Nahrazení klasických wolframových žárovek „úsporkami“ ušetří domácnostem ročně až 4000 korun

Již 65 % českých domácností svítí alespoň jedním úsporným zdrojem světla a další stále přibývají, vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti eSvětlo.cz. Úsporné osvětlení domácnostem ušetří až 4000 korun ročně.

Vysoká energetická náročnost wolframových žárovek byla hlavním důvodem ukončení jejich výroby předloni v září. Z průzkumu portálu eSvětlo.cz vyplývá, že tuzemská domácnost potřebuje na svícení v průměru 18 žárovek. V případě kompletní výměny klasických energeticky náročných zdrojů světla (wolframové či halogenové zdroje) za kompaktní lineární zářivky či LED světelné zdroje může úspora domácnosti dosáhnout až 4000 korun za jediný rok.

Úsporné zářivky do koše nepatří

S rapidním růstem počtu „úsporek“ roste také potřeba jejich recyklace v okamžiku, kdy doslouží. Zatímco vysloužilé wolframové žárovky lze bez obav vyhodit do koše, ty úsporné je třeba odevzdat k ekologické recyklaci. Kvůli toxické rtuti, kterou v malém množství světelné zdroje obsahují, se s nimi musí zacházet jako s nebezpečným odpadem Dalším důvodem pro recyklaci vysloužilých zářivek je možnost opětovného využití surovin, které úsporky obsahují.

Rtuti v zářivce se není třeba bát, zátěž pro životní prostředí představuje jen při neodborné likvidaci a ve vysoké koncentraci. Rtuť se v úsporných zářivkách vyskytuje ve velmi malém množství (cca 2–5 mg), například v klasickém teploměru je rtuti 500krát více.

Při náhodném rozbití zářivky je třeba místnost vyvětrat, střepy zamést a odvézt do sběrného dvora či předat firmě zabývající se likvidací odpadu.

O zpětný odběr a následnou recyklaci se stará nezisková společnost EKOLAMP, která zajišťuje tuto službu občanům i firmám zdarma.

Úsporky patří na místo zpětného odběru: nyní jich je téměř 4 000

V Česku lze vyřazené úsporné zdroje vrátit v jakémkoli obchodě s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, úřadech nebo v řadě firem.

Počet sběrných míst stále roste, nyní je jich přibližně 4000 a další stále přibývají. Společnost EKOLAMP již rozmístila více než  1500 malých sběrných nádob Kde se nachází nejbližší sběrné místo, lze zjistit přes internet na www.ekolamp.cz.

Srovnání spotřeby jednotlivých zdrojů světla (zdroj eSvětlo.cz)

 

 

Klasická žárovka

Halogenová žárovka

Kompaktní úsporná žárovka

LED žárovka

Spotřeba

60 W

52 W

12 W

9 W

Životnost

1 rok

2 roky

12 let

25 let

Cena za potřebné množství světelných zdrojů za 25 let

250 Kč

600 Kč

270 Kč

500 Kč

Náklady na elektřinu za 25 let*

6810 Kč

5902 Kč

1643 Kč

1232 Kč

Celkové náklady za 25 let

7060 Kč

6502 Kč

1813 Kč

1521 Kč

 * Průměrná cena elektřiny v roce 2012 – 4,54 Kč/KWh