Kalamitu odvolali energetici, ale na železnici je provoz stále omezen

Pardubice (3. 12. 2014) – Zatímco energetici mohli dnes už v 6 hodin ráno odvolat kalamitní stav v okrese Chrudim, vyhráno ještě není na železnici. Velká část elektrifikovaných tratí je stále nesjízdná pro elektrické vlaky. České dráhy upozorňují, že velká část vlaků osobní dopravy pravidelně vedených elektrickými soupravami dani dnes nepojede nebo pojede pravděpodobně se značným zpožděním.

Jezdí jen některé rychlíky

České dráhy i nadále naléhavě žádají cestující, aby především na elektrifikovaných tratích z důvodu silné námrazy odložili své cesty na příznivější povětrnostní podmínky nebo použili jiný druh dopravy. Na páteřní trati 010 Česká Třebová - Kolín pokračuje provoz v omezeném režimu. Vybrané dálkové vlaky jsou vedeny v redukovaném počtu s lokomotivami dieselové trakce, z čehož plyne kromě vysokých zpoždění i snížená přepravní kapacita. Vlaky SC Pendolino rovněž nejezdí – aktuální informace najdete na www.cd.cz, kde jsou postupně zveřejňovány vlaky dálkové dopravy, které přes Pardubický kraj pojedou. Všechny zavedené vlaky dálkové dopravy, bez ohledu na jejich kategorii, zastavují ve stanicích Přelouč, Pardubice hl.n., Choceň, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová a Svitavy. Rychlíky linky Pardubice - Liberec jezdí bez omezení.
Situace se nezmění se minimálně do oběda. V případě zlepšení klimatických podmínek a uvolnění ledu z trolejí bude provoz postupně obnovován do normálu.

Regionální doprava s menší kapacitou

Regionální osobní dopravu zajišťují České dráhy motorovými jednotkami - osobní vlaky mezi Kolínem, Pardubicemi, Chocní a Českou Třebovou tak mají sníženou přepravní kapacitu. Obdobné potíže přetrvávají v úsecích tratí 260 Česká Třebová - Letovice a 270 Česká Třebová - Zábřeh na Moravě. Na trati 031 Pardubice - Jaroměř je osobní doprava zajišťována jednotkami Regiopanter taženými motorovými lokomotivami.
Na ostatních tratích Pardubického kraje probíhá doprava víceméně v souladu s jízdním řádem.

Hasiči odklízeli překážky na silnicích

Hasiči Pardubického kraje v souvislosti s ledovkou včera zasahovali celkem u 92 událostí, většinou se jednalo o technickou pomoc, tedy odstraňování spadlých stromů a větví na vozovku, a v pěti případech odstraňovali následky dopravních nehod. V Dlouhé Třebové museli  hasiči z uvízlého expresu vynášet invalidního muže na vozíku, kterému se přitížilo. Muže předali do péče zdravotnické záchranné službě. Ve večerních hodinách bylo nutné zajistit v Javorníku na Svitavsku zcela převrácený kamion z poloviny naplněný masem. Hasiči museli zajistit nejen vozidlo proti požáru, ale i 600 litrů nafty v nádrži tak, aby nedošlo k případné ekologické havárii.

Omezení na silnicích

Silnice v Pardubickém kraji jsou nyní sjízdné se zvýšenou opatrností, bez omezení je stav pouze na Pardubicku. Na úseku silnice II/366 u Javorníku sjel dnes ráno ze silnice kamion a jeho vyprošťování potrvá do odpoledních hodin. Do té doby bude silnice v úseku Mikuleč – Svitavy uzavřena. Pozor také na úsek mezi Borovou a Lubnou na Poličsku a v lesních úsecích na Skutečsku, kde stále trvá nebezpečí padajících stromů nebo větví na vozovku.

 

Nová zpráva ve 14:06: Vlaky na trase Praha – Česká Třebová – Brno už jezdí

Pardubice (3. 12. 2014) - Správě železniční a dopravní cesty se podařilo obnovit elektrickou sjízdnost trati v celém úseku Praha – Česká Třebová – Brno. Vlaky kategorie EC Praha - Vídeň resp. Praha – Budapešť již budou vedeny v elektrické trakci, z důvodu obratů souprav je však zapotřebí i nadále počítat se zpožděním přibližně  30 minut. Rychlíky linky Praha – Brno zatím stále nejezdí, proto vlaky Eurocity zastavují dočasně i v rychlíkových stanicích Přelouč, Choceň a Ústí nad Orlicí. To jsou základní novinky, které jsme aktuálně získali z Českých drah dnes ve 13:30 hodin.

V omezeném režimu pokračuje provoz dálkových vlaků linky Praha – Česká Třebová  –  Olomouc a dále (s dieselovými lokomotivami se sníženou rychlostí a kapacitou) –  i tyto vlaky obsluhují Přelouč, Choceň a Ústí nad Orlicí.
Regionální doprava na trati 010 v úseku Kolín - Česká Třebová se již vrací k normálu, vlaky jsou postupně nasazovány již v elektrické trakci a v plánovaném řazení.
Provoz na trati 031 je již rovněž bez zásadnějších obtíží. Mohou ještě vznikat zpoždění cca do 15 minut.
České dráhy doporučují cestujícím stále sledovat aktuální situaci v provozu na www.cd.cz, případně se před cestou informovat v call centru 840 112 113.