V ROCE 2015 KRAJ POSTAVÍ TĚLOCVIČNU A OPRAVÍ DALŠÍ SILNICI

Vážení přátelé, Třebováci,
kalendářní rok se nám opět přehoupl, než jsme si zvykli psát datum se čtrnáctkou na konci, už je tu rok patnáctý. Letí to jako voda. Výhodou je, že čas je spravedlivý a měří nám všem stejně. Jsme tedy opět o rok zkušenější a snad i moudřejší.
Jako hejtman našeho kraje mám nyní možnost bilancovat nejen rok 2014, ale už polovinu období krajské samosprávy. Z mého pohledu se jedná o dva roky úspěšné. Když jsem v únoru 2013 dal pokyn k přípravě projektů v hodnotě téměř 4 miliardy korun, kolegové mě považovali za snílka. Dnes mohu konstatovat, že se všechny projekty již podařilo nebo daří realizovat a musíme plnit zásobník dalšími. Investice v uplynulém roce byly skutečně nejvyšší za celé období existence kraje. Šli jsme sice do rizika, ale nakonec se vše podařilo nad očekávání dobře. V našem okolí se to projevilo opravami silnic (Skuhrov, Výprachtice, Králíky - Dolní Morava, Ústí nad Orlicí - Andrlův Chlum a řada dalších), zateplení a energetické úspory škol (VOŠ a SOŠ technická Česká Třebová, Střední škola automobilní ÚStí nad Orlicí, Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí,…), obnova přístrojů v Orlickoústecké nemocnici, a.s. včetně investic do dlouho zanedbaných pavilonů (interní pavilon, budova ředitelství,…). Vím, že hlavně dopravní stavby přinesly komplikace zejména motoristům, jsem ale přesvědčený, že trpělivost opravdu přináší růže, tentokrát mimo jiné obnovené kryty vozovek.
A co v roce 2015? Jednomyslně schválený rozpočet kraje, v tom jsme mimochodem také republikovou raritou, znamená pro Třebováky dobrou zprávu. Podaří se zahájit stavbu nové tělocvičny pro míčové sporty na Skále. Nebude to ovšem podle původních předpokladů na místě dnešní montované haly za volejbalovými kurty, ale v přímo areálu bývalé ISŠT na Skále, nyní spojené VOŠ a SOŠ technické v bezprostřední blízkosti dílen. Investice v předpokládané hodnotě 48 milionů korun bude plně v režii Pardubického kraje na krajských pozemcích v areálu školy. Město upraví příjezdové komunikace v okolí zimního stadionu a parkovací místa. Pokud bychom dále vyčkávali (například na výstavbu multifunkční haly za násobně vyšší náklady), museli bychom brzy řešit sanaci nevyhovující tělocvičny na Skále a škola o téměř 1000 žácích by neměla dostatečné zázemí pro výuku tělesné výchovy. Navíc tělocvična bude důležitá nejen pro uvedenou střední školu, ale hlavně pro další míčové sporty ve městě, protože jsem trval na rozměrech, které budou odpovídat hřišti pro házenou a florbal. Využití musí být zabezpečeno nejen dopoledne pro výuku, ale i v odpoledních hodinách pro veřejnost. Bude to první tělocvična ve městě se zázemím také pro diváky. Jsem rád, že tuto prioritu podpořili všichni zastupitelé kraje.
Díky dobré finanční kondici (z roku 2014 převedeme do rozpočtu kraje dalších 500 milionů korun) budou pokračovat hlavně opravy silnic, chystají se ovšem i projekty pro evropské fondy na další období. Za osobní prioritu jsem si vzal také kompletní rekonstrukci silnice k logistickému centru Metrans a dále do Semanína. Komunikace potřebuje zpevnit a rozšířit, aby odpovídala zvýšené zátěži nákladními vozidly. Ostatně jsem to za kraj slíbil již před časem. Určité problémy majetkové povahy jsou pod třemi podjezdy od 1/14 ke kotelně. Jsou podle mého názoru ale řešitelné. Rádi bychom oba úseky opravili najednou.
Jsem si jistý, že obce, města i kraj mohou hospodařit uvážlivě, stabilně a dobře. Nepotřebujeme k tomu manažery, jak se nám někdo snaží neustále podsouvat. Je to totiž jenom o zdravém rozumu, průběžném sledování hospodaření, určité míře risku, ale hlavně o zodpovědnosti. Stát by se proto měl učit ne od manažerů, kteří jdou do politiky s bůhví jakými cíli, ale od samospráv, které váží každou vynaloženou korunu.
Vážení přátelé, dovolte mi, abych Vám na závěr poděkoval za dosavadní podporu, kterou jste mi projevili v podzimních komunálních volbách. Je to pro mě signál, že práce pro kraj i pro město má smysl. Nabíjí mě to pozitivní energií a chutí do další činnosti. Všem přeji v roce 2015 především pevné zdraví, málo stresu a pohodu pokud možno po celý rok.
S úctou Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje