V našem kraji dnes auta jela a vlaky stály

 Pardubice (2. 12. 2014) – První nápor zimy v Pardubickém kraji odstavil kolejovou dopravu, na silnicích se však situaci podařilo zvládnout. Silnice jsou po chemickém ošetření, řidiči ale musejí jezdit s maximální opatrností. Ledovka nejvíce potrápila Třemošnicko a Svitavsko.

Včerejší vytrvalý déšť se v průběhu noci začal měnit na sněhové přeháňky a na silnice začala padat ledovka. „Situaci jsem osobně sledoval už od večerních hodin a musím pochválit pracovníky Správy a údržby silnic Pardubického kraje, kterým se podařilo kalamitu velmi dobře zvládnout. Vozy údržby najezdily na 14 tisíc kilometrů při ošetřování vozovek a na některá místa se auta vracela za noc až šestkrát,“ konstatoval hejtman Martin Netolický.

Silnice v Pardubickém kraji jsou nyní většinou sjízdné se zvýšenou opatrností.  „Námraza na stromech  začala v noci ohýbat v některých lesních úsecích větve do vozovky. Z tohoto důvody  byly uzavřeny silnice II/366 v úseku  Sklené - Křenov z křižovatky s I/43 od Hradce nad Svitavou, silnice III/35846 Semanín – lesní úsek Pazucha a III/35853 v úseku Semanín – Kozlov. S rozedněním však naši pracovníci spolu s hasiči začali větve odstraňovat,“ informoval ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Hasiči zasahovali během noci u více než 120 událostí.  Na některých dalších silnicích je průjezdnost kvůli padajícím větvím omezena zejména pro autobusy. Prognóza meteorologů hovoří o zklidnění situace,  déšť se mění ve sněžení a pouze na jihu kraje hrozí lokální náledí a námrazy.

Horší situace je na kolejích, v Pardubickém kraji nejezdí vlaky na úsecích: Česká Třebová - Bohumín, Česká Třebová - Brno hlavní nádraží, Kolín - Česká Třebová, Česká Třebová - Třebovice v Čechách, Dlouhá Třebová - Česká Třebová a Česká Třebová - Březová nad Svitavou. „Na hlavním železničním koridoru mezi Prahou a Moravou zůstane vlaková doprava omezena, situace by se měla zlepšit po poledni. Záleží však na dalším vývoji počasí,“ uvedl Tomáš Netolický z krajského ředitelství Českých drah. Z Pardubic na Prahu zatím odjely pouze dva vlaky tažené dieslovými lokomotivami.

O vývoji situace vás budeme průběžně informovat.