Z Ústí n.O. zmizí hazard postupně během několika let

Iniciativa Hazardu STOP vydala prohlášení, jímž reaguje na rozhodnutí zastupitelstva o regulaci hazardu. Vyhláška, kterou zastupitelstvo schválilo, stanoví zákaz provozování loterií a jiných podobných her na celém území města Ústí nad Orlicí s účinností od 1. 1. 2015. Obsahuje přechodné ustanovení, které umožňuje, aby loterijní činnost, jejíž provozování bylo povoleno příslušnými orgány přede dnem nabytí účinnosti vyhlášky, mohla být ještě na území města provozována, a to nejdéle do doby stanovené vydaným povolením. Výherní hrací automaty by tak z heren ve městě měly mizet postupně v horizontu několika let.

Jako ti, kteří vyvolali jednání o regulaci hazardu, cítíme potřebu reagovat na rozhodnutí prosincového zastupitelstva. Přes slibný začátek, kdy se téma začalo debatovat a došlo se až k vyhlášení referenda, je pro nás konec hry neslavný. Herny ve městě zůstávají. Ve stejném počtu. Jen automatů v nich bude v následujících letech velmi pomalu ubývat.
Naše iniciativa tedy nenaplnila svůj hlavní cíl, totiž zbavit město heren a automatů v co nejkratším možném horizontu. Tento neúspěch je však doprovázen jedním velkým úspěchem. Tím je podle nás konání referenda. Není samozřejmé, že zastupitelstvo referendum vyhlásilo, není samozřejmé, že jej vyhlásilo tak, aby se konalo v termínu, kdy je šance na co nejvyšší účast voličů, není samozřejmé, že město nečiní vůči institutu referenda žádné zásadní obstrukce. To vše je úspěch našeho města a výsledkem byla nejvyšší volební účast ze všech podobných referend v republice!
Naší iniciativě se nelíbí, jak s výsledkem tohoto nejmasovějšího a nejdražšího průzkumu veřejného mínění v našem městě naložilo nové zastupitelstvo. Zároveň ale plně respektujeme, že k tomu, aby se veřejný prostor kultivoval naší cestou, nás bylo málo! Bylo nás málo, a proto se rozhodnutí vrátilo do rukou zastupitelů. Je faktem, že zastupitelé nemusí respektovat výsledek našeho referenda. Zastupitelé demokraticky hlasovali jinou politickou dohodu a rozhodli velkou většinou 23 hlasů, což má jistě svou velkou váhu a jedná se o silný kompromis. Je zodpovědností všech našich volených zástupců, aby si sami před sebou a v debatě se svými voliči obhájili cestu, kterou se rozhodli jít. To vše je zkušenost, která je pro naše město velmi cenná a určitě ji v budoucnu dokážeme zúročit.
Podle našeho názoru měli zastupitelé jasně reagovat na přání voličů, kdy se pro zákaz heren vyslovilo 66 % všech lidí, kteří přišli ke komunálním volbám (ne pouze k referendu!). Postupná regulace v čase je podle nás krátkozrakým řešením, které našemu městu dobře neslouží. Sice zůstává zachován příjem hazardních peněz do městské kasy, bohužel je ale téměř jisté, že hydra gamblerství negativně ovlivní životy jednotlivců a rodin v našem městě a ohrozí naděje dětí hráčů na dobrý start do života.
Iniciativa Hazardu STOP svou činnost nekončí, budeme bedlivě sledovat naplňování vyhlášky města a postupný pokles počtu automatů. Tématu hazardu se chceme dále věnovat, a pokud stát selže ve svých proklamacích a nedokáže toto podnikání dostat do společensky přijatelných hranic, budeme těmi, kteří budou předkládat další výzvy k účinné regulaci.
Děkujeme zastupitelům, kteří hlasovali pro zákaz heren v Ústí, děkujeme všem dobrovolníkům za desítky hodin odvedené práce a také všem, kteří nám během naší snahy vyjádřili podporu.
Za iniciativu Hazardu STOP v Ústí nad Orlicí

Dan Dostrašil
Petr Kulhavý, předseda SPOUSTI