Českotřebovský deník 29/2014 (4.2.)                                      

Postrach přetížených náklaďáků vyjíždí 

Pardubice (4. 2. 2014) – V Opatovicích nad Labem se dnes poprvé představilo policejní vozidlo na mobilní vážení nákladních automobilů. Krajskému ředitelství policie ho daroval Pardubický kraj spolu s příspěvkem na přestavbu tohoto vozu a jeho vybavení. To je nyní dokončeno a automobil v celkové hodnotě 3,3 milionu si mohli přímo v akci prohlédnout hejtman Martin Netolický a jeho náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. V odstavném pruhu u Opatovické elektrárny se s ním už naostro setkali i první řidiči nákladních automobilů v našem kraji.
Dlouhodobě se snažíme hledat všechny cesty, jak ochránit krajský majetek, v tomto případě zejména silnice II. a III. třídy. Je nám jasné, že nešvar jezdit s přetíženými vozidly zcela neodstraníme, ale dali jsme policii alespoň nástroj na kontrolu řidičů a dopravců, který dosud neměla,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přetížené náklaďáky nejen ničí silnice, ale jsou i bezpečnostním rizikem pro další účastníky silničního provozu,“ připomněl náměstek hejtmana Jaromír Dušek.
Skříňové dodávkové vozidlo Mercedes-Benz Sprinter včetně dvou mobilních vah a počítačového vybavení stálo Pardubický kraj celkem 2,5 milionu korun, policie přidala na přestavbu z vlastních finančních prostředků částku 800 tisíc korun. Vozidlo je vybaveno dvěma elektronickými švýcarskými váhami Haenni s neomezenou kapacitou a nezbytnou počítačovou technikou.
Zástupci Pardubického kraje při této příležitosti podepsali s Krajským ředitelstvím policie Pardubického kraje (KŘP PAK) dohodu o vzájemné spolupráci. Kraj se kromě daru zavázal zajistit při vážení odpovídající dopravní značení a zřídit kontrolní stanoviště v areálech Správy a údržby silnic Pardubického kraje. „Policie bude zařízení využívat především k běžnému kontrolnímu vážení nákladních vozidel. O výsledcích vážení nás bude krajské ředitelství pravidelně dvakrát ročně informovat. Vozidlo bude mít uplatnění i na vybraných akcích pořádaných Pardubickým krajem v rámci BESIPu,“ dodal hejtman Netolický.
Ředitel krajské policie Radek Malíř poděkoval Pardubickému kraji za spolupráci: „Tento dar by měl určitě přispět k udržení kvality silnic. Předpokládáme, že časté kontroly přetížených souprav nákladních vozidel povedou k tomu, že takových automobilů se bude na silnicích vyskytovat méně, než tomu je doposud.“
Kromě vážení umožňuje vozidlo provádění kontroly technického stavu, kontrolu takzvaných sociálních předpisů, kam spadá dodržování doby řízení a odpočinku posádek vozidla a v neposlední řadě i kontrolu vozidel jedoucích v režimu ADR, což je přeprava nebezpečného nákladu.
„Vozidlo při výkonu služby budou obsluhovat tři policisté, celkově jich bylo proškoleno 18,“ dodává vedoucí služby dopravní policie Miroslav Pochobradský. Jedná se o dopravní policisty zařazené na Oddělení silničního dohledu KŘP PAK, tak i na dopravních inspektorátech v jednotlivých územních odborech.

Personálním ředitelem pražského dopravního podniku se stal Třebovák PhDr. Jiří Špička

Novým personálním ředitelem pražského dopravního podniku je od počátku února Jiří Špička (51). Nastoupil na místo, ze kterého na konci loňského listopadu odešel Václav Turko. V úterý to sdělila mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Aneta Řehková. Více ZDE
 
Prodej lanovky Třebovská dvojka a třebovské sjezdovky v Čenkovicích zachránil středisko.

V opačném případě by se Ski klub utopil v dluzích, nechyběly by možná ani exekuce. Tak hovoří zasvěcení lyžaři, kteří rozhodnutí o prodeji chválí. Třebovskému klubu v Čenkovicích zůstala ubytovací zařízení, jejich výtěžek nyní bude moci Ski klub využívat pro vlastní potřebu a tedy pro podporu sportování, nikoliv jen a jen na umořování nekončeného dluhu.  Je třeba dementovat "informace", které kolují, že bylo vše prodáno hluboko pod cenou, protože  je třeba do prodejní ceny započítat i hodnotu prodané pohledávky. To že bylo rozhodnutí správné a že bylo vše prodáno  profesionálům, svědčí zvládnutí rozjezdu letošní zimy, kdy byly pro zasněžování využity všechny možnosti  proti dřívější době, kdy vše řídil pouze samotný Skiklub Česká Třebová, se podařilo včas nástup zimy zachytit, zasněžit svah a dobře využít, i když podmínky v letošní zimě byly i v Čenkovicích mizerné. O prodeji uvažují také Svitaváci, loni se prodej jejich zařízení nepodařil zejména proto, že chtěli prodat všechno i s budovami a o takovou koupi nebyl zájem. Čenkovice i po prodeji žijí,  středisko  se stalo součástí velkého prosperujícícho celku, kam se vyplatí zajet i větších dálek jak od Brna, tak i ve směru od Pardubic a Hradce Králové. 
 
Zjištění SSŠVT: IT školy v Česku mají propastné rozdíly

Praha, 4. únor 2014 – České republice patří v regionu střední a východní Evropy z hlediska velikosti trhu IT služeb třetí místo za Ruskem a Polskem. Kromě dodávek hardwaru a softwaru jde o nejvýznamnější složku celkového byznysu informačních technologií. To se promítá i do trhu práce a školství. Řada středních škol začala v posledních letech studentům otevírat obory spojené s informačními technologiemi jen proto, aby využila tohoto trendu a získala studenty. S každým studentem totiž přichází na školu i finance od státu. Jen v žebříčku oborů na pracovním trhu je právě obor informačních technologií podle dostupných údajů na druhém místě s 9,3 procenty volných míst. Přitom kvalita výuky odborných předmětů mnohdy založená i na vybavení školy jsou někde na velmi nízké úrovni. Ukazuje se to na propastných rozdílech v kvalitě IT oborů, míní zástupci Střední soukromé školy výpočetní techniky v Praze, která se úzce specializuje na tento segment.
Těch, kteří o sobě na trhu práce dnes tvrdí, že jsou IT specialisté je věru mnoho, bohužel těch těm, co informačním technologiím skutečně rozumí, je ve skutečnosti daleko méně. První kroky v tomto směru přitom mnohdy absolvují právě na střední škole. Pozornost při jejím výběru je pro studenty klíčová. IT studium totiž s nadsázkou není jen o hraní počítačových her. Škol, které nabízí studium zaměřené na IT, je mnoho. Nemálo škol nabízí spolu s oborem informační technologie i obory, které s oborem IT nesouvisí nebo souvisí jen okrajově. Student pak absolvuje odborné či praktické předměty, jejichž náplň je v budoucím uplatnění absolventa právě v oboru IT silně diskutabilní. O programování či prostředí Windows a Linux se tak možná dozví jen teoreticky. Tristní je to i po stránce vybavení. Bez kvalitního hardwaru nelze novodobý software ani rozjet, nemluvě o nemalých investicích, na které tyto školy zkrátka nemají.
„Jen v letošním roce jsme zaznamenali několik studentů, kteří na naši školu přestoupili s tím, že je výuka oboru IT na předcházející škole, byť měli slušný prospěch, neuspokojovala. Mnohdy totiž pod dojmem frustrace ztratili i motivaci. V rámci odborné výuky totiž absolvovali např. dílny, učili se svářet nebo nemohli při výuce využívat software a to proto, že konfigurace počítače toto prostě neumožňovala. Dokážu si představit, že by naše škola učila ještě jiný obor, který s IT příliš nesouvisí. Ale již si nedokážu představit, že bychom výuku dokázali udržet na slušné úrovni. Z tohoto důvodu jsme školou, která je zaměřena pouze na obor informační technologie. Platí staré známé přísloví: „Když dva dělají totéž, není to totéž“,“ říká ze zkušenosti Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky na pražském Proseku.
Jak se tedy zorientovat?
Do výběru střední školy zbývá jen pár týdnů. Zdrojů, ze kterých je možné získat prvotní informace je celá řada: internet, výchovný poradce, burzy středních škol, inspekční zprávy. Ještě lepší jsou reference od známých nebo kamarádů potomka. Je důležité vybranou školu navštívit. Nejlépe na dni otevřených dveří. Je dobré pohovořit s vyučujícími, žáky a příp. absolventy.
„Důležitým, nikoliv však jediným, předpokladem kvalitní výuky je materiální zázemí, které škola nabízí. Výuka na úrovni není prostě bez kvalitního vybavení možná. Ostatně mi o tom na SSŠVT víme své a vybavení neustále modernizujeme. Pokud školu uvádí, že studenti mají k dispozici např. pět učeben ICT, může to znít lákavě, učeben je dost. Ovšem je dobré se zaměřit i na druhou stránku věci,“ poukazuje Martin Vodička.
Počet studentů
Je obrovský rozdíl, zda má tyto učebny k dispozici tři sta nebo pět set studentů. Kvalitní „ajťák“ by měl mít v co nejširší míře praktické dovednosti. Zajímejte se tedy o počty hodin výuky, které studenti stráví přímo u počítače. Zeptejte se, co se v jednotlivých předmětech učí. Zda vyučující spolupracují s praxí. Kolik žáků pokračuje ve studiu na VŠ. Prostě, ptejte se a tvořte si názor.
Určitým vodítkem může být i to, zda se škola specializuje pouze na výuku IT oboru nebo má v nabídce široké portfolio odlišných oborů. Stejně tak zajímavou informací může být i tradice výuky IT oboru ve škole. Pokud oboru nerozumíte, zkuste si vzít na pomoc odborníka.
Státní nebo soukromá?
„Otázka zcela určitě důležitá. Odpověď na ní by neměla být na prvním místě. Je třeba zvážit všechny důvody pro a proti, porovnat jednotlivé školy, a pak se teprve rozhodnout. Prostředky vložené do kvalitního vzdělávání se vyplatí a vrátí,“ myslí si ředitel SSŠVT.
IT na trhu práce je stále v kurzu
Žebříčku oborů, v nichž zaměstnavatelé v roce 2013 otevřeli nejvíce nových míst, vévodil prodej a obchod (s podílem 13,8 %). Druhou příčku obsadil obor informačních technologií (9,3 %), následovaný strojírenstvím (7,7 %), administrativou (7,7 %), výrobou a průmyslem (6,9 %) a bankovnictvím/finančními službami (5,7 %). Růst počtu pracovních příležitostí se týkal zejména strojírenství (+1,8 %) a dalších oborů, v nichž firmám chyběli lidé s technickým zaměřením. Největší propad byl zaznamenán v bankovnictví, v němž bylo otevřeno o 15,3 % méně pozic než o rok dříve.
Informace Českého statistického úřadu