Výroční výstava Stanislava Víši

 (1. 10. 1924  –  19. 12. 1984)

Narodil se v České Třebové v rodině zámečníka ČSD. Je absolventem českotřebovského reálného gymnázia a pedagogické fakulty Karlovy univerzity v Praze  ( profesoři Cyril Bouda, Martin Salcman, Karel Lidický ). Po studiích krátce pracoval jako samostatný návrhář v podniku KOVO. Pražské zkušenosti s návrhářstvím a propagací uplatnil po odchodu z vojny doma ve Třebové. Stal se vedoucím propagace v textilním podniku Perla. Po několika letech byl vybrán do nově zřízené instituce textilního průmyslu ORGATEX.  Z jeho popudu vznikla resortní výtvarná škola pro další vzdělávání vedoucích pracovníků propagačních oddělení, návrhářů a aranžérů. Od roku 1965 se stal vedoucím útvaru propagace a tisku na generálním ředitelství bavlnářského a hedvábnického průmyslu v Hradci Králové. Redigoval zde měsíčník B- expres a podílel se na výtvarném řešení expozic textilu na Libereckých trzích a dalších výstavách ( Brno, Trenčín, Paříž, Lipsko, Moskva …). Po autohavárii ( 1976) opustil náročnou práci v Hradci Králové a vrátil se do rodného města. Stal se zde pedagogem výtvarného oboru na LŠU. „ Je paradoxem, že až na sklonku života se dostal k pedagogické práci, po které vlastně celý život toužil” ( Mgr. M. Michalski ).

     K vlastní tvorbě se dostal až v čase volna. Že miloval své rodné město, prozrazují jeho kresby a grafické listy. Nejčastějšími náměty jsou zdejší malebné chaloupky, rotunda sv. Kateřiny, kostel sv. Jakuba, staré náměstí, nábřeží Třebovky, park Javorka, městská zákoutí, celkový pohled na město. Častý je i motiv milenců, lásky a mateřství, krajiny v různém ročním období, postav z pohádek, kocourů v oknech a na střechách … Pracoval se dřevem (loutky, betlém), je autorem českotřebovského kalendáře, obálek Českotřebovského zpravodaje, sgrafita v nádražní hale a památníku padlých na továrním dvoře parnické textilky. Měl ještě mnoho představ a plánů, bohužel je nemohl naplnit. Nejprve nemoc, a potom předčasné úmrtí ukončilo jeho umělecky plodný život.

Stanislava Víšu nám na chvíli vrátí výroční výstava, která se uskuteční v českotřebovském městském muzeu od 22. ledna a bude trvat až do konce února. Na výstavě najdeme práce z pozůstalosti, díla, která jsou ve vlastnictví rodiny nebo městského muzea i ze soukromých sbírek. Mnohé z nich dosud dokonce nebyly ani vystavovány.  Mnoho výtvarných prací, olejů, pastelů či grafik i dalších prací je však ve vlastnictví soukromých osob.  Dalším obohacením výstavy by mohlo být  jejich případné zapůjčení pořadatelům (se zárukou vrácení). Pro realizaci scénáře výstavy však není možné s takovou nabídkou otálet.

Pořadatelé - rodina  i pracovníci českotřebovského městského muzea zvou na výstavu všechny žijící přátele a pamětníky Stanislava Víši i širokou kulturní veřejnost. Vernisáž výstavy  bude ve čtvrtek 22. ledna v 17 h