Českotřebovský deník 28/2014 (3.2.)                                      

Volejbalový přebor Pardubického kraje starších žáků  -  5. kolo                        

V neděli 2. 2. 2014 odehráli starší žáci volejbalového oddílu Sokola Č. Třebová 5. kolo přeboru staršího žactva Pardubického kraje v Chocni. Českou Třebovou reprezentovali: Chládek, Smola, Kadlec, Pejchal, Pirkl, Hubáček a Renčín.
Toto kolo bylo zároveň prvním kolem nástavby přeboru Pardubického kraje, kdy se spojily soutěže Královehradeckého a Pardubického kraje. Výsledky předchozích kol zařadily naše družstvo do skupiny o 5-8 místo spolu s Chocní, Třebechovicemi a Hradcem Králové B.
V prvním zápase jsme nastoupili proti družstvu Třebechovic v sestavě: Smola a Chládek na středu, Kadlec a Pejchal na náhře a Pirkl s Hubáčkem na smeči. Kluci předvedli vzorovou rozcvičku, vzorné povzbuzování během zápasu, a protože poměrně dlouho neabsolvovali žádný zápas, tak zpočátku souhra vázla. Ale postupně se na nahrávce rozehrál Kadlec, který zaskočil za zraněného Skřivánka, a hra se celkově zpřesnila a bylo z toho jasné vítězství 2:0. V druhém zápase jsme se utkali s Chocní, s kterou máme pasivní bilanci a ani dnes jsme ji nevylepšili. S Chocní jsme odehráli dnes dva zápasy (jeden zápas byla předehrávka) a oba poměrně jasně prohráli 0:2. Vázla hlavně souhra smečařů s nahrávači, na které musíme zapracovat. V posledním zápase jsme si lehce poradili s H. Králové B 2:0, i když v některých okamžicích bylo na našich hráčích viditelné podcenění soupeře. Kluci zaslouží pochvalu jako kolektiv, který se vzájemně povzbuzuje a  bojuje, i když má výpadky soustředěnosti a zodpovědnosti, z které pramení velká chybovost, což ale k věku patří.  Dnes zahrál výborně nad své poměry Hubáček.
                                                                           Za volejbal a T. J. Sokol   Č. Třebová Michal Kadlec
 
Prodám (pronajmu) byt 3+1 se zahrádkou v osobním vlastnictví, ve Slovanské ulici. Byt je po celkové rekonstrukci. Info. 777 501 277

 

Městské muzeum Česká Třebová Vás zve na akce pořádané v únoru 2014

Stálé expozice: Dopravní křižovatky
Otevřeno denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin
Výstavní budova  městského muzea (Klácelova 11, Česká Třebová)
 
Výstavy:
Patchwork čili když je záplatování uměním.  Výstava patchworkových prací členek českotřebovského sdružení Červenka.
Výstava bude přístupná do 30. března 2014.
 
Semináře
Seminář pro začínající rodopisce Seminář určený zájemcům o poznání rodinných kořenů probíhá vždy 1. úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční  4. února 2014 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea.
Cena lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
 
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“
Seminář je určen dětem od 5 do 10 let. Děti se zábavnou a pohádkovou formou (v podobě her, kreslení, modelování) dozvědí něco o historii našeho města. Seminář probíhá vždy 2. úterý v měsíci (s výjimkou letních prázdnin) v nové studovně muzea (Klácelova 11) od 16 hodin. Příští setkání se uskuteční  11. února 2014.  Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Doba trvání jedné lekce: do 60 minut.
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové Seminář je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí. Lektor semináře promítne   a okomentuje fotografie vybrané českotřebovské lokality. Pamětníci si zde budou moci zavzpomínat na zaniklá místa našeho města a osobně se nad starými fotografiemi setkávat.  Příští setkání se uskuteční v úterý 25. února 2014 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. Tématem bude Litomyšlská ulice.  Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Doba trvání jedné lekce:  do 60 minut. Lektor: Martin Šebela
 
Olomoucký TOURISM EXPO 2014  - První výstava v novém pavilonu A

Pestrou nabídku dovolených pro všechny věkové kategorie, tipy pro sportovce, milovníky adrenalinu, ale i dovolenkáře dávající přednost pohodlí, to všechno  představí Tourism Expo  2014, olomoucká výstava cestovního ruchu a využití volného času. 19. ročník akce, tradičně zahajující každoroční program Výstaviště Flora Olomouc, se bude konat ve  dnech  14. – 16. února (denně od 10 do 18 hod., poslední den do 17 hod.). Dějištěm bude po roční přestávce opět hlavní a největší pavilon A, zrekonstruovaný a dobudovaný nákladem zhruba 175 milionů korun. Na výstavě se představí zástupci cestovních kanceláří, agentur, dopravních kanceláří, ubytovacích a stravovacích zařízení, lázní, sanatorií, kulturně poznávacích zařízení a institucí. Díky jim, a také včasnému termínu veletrhu, budou mít návštěvníci vítanou příležitost se hned na začátku nového roku seznámit s čerstvou nabídkou domácích a zahraničních dovolených, poznávacích a léčebných pobytů, sportovních programů, vybavení a potřeb  pro volný čas. Opět nebudou chybět vystavovatelé ze Slovenska. O posílení klientely z Moravy budou usilovat Liptovské liečebné kúpele Lúčky, zřízení z jedné z turisticky nejatraktivnějších oblastí středního Slovenska s možnostmi zimního i letního sportování, zajímavá bude i nabídka  wellnes pobytů v proslulých lázních Piešťany. Tourism Expo je rovněž přehlídkou regionálních turistických zajímavostí, památek, folkloru, tradic a zvyků. Spektrum nabídky dovolenkových a turistických destinací se tak bude pohybovat od pobytů v zahraničních destinacích až po pěší a cyklistické putování s poznáváním domácích přírodních a historických zajímavostí a památek,  venkovskou turistiku a agroturistiku. Chuťový cestopis doplní regionální nabídku o místní kulinářské speciality. Součástí každodenního doprovodného programu se soutěžemi, módními prohlídkami, tanečními vystoupeními, sportováním na pódiu i mimo něj, programy pro zdraví, poradnami, ukázkami rekondičních a relaxačních cvičení, budou  cestovatelské besedy - o putování Himalájemi, Srí Lance, polské Lodži a výstavy fotografií přiblížující zejména exotické destinace. Návštěvnicky přitažlivá bude nabídka Pevnosti poznání olomoucké Univerzity Palackého s geocatchingem, chemickými pokusy, či pálivou „chilli“ nabídkou, kterou si odvážlivci mohou vyzkoušet takřečeno „na vlastní ústa“. Premiérovou novinkou výstavy je velká Čokoládová show,  festival čokolády a sladkých drobností s vařením a ochutnávkami.
Vstupné na výstavu je  50 Kč plné, 30 Kč zlevněné, 120 Kč rodinné, děti do 10 let mají vstup zdarma.  Platící návštěvníci se mohou těšit na závěrečné losování vstupenek a možnost vyhrát zájezdy a další zajímavé ceny.
 

 

Slavnostní zahájení provozu speciálního vozidla Mercedes Benz Sprinter na vážení nákladních automobilů


Vozidlo je darem Pardubického kraje pro Krajské ředitelství policie Pardubického kraje. Vůz bude uveden do provozu v úterý 4. února 2014 v 8.30 hodin před Vyšší policejní školou Ministerstva vnitra pro kriminální policii v sousedství Elektrárny Opatovice, a.s. Hosty slavnosti budou: hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek, ředitel  KŘP Radek Malíř, náměstek pro vnější službu Petr Sehnoutka a vedoucí odboru Služby dopravní policie Miroslav Pochobradský.    

Jan Betlach besedoval o Mongolsku


Jan Betlach besedoval ve čtvrtek 23.1.2014 v Malé scéně v České Třebové o vodáckém putování po Mongolsku. Byla to již druhá cesta do Mongolska. Při první cestě jsme pádlovali na řekách mongolského Altaje. Na této cestě jsme se vydali do pouště Gobi a následně pádlovali na řekách středního Mongolska. V besedě Jan Betlach povídal o zajímavostech, příhodách, lidech, jurtách, přírodě, řekách atd. atd. V Mongolsku jsem nechal 1 Kutlíkovské Rio (nafukovací kánoe) s tím, že se tam brzy opět vrátím. Pro tuto budoucí cestu hledá Honza Betlach  nové parťáky.