Příběhy bezpráví                                                                     

Gymnázium se letos již po osmé zapojilo do projektu Příběhy bezpráví, během kterého jsou každoročně promítány dokumenty a pořádány besedy s pamětníky na školách po celé České republice. Letošní ročník byl věnován tzv. sametové revoluci.
Od této události uplynulo už 25 let, tudíž ji nikdo z nás studentů nemohl zažít. O to více nás zajímalo, jak tyto dny prožívali obyčejní lidé a co se dělo nejen v Praze. Jistě, měli jsme základ z hodin dějepisu, ale upřímně řečeno více než celostátní dvouhodinová generální stávka nás zajímala všední každodennost a její problémy. A na to se v běžné výuce zpravidla čas nenajde. Než ale došlo na dotazy, promítli jsme si dokumentární snímek Karla Strachoty „1989: Z deníku Ivany A“. Tento film byl inspirován zážitky zachycenými v deníku osmnáctileté studentky a popisoval poslední rok existence komunistického režimu.
Pak už přišla na řadu diskuze s Jiřím Křečanem, který v roce 1989 studoval na Univerzitě Palackého v Olomouci. Nejdříve nám vyprávěl, jaké on měl s komunistickým režimem zkušenosti. Poté přišel čas na dotazy. Zpočátku ve třídě vládlo hrobové ticho, ale nakonec se první a shodou okolností má ruka osmělila a byl vznesen první dotaz. Po chvíli už zvědavost překonala stud, rozpoutala se debata a my jsme získali mnoho cenných informací.
Naši rodiče na rozdíl od nás v totalitě žili a možná by tedy neuškodilo zeptat se jich občas i na něco jiného než: „Co bude dnes k večeři?“   Dominika Kubištová, 8.A