Situace v dopravě se postupně stabilizuje

Pardubice (2. 12. 2014 v 17:00 hodin) – Komplikace způsobené ledovkou v Pardubickém kraji se daří postupně odstraňovat. Silničáři zprůjezdnili všechny úseky silnic, kde byly napadané větve a zlepšuje se také situace na železnici.

České dráhy postupně obnovují provoz na prvním železničním koridoru z Prahy na Moravu, který zastavila námraza na trakčním vedení. Elektrické lokomotivy nahrazují dieselovými. „Vlaků postupně přibývá, i když do plánovaného jízdního řádu to má ještě daleko. Oběma směry na Prahu i na Českou Třebovou jedou v průměru tři dálkové vlaky za dvě hodiny," řekl ČTK Tomáš Netolický z krajského ředitelství Českých drah v Pardubicích. Některé rychlíky mají asi hodinu zpoždění, jiné spoje byly zrušeny. Do náhradních vlaků se musejí směstnat všichni cestující. Osobní vlaky na koridoru byly nahrazeny motorovými jednotkami s nižší kapacitou, zpoždění dosahuje asi deseti minut.

Obdobné potíže přetrvávají v úsecích tratí mezi Českou Třebovou a Letovicemi a mezi Českou Třebovou a Zábřehem na Moravě. Na trati Pardubice – Jaroměř je osobní doprava zajišťována jednotkami Regiopanter, které táhnout motorové lokomotivy. Rychlíky linky Pardubice - Liberec jezdí bez omezení. Regionální železniční doprava, která není elektrifikovaná, funguje podle jízdního řádu. „Předpokládám, že situace potrvá nejméně do dnešního večera. Nepamatuji se, že by nás počasí zasáhlo v tak velkém rozsahu," dodal Netolický.

Námraza dál komplikuje také městskou hromadnou dopravu v Pardubicích. Na osmi trolejbusových linkách byl omezen provoz, náhradní autobusy jezdí v intervalech zhruba 20 minut, posilové trolejbusové linky 4, 21 a 27 byly zrušeny bez náhrady. Námrazu na trolejích nelze odstranit ani chemickými přípravky ani mechanicky, neboť by se mohlo vedení poškodit, řekla ČTK mluvčí Dopravního podniku města Pardubic Jitka Malinská. Podle ní se situace dnes a možná ani ve středu nezmění.

Náledí způsobilo v pondělí večer a během dneška řadu dopravních nehod. Nikdo při nich nepřišel o život. Hasiči také museli vyjíždět na desítky míst odstraňovat spadlé stromy a větve. Za posledních 26 hodin jsme měli 145 výjezdů, normálně jich bývá kolem 15. Kromě práce na komunikacích jsme například vysvobozovali jednoho vozíčkáře z vlaku, který musel zastavit v Dlouhé Třebové, protože se pánovi udělalo špatně z podchlazení a dlouhého sezení,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Zdravotnická záchranná služba má v terénu všechna vozidla, záchranáři museli prodloužit své směny. Evidují zejména velké množství úrazů způsobených při neopatrné chůzi na náledí.

Kalamitní stav v distribuční soustavě, který byl v Pardubickém kraji vyhlášen v okresech Chrudim a Svitavy, přetrvával i odpoledne. Obnovení dodávek proudu předpokládá společnost ČEZ Distribuce na většině postiženého území do dnešních 18 hodin.