno převzít plamínek od skautských kurýrů. Seznam vlaků rozvážejících Betlémské světlo je uveřejněn spolu s dalšími důležitými informacemi na internetových stránkách www.betlemskesvetlo.cz. 
Skauti však světlo nerozvážejí jen vlakem, ale přinášejí ho zejména do kostelů, na náměstí měst, na radnice a přímo do domovů našich spoluobčanů. Zde se již mezi skauty zapojuje veřejnost – občané z farních rad, ale i jednotlivci, kteří se chtějí zapojit do této akce. 
Mít doma Betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě pro ně znamená stát se součástí nekonečného řetězu domovů propojených symbolem naděje a duchovního poselství vánočních svátků. Stát se poslem pokoje, přinést toto světlo jako dar lidem ve svém okolí a zapojit se do velké rodiny lidí dobré vůle, to je pro některé lidi dnes velkým vánočním přáním a radostí.