Nové ceny vodného a stočného,plánované opravy a investice Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. (VSČT) v  r. 2015.


Od 1.1.2015 vstupují z rozhodnutí valné hromady VSČT (funkci společníka vykonává za  Město Česká Třebová v tomto orgánu rada města prostřednictvím starosty města) v platnost nové ceny vodného a stočného v České Třebové a jejích místních částech Kozlov, Skuhrov, Svinná, v obci Přívrat  a obci Němčice - Zhoř. V uvedených lokalitách byly od 1.1.2015 schváleny následující ceny vodného a stočného :

vodné celkem 28,30 Kč/m3 +  DPH ( cena vodného vč. DPH celkem 32,55 Kč/m3 ),

stočné celkem 25,30 Kč/m3 + DPH  ( cena stočného vč. DPH celkem 29,10 Kč/m3).

V r. 2015 dochází ke zvýšení cen vodného a stočného ze strany VSČT celkem  o 5,1 %.      Plánované vlastní náklady společnosti bez nákladů na opravy a údržbu vodohospodářské infrastruktury v příštím roce rostou v součtu pouze o 1,74%, růst nákladů na úhradu činností provozovatele vodohospodářské infrastruktury (ORVOS s.r.o. Česká Třebová) je předpokládán ve výši 1,2%. Nejvyšší procentní nárůst nákladů proti roku 2014 je předpokládán u nákladů na jmenovité a drobné opravy a údržbu vodohospodářské infrastruktury, kde byl schválen nárůst celkem o 9,2%.

K výše uvedenému zvýšení ceny vodného a stočného je  třeba připomenout, že pokud se  Vodárenská společnost Česká Třebová, s.r.o. chce vyhnout porušení  podmínek, za kterých jí byla poskytnuta dotace na výstavbu kanalizace a rekonstrukci čistírny odpadních vod (celkem 199,19 milionů Kč) a riziku vratky této dotace, nebo její části , je v následujících 10 letech povinna dodržovat pravidla Operačního programu Životní prostředí pro získání vlastních finančních prostředků na provoz a budoucí obnovu vybudovaného majetku, což v následujících letech  představuje  průměrný roční nárůst ceny vodného a stočného  cca o 5% nad roční celostátní míru inflace. Příjemce dotace nemusí tyto podmínky pro projekty spolufinancované z Operačního programu Životní prostředí v programovém období 2007-2013 dodržet v případě, že jeho cena vodného a stočného překročí stanovenou tzv. „Sociálně únosnou cenu pro vodné a stočné“ v jednotlivých krajích ČR. Pro Pardubický kraj byla Státním fondem životního prostředí ČR  na rok 2015 stanovena „sociálně únosná cena pro vodné a stočné“ ve výši 92,74 Kč/m3 vč. DPH,  tedy cena více než o 50% vyšší, než je cena stanovená v  České Třebové.

Valná hromada rovněž schválila plán oprav a investičních akcí společnosti na rok 2015. V r. 2015 budou jako finančně nejrozsáhlejší realizovány opravy vodovodu v ul. Pražského, ul. Cechovní, ul. B. Němcové, další etapa opravy výtlačného vodovodu Hliníky – Skuhrov,  oprava vodojemu ČT 3000,  rekonstrukce kanalizace  ul. V Úvoze, vložkováním bude rekonstruována kanalizace v úseku Truby – ul. Jiráskova, rekonstruována bude část vodovodu v obci Přívrat, v obci Němčice – Zhoř by měl být v případě rekonstrukce místních komunikací vybudován nový vodovodní přivaděč.  

Ing. Radoslav Budil, jednatel VSČT s.r.o.