Balíčky hygienických potřeb od společnosti ROSSMANN putovaly do čtyř mateřských center v našem kraji, také do České Třebové 

/5. prosince 2014/
Síť drogerií parfumerií ROSSMANN podporuje projekt Spolu pro mateřská centra, v rámci něhož se snaží usnadnit provoz několika z nich. Koncem listopadu proběhla předání balíčků hygienických potřeb čtyřem vybraným centrům v Pardubickém kraji - Centrum pro rodinu Sluníčko (Moravská Třebová), Mateřské a rodinné centrum Krůček (Svitavy), Mateřské centrum Emma (Králíky) a RC Rosa (Česká Třebová). Spolu pro mateřská centra nabízí příležitost udělat radost stovkám rodin a podat pomocnou ruku mateřským centrům v rámci celé České republiky. Za projektem stojí občanské sdružení Síť mateřských center. V průběhu listopadu společnost ROSSMANN předala vybraným 87 mateřským centrům po celé České republice balíčky hygienických potřeb na půl roku dopředu.
Posláním mateřských center je poskytovat rodinám bezpečný prostor s nabídkou různorodých akcí, sportovních, vzdělávacích či rekvalifikačních programů, díky kterým děti a dospělí rozvíjejí své schopnosti a dovednosti. Zpravidla je zakládají ženy na mateřské dovolené, které se samy starají o provoz a zajišťují program. Jakákoli podpora jim tedy pomůže k lepšímu fungování.
Centra jsou závislá na nevyzpytatelných grantech a ochotě města nebo obce jejich chod podporovat. Členské poplatky a příspěvky od návštěvníků stačí často jen na pokrytí nájmu,“ uvádí Rut Kolínská, prezidentka Sítě mateřských center, jejíž současný projekt Spolu pro mateřská centra vybízí širokou veřejnost, aby přispěla a pomohla dobré věci. Nejedná se v tomto případě o finanční dary, ale o poskytnutí hygienických a kancelářských potřeb, hraček či didaktických pomůcek, které jsou pro každodenní chod velmi potřebné.
Obdarovaná centra si materiální podpory od společnosti ROSSMANN velmi váží. Shodují se na tom, že jim usnadní provoz a každodenní chod. Ušetřené finanční prostředky pak mohou vložit do zlepšení samotné péče o děti, k rozšíření aktivit a programu pro návštěvníky. Tento projev podpory a pomoci berou také jako ocenění jejich činnosti, které jim dává energii a chuť pokračovat dál. Jednotlivá centra si určila, kolik a jaké konkrétní hygienické prostředky na půl roku potřebují. Celkem se v Pardubickém kraji předalo 288 rolí toaletního papíru, 26 ks mýdla, 36 balení papírových kapesníků, 12 ks prostředků na mytí nádobí, 10 ks WC čističů, 12 balíčků vlhčených ubrousků a 32 rolí kuchyňských utěrek.
Do projektu Spolu pro mateřská centra se mohou zapojit organizace i jednotlivci. Stačí si vyhledat konkrétní kraj a mateřské centrum, podívat se na seznam jejich potřeb a poslat krátkou zprávu, co chcete darovat. Společnost ROSSMANN si uvědomuje složitou situaci mateřských center, se kterou se denně musejí potýkat, a také jejich důležitou roli v životech mnoha rodin, které je navštěvují a využívají jejich pomoci. „Naším cílem je pomáhat a reagovat na skutečné aktuální potřeby komunity, proto nás projekt Spolu pro mateřská centra velice oslovil. Společnost ROSSMANN všeobecně cílí na matky s dětmi, a proto se i naše aktivity logicky zaměřují tímto směrem,“ říká Miroslava Lukáčová, ředitelka lidských zdrojů společnosti ROSSMANN a dodává: „Jsme velmi rádi, že jim tyto věci můžeme poskytnout a doufáme, že budeme inspirací nejen pro další společnosti, ale i pro naše spoluobčany.“