V sobotu 20. prosince zazněla v kostele sv. Jakuba v České Třebové jako tradičně Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Pod taktovkou Bohuslava Mimry ji provedl Komorní orchestr Jaroslava Kociána posílený o dechovou sekci. Spolu s českotřebovským Bendlem se sbormistrem Josefem Menšíkem zpíval i Vlastimil z Heřmanova Městce se sbormistryní Markétou Výbornou. Bendl tak mohl hned po týdnu oplatit pozvání Vlastimilu na provedení stejné mše. Sólové party zazpívali současní i bývalí členové Bendlu Jana Ženková, Martina Houdová, František Mikeš a František Čech, na varhany hrála Blanka Poukarová. Tradičně kvalitní provedení Rybovy mše odměnil zaplněný kostel bouřlivým potleskem.
Pro Bendl to bylo již třetí provedení této mše během jediného týdne. V neděli 14.12. hostoval Bendl v Heřmanově Městci, kde ji v místní sokolovně zazpíval společně s Vlastimilem za doprovodu symfonického orchestru Konzervatoře Pardubice a jejích sólistů pod vedením dirigenta Tomáše Židka. Podílel se tak snad na nejrychlejším provedení "Rybovky", kterou Tomáš Židek stihnul oddirigovat za necelých 36min - údajně podle představ samotného autora.  Ve čtvrtek  18.12. pak hostoval v Litomyšli na provedení "Rybovky" spolu s Litomyšlským symfonickým orchestrem, Sborem paní a dívek a Litomyšlským mužským sborem s místními sólisty pod vedením dirigenta Davida Lukáše. Ještě před Českou mší vánoční zaznělo v premiéře i pásmo čtyř spirituálů "Když Betlém nespí" v úpravě dirigenta Davida Lukáše. V jednom ze spirituálů zazpívala sólo i Alena Formánková z Bendla. Stejné pásmo spirituálů zazní i v České Třebové na Tříkrálovém koncertě v sobotu 10. ledna 2015, na který Bendl srdečně zve všechny své příznivce.
Nejen těm, ale i všem příznivcům českotřebovské kultury Bendl přeje radostné vánoční svátky a do roku 2015 vše dobré a bude se těšit na shledanou na některém dalším ze svých koncertů.  PS

Koncert v České Třebové 20.12.2014


  • Fotografie z koncertu v Litomyšli:

  • Fotografie z koncertu v Heřmanově Městci