Českotřebovský deník 30/2014 (5.2.)                                      

Reakce na článek uvedený dne 2. 2. 2014 v elektronické podobě Českotřebovského deníku 27/2014


Myšlenka zavedení nákupu parkování v podzemním parkovišti Multifunkčního terminálu Jana Pernera, pomocí eShopu ČD vznikla v začátcích přípravy provozu terminálu. Jde o logické vyústění služby spojené s prodejem jízdenek společnosti ČD. Parkování je v tomto případě zpoplatněno klasickým způsobem, jako je tomu při běžném provozu. Zákazník ČD má však možnost zakoupit společně s jízdenkou také parkování v prostoru terminálu, pro tento účel je vyhrazen prostor pro tyto zákazníky. Součástí jízdenky je také voucher na parkování, který musí zákazník vyměnit za odjezdový lístek, který obdrží na pokladně č. 4 v odbavovací hale ČD. Celé je to postaveno jako doplňková služba zákazníkům Českých drah. Zákazník si kupuje parkování na předem stanovenou dobu, kdy předpokládá návrat a odjezd z terminálu. Může ovšem nastat situace, kdy se zákazník nevrátí ve stanoveném čase zpět do České Třebové. Systém je samozřejmě nastaven i na tuto alternativu. Zákazník musí ovšem znovu navštívit pokladnu č. 4 v odbavovací hale ČD a zde mu bude prodán (prodloužen) potřebný počet dní parkování tak, aby bylo možné bez problémů opustit terminál.

V popsaném případě došlo k omylu při odbavení zákazníka na pokladně. Jednalo se o ojedinělý případ a obsluha pokladny byla opětovně řádně proškolena, aby nedocházelo k dalším problémům. Nutno podotknout, že popsaný případ je již z období přelomu září, říjen 2013 a jednalo se o nestandardní operaci vzhledem k tomu, že zákazník překročil dobu parkování o den, na kterou měl platný parkovací lístek.

Závěrem bych rád upozornil na nesrovnalosti v článku uvedeném dne 2. 2. 2014, které jsou tímto vyjádřením zástupců společnosti Eko Bi s.r.o. a ČD opraveny na správnou míru. Provozovatelé systému určitě nemají za cíl služby spojené s pobytem zákazníků v terminále ztěžovat a komplikovat. Smyslem je nabízené služby přiblížit co nejširšímu spektru zákazníků, což samozřejmě může nést jisté komplikace, které se snažíme okamžitě operativně řešit.

Za provozovatele        Zdeněk Řehák, vedoucí divize sport Eko Bi s.r.o.

Martin Pecina, přednosta osobní stanice Česká Třebová KCOD Pardubice    

 
Krajská hokejová liga:  trojice postupujících je již jistá

V krajské hokejové lize je po úterních čtvrtfinálových zápasech jasněji, známe tři postupující kluby. O posledním postupujícím se bude rozhodovat ve čtvrtek 6. února v Chocni.

 

ÚTERNÍ VÝSLEDKY:
Litomyšl – Choceň 3:5
(předcházející výsledky: 4:3, 3:1, 1:3)   Stav série: 2:2
 
Pardubice – Moravská Třebová 2:8
(předcházející výsledky: 3:5, 1:5)          Konečný stav série: 0:3
 
Chrudim – Chotěboř 3:5
(předcházející výsledky: 2:3 pr., 5:2, 3:6, 3:5)  Konečný stav série: 1:3
 
Světlá nad Sázavou – Česká Třebová (19:1, 6:4, 7:3)   Konečný stav série: 3:0
Play off B mužstva
Soutěž našeho B mužstva přechází do play off, náš celek se utká  o postup do semifinále s týmem Dlouhoňovic. Termíny...
 

Čelo kanadského bodování krajských soutěží Královéhradeckého a Pardubického kraje má na špici i naše zástupce.

  Hráč Tým Z G A A2  Body Ø průměr na zápas
1. Prachař Pavel  CHN 27 44 29 13 86 3.19
2. Žák Jaroslav  SVE 21 32 25 10 67 3.19
3. Vlček Petr  CTR 27 29 21 9 59 2.19
4. Hemský Marek  CTR 25 25 18 16 59 2.36
5. Beránek Pavel  CHN 26 10 40 8 58 2.23
 
Krasobruslařské závody Nymburk

2. února se Krasobruslařský klub Česká Třebová vydal na své páté závody v této sezóně. Představil se ve dvou kategoriích: přípravka-prvky a Benjamín. V kategorii přípravka to byly nejmladší členky místního krasobruslařského klubu Zuzka Jasanská a Kačka Šmídová. Obě podaly pěkné výkony a hlavně se velmi snažily, což trenérka ocenila víc, než výsledné pořadí. Byly to přeci jejich první závody a na nich se sbírají především zkušenosti.
V druhé kategorii Benjamín byla Radka Hůlková. Jízda se jí velmi podařila i s obávaným rittbergerem, který poprvé zařadila a úspěšně jej zvládla. Na ledě to Radce slušelo, stejně tak i na nejvyšším stupni s pohárem v ruce.

Výsledky:
Kategorie Benjamín – 13 závodnic  1.místo Radka Hůlková

Kategorie Přípravka – 10 závodnic  8. místo Zuzana Jasanská  10. místo Kateřina Šmídová
 
Krajská záchranka získala inkubátor pro převoz novorozenců 
Pardubice (5. 2. 2014) – Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje (ZZS PAK) byl dnes za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a jeho 1. náměstka Romana Línka předán do užívání transportní novorozenecký inkubátor. Ten bude sloužit k převozům předčasně narozených novorozenců mezi nemocnicemi Pardubického kraje nebo na vyšší specializovaná pracoviště v rámci České republiky.
 „Krajská záchranka byla dosud v těchto případech odkázána plně na pomoc královéhradecké fakultní nemocnice. Jsem rád, že naše zařízení bude odedneška patřit k jedněm z mála záchranek v republice, které budou v indikovaných případech zcela soběstačné,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Inkubátor stál přibližně 400 tisíc korun. „Naše zdravotnická záchranná služba hospodaří v posledních letech v černých číslech a pomocí krajského příspěvku si může dovolit investovat do potřebného zařízení. V tomto případě navíc sehnala 150 tisíc korun z nadace ČEZ,“ přidal podrobnosti Roman Línek.
Nové speciální zařízení zajišťuje kromě bezpečí při převozu také ideální tepelný a kyslíkový komfort transportovaného novorozence. Na transportech bude participovat jak samotná záchranářská posádka, tak i specialisté Neonatologického oddělení Pardubické krajské nemocnice, kam bude inkubátor dlouhodobě zapůjčen. „Každý rok pomáhají naše posádky na svět přibližně desítce novorozenců, ať již zasahují bezprostředně po porodu v domácím prostředí, nebo se děti rodí přímo v sanitním vozidle,“ řekl ředitel ZZS PAK Pavel Svoboda.
 
Duální vzdělávání by mohlo pomoci i v Králíkách

Králíky (5. února 2014) – I ve Středním odborném učilišti opravárenském v Králíkách se potýkají s dlouhodobým úbytkem žáků. Školu proto v pondělí navštívil hejtman Martin Netolický spolu s gesční náměstkyní Janou Pernicovou, aby poté jednali o její budoucnosti se zástupci města, školy, ale i největšího zaměstnavatele OMB composites EU, a. s. Kraj chce škole pomoci investicemi a prohloubením spolupráce mezi školou a zaměstnavateli. Vznikla proto společná pracovní skupina.
Škole by mělo pomoci duální vzdělávání
„Králicko patří k nejohroženějším regionům v kraji. Shodli jsme se, že je naším společným cílem udržet obory opravář zemědělských strojů, ale i strojní mechanik v Králíkách. Je třeba navíc doplnit vzdělávací nabídku na škole o nový obor, například strojní, už vzhledem k novým investicím do lanových drah v regionu. Bude však třeba aktivnějšího přístupu zaměstnavatelů při tvorbě výukových osnov, zajištění praktické části výuky nebo podílu na stipendijním systému,“ shrnul hejtman Martin Netolický některé ze závěrů jednání. Podle Netolického se v Králíkách musí stejně jako v  Třemošnici vydat cestou užší spolupráce s podniky a přiblížit se modelu duálního vzdělávání známého například v Německu nebo Rakousku. Zájem o hlubší spolupráci projevil přímo na místě i generální ředitel OMB composites EU Milan Konečný. „V této souvislosti budou osloveni i další zaměstnavatelé, ale například i regionální agrární komora,“ doplnil hejtman.
Kraj bude do školy investovat
Zástupci kraje si prohlédli také celý areál školy včetně domova mládeže a prostor pro praktickou výuku. „Nemohl jsem si nevšimnout, že je škola dlouhodobě podinvestovaná. Společná pracovní skupina dostala za úkol připravit do 31. března 2014 konkrétní investiční priority, které budou realizovatelné ještě v letošním roce. Díky dobrému hospodaření bychom mohli z rozpočtu kraje uvolnit částku v řádech milionů korun,“ objasnil hejtman a pokračoval: „Jedině dobře vybavená škola může obstát v dlouhodobějším časovém horizontu. Pracovní skupina také dostala za úkol připravit varianty řešení pro zajištění výuky v Králíkách na období minimálně pěti let,“ uzavřel Netolický. Návrhy budou zohledňovat například provozní náklady, ale i aprobovanost výuky. Zástupci kraje všechny ujistili, že řešení musí garantovat dokončení studia všem stávajícím žákům v jejich oboru. Pro školní rok 2014/2015 tedy bude nabízena výuka ve stávajících akreditovaných oborech a bez jakýchkoliv změn.
Složení společné pracovní skupiny
Společná pracovní skupina bude osmičlenná a bude složena dle následujícího klíče. Dva zástupci za Střední odborné učiliště opravárenské Králíky, dva zástupci za zřizovatele - Pardubický kraj, dva zástupci za region a dva zástupci za zaměstnavatele.
 
Sólisté čtyř zemí zapějí Ódu na radost

Óda na radost, v originále Ode an die Freude, je původně německá báseň napsaná Friedrichem Schillerem. Její známější forma je zhudebněna Ludwigem van Beethovenem roku 1824 jako čtvrtá a závěrečná věta jeho poslední dokončené 9. symfonie. Beethoven zde použil sborový zpěv jakožto nový prvek, který je v symfoniích zcela neobvyklý. Roku 1985 se Óda na radost stala hymnou Evropské unie. Tuto světoznámou skladbu si oblíbili i nejuznávanější morální autority „Znovu a znovu mě uvádí do úžasu 9. symfonie, toto mohutné mistrovské dílo, jež patří k světovému dědictví. Po letech osamocení a života v ústraní, v nichž Beethoven musel zápasit s vnitřními a vnějšími těžkostmi, které ho uvrhly do životního zklamání a zahořklosti a hrozily udusit jeho uměleckou tvorbu, skladatel, který mezitím zcela ohluchl, překvapí v roce 1824 veřejnost skladbou, která rozbíjí zastaralou formu symfonie a vystupňuje se za účasti orchestru, sboru a sólistů do mimořádného finále přitakání k životu a radosti,“ řekl bývalý papež Benedikt XVI. Padesátičlenný orchestr Jihočeského Divadla a Jihočeské komorní filharmonie, sbor opery Jihočeského divadla a kvarteto sólistů Maria Bisso, sopran (Španělsko), Dagmar Volfová, mezzo-sopran (Česká Republika), WeiLong Tao, tenor (Čína) a Alexander Beñ, bariton (Ukrajina) povede argentinský dirigent Mario De Rose.
To vše nasvědčuje tomu, že slavnostní zakončení XI. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč dne 4. května bude opravdu velkolepou záležitostí..