Vzpomínka na Ladislava Vincence staršího 

Dne 12.12.2014 se uskutečnilo poslední rozloučení rodiny, kamarádů, muzikantů a přátel s panem Ladislavem Vincencem st.., který skonal dne 7.12.2014 ve věku 86 let.
Láďu jsem poznal jako výborného člověka a vynikajícího trumpetistu, kterému  nebyl žádný z hudebních žánrů cizí. Své umění a optimismus šířil mezi mladšími kolegy a bavil jím i příznivce a posluchače vystoupení, na kterých účinkoval. Již od mládí se seznamoval s taji a nástrahami hry na trubku. Ač nebyl absolventem žádné z vyhlášených hudebních konzervatoří, dovedl své hráčské dovednosti téměř k dokonalosti. Byl vyhledáván mnohými kapelníky dechových orchestrů jako první křídlovák, v tanečních a jazzových orchestrech byl obsazován jako sólový trumpetista. Mnozí posluchači a příznivci taneční hudby pamatují Láďu jako člena kapely        působící v Ústí nad Orlicí na tanečních večírcích a odpoledních čajích a mnoha dalších vystoupeních podobného zaměření.
Láďa byl i zakládajícím členem a sólo trumpetistou Velkého Swingového Orchestru v České Třebové, kde po více jak 25 let předváděl své mistrovství a vytříbenou techniku. Jeden zážitek z vystoupení  V roce 1997 byl VSO pozván na pětidenní pobyt do holandského Assenu, spojený s několikerým účinkováním orchestru, kde zaznívaly nejznámější skladby swingové klasiky, protknuté sóly jednotlivých nástrojových skupin tak, jak je znali příznivci této muziky z nahrávek (orchestru K.Vlacha, G. Broma, K.Krautgartnera a dalších).
Na poslední dva dny pobytu byl naplánován „Workshop“ s místním jazzovým orchestrem, složeným převážně z žáků nebo absolventů místí hudební školy výborné úrovně a majícím na repertoáru převážně moderní aranže swingové a jazzové hudby. Při nácviku jedné moderní aranže skladby, (nám do té doby neznámé),  ve které bylo obsáhlejší trumpetové sólo a do kterého se mladým trumpetistům
hostitelského orchestru vůbec nechtělo, se této výzvy ujal Láďa a s bravůrou sobě vlastní vystřihl, k úžasu místních hráčů a později i posluchačů společného koncertu obou orchestrů na závěr našeho pobytu, toto sólo na poprvé bez sebe menšího zaváhaní. Pro osvětlení a snazší představu je třeba dodat, že v moderních aranžích swingové a jazzové hudby není tak, jako v klasických skladbách,
vypsaná melodická a rytmická linka sóla do poslední notičky, nýbrž si  sólista tyto tvoří jen ze zápisu akordových značek. O toto jsou nároky na sólisty větší  a s tímto se byl Láďa bez jakýchkoliv problémů schopen vypořádat.
Je třeba také uvést, že Láďa myslel ( co se hudby týče ) i na zadní kolečka a vychoval za sebe zdatné nástupce, syna Ladislava a spolu s ním i vnuka Tomáše, o čemž se měli možnost přesvědčit posluchači mnoha našich koncertů.
Odešel další z vynikajících lidí a muzikantů, na jehož místo se bude jen těžko shánět muzikant podobných hudebních invencí a kvalit.
Jsem rád, že jsem mohl působit dlouhá léta po boku tak výborného člověka a hlavně muzikanta. Zasedni jako 9-tý člen do pomyslného Nebeského Swingového Orchestru a dohlížej nad čistotou a dodržováním hudebních zásad, které i pro Tebe znamenaly hodně moc a kterými si se sám řídil.  Děkujeme a vzpomínáme.                                        Jiří Němec st. a členové VSO Č. Třebová