Českotřebovský deník 31/2014 (6.2.)                                      
Návrh rozpočtu města Česká Třebová připraven

Je zveřejněn jak na webu města tak  i na našich stránkách. Návrh projednala rada města v pondělí 3.2. a nyní probíhá další projednávání a připomínkování zastupiteli města. Znovu se pak  dostane na stůl zastupitelům na jednání zastupitelstva města, které se uskuteční 24. 2. 2014. Připomínky k rozpočtu města mají právo podat nejen zastupitelé, ale i další občané města. proto je návrh rozpočtu zveřejněn s předstihem na úřední desce,  na webových stránkách.  Případné dotazy ke skladbě rozpočtu poskytne vedoucí finančního odboru města Ing. Radoslav Budil.  Dotazy či připomínky je lépe podat písemně nebo elektronickou poštou v předstihu, na vlastním jednání zastupitelstva města již zpravidla nebývá na podrobné projednání připomínek a vysvětlení detailů dostatek času.   Návrh je v samostatném souboru zveřejněn  ZDE
 
Základní hudební škola (v Letohradě) má nový klavír  

Základní umělecká škola v Letohradě uvedla v úterý 4. února  do života koncertní křídlo. Klíč od klavíru symbolicky pokřtil starosta Petr Fiala s ředitelem ZUŠ Rostislavem  Balaštíkem. Na zakoupení nového nástroje za 250 tisíc korun  přispělo město Letohrad částkou 150 tisíc.  „Mám upřímnou radost z nového nástroje, který si naše umělecká škola dlouhá léta přála. Vážím si rozhodnutí zastupitelů využít část daru městu od společnosti OEZ určeného i na podporu školství a vzdělávání v našem městě a regionu právě tímto způsobem,“ poděkoval starosta  Fiala všem, kteří se na pořízení nového klavíru podíleli. Zbývající část, sto tisíc korun,  uhradila ZUŠ ze svého rozpočtu. Během dvouhodinového koncertu si posluchači mohli vychutnat jedinečný zvuk nového klavíru  a přesvědčit se, v jaké  barevné škále dokáže zahrát a v čem spočívají jeho kvality.  Jak uvedl ředitel ZUŠ, na výběr klavíru se soustředili,  protože chtějí, aby jejich posluchači již od těch nejmenších  získávali  dobré hudební návyky.
Do lahodných tónů mistrovského nástroje se zaposlouchali také letohradští radní Iva Janoušková, Jana Zamazalová a Martin Hatka.
Původní klavír sloužil k výuce i koncertování celých dvacet let.
 
Informace z 29. jednání Rady Pardubického kraje - Čtvrtek 6. 2. 2014 

Kraj naplánoval opravy na sportovním gymnáziu
Krajští radní dnes schválili investiční záměr rekonstrukce rehabilitačních prostor a sociálního zařízení tělocvičny pardubického sportovního gymnázia. Stávající zařízení jsou dožilá a mnohé rozvody a zařízení jsou za hranicí své životnosti. V suterénních prostorách se projevuje na stěnách vlhkost a tvoří se plísně. Prostory umýváren a sociální zařízení v tělocvičně nejsou větratelné. „Nejsou to žádné velké investice. To, co je potřeba vylepšit, je možné rozdělit do několika etap. Důležité je, aby tato ojedinělá škola v regionu mohla fungovat na potřebné úrovni jak učební, tak tréninkové,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si sportovní gymnázium nedávno osobně prohlédl. Na rok 2013 je naplánována kompletní rekonstrukce rehabilitačních prostor v suterénu školy. Zároveň budou kompletně rekonstruovány místnosti sociálního zařízení, umýváren a šaten v budově tělocvičny školy a umývárna při malé tělocvičně v hlavní budově školy. Kraj na akci uvolní 6 milionu korun. „Vedle toho počítáme také s výměnou oken. Chtěli bychom na to použít dotační peníze. O možnostech jejich získání budeme mít jasno v průběhu jara,“ dodal hejtman.
 
Kraj chce vylepšit dopravní obslužnost na hranicích s Olomouckým krajem
Pardubický kraj by se měl rovným dílem s Olomouckým krajem podílet na zaplacení odborné studie, která vyhodnotila řešení dopravní obslužnosti na hranicích obou krajů. Dohodu musí ještě schválit zastupitelstvo. „Studie poukázala na hrubé chyby, kterých se zde v minulosti dopustila společnost OREDO při násilné změně koncepce organizování veřejné dopravy. Kvůli tomu musel Olomoucký kraj řešit nejtěžší problémy formou objednávky některých spojů na území našeho kraje ve vlastní režii,“ informoval náměstek hejtmana Jaromír Dušek. Studie navrhla zvýšit konkurenceschopnost železniční dopravy a nápravu chyb, které by zamezily vyklidňování obcí na hranicích krajů. V minulém roce už Pardubický kraj obnovil víkendovou dopravu na trati Dolní Lipka – Hanušovice a poté přidal i žádané páteční spoje.
 
Rada doporučila postupné navýšení základního jmění nemocnic
Analýzu ekonomické situace nemocnic akutní péče v Pardubickém kraji a stav přípravy jejich fúze předložila krajské radě představenstva nemocnic. Zastupitelstvu 27. února navrhne 1. náměstek hejtmana Roman Línek na jejím základě pokračovat v transformaci nemocnic podle předloženého návrhu. Při projednávání Zastupitelstvem Pardubického kraje v prosinci byla potřeba ideálního navýšení základního kapitálu až 335 milionů korun. „Při vyhodnocení ekonomických výsledků roku 2013 a dopočtu dopadů nové úhradové vyhlášky jsme se nakonec shodli na částce 240 milionů korun, a to ve dvou postupných splátkách v letech 2014 a 2015.  Letošní vklad bude hrazen z přebytku rozpočtu 2013. Díky tomu nebude muset kraj brát úvěru na řešení provozních problémů, což se původně zdálo nevyhnutelné,“ sdělil po jednání rady Roman Línek. Rada Pardubického kraje tento podpořila. Při započtení 10 milionového vkladu do základního jmění Chrudimské nemocnice tak budou tato zdravotnická zařízení posílena celkem o čtvrt miliardy na základním kapitálu. „Investice do základního kapitálu je po uskutečnění fúze předpokladem vzniku ekonomicky zdravé společnosti, která se po realizaci dalších fází transformace dostane do vyrovnaného hospodaření, kdy se nejen kryjí příjmy a výdaje, ale vytváří se předpoklad pro obnovu majetku a pro investice do přístrojů z vlastních zdrojů,“ konstatoval předseda představenstev nemocnic Pardubického kraje Pavel Havíř.
 
Králická pevnostní oblast bude mít lepší turistické značení
Radní Pardubického kraje dnes schválili poskytnutí bezúročné půjčky ve výši 649 tisíc korun na předfinancování projektu na výrobu a osazení 20 kusů informačních tabulí k turistickým trasám a objektům Králické pevnostní oblasti. Dobrovolný svazek obcí Sdružení obcí Orlicko totiž připravuje žádost o financování tohoto projektu do výzvy Fondu mikroprojektů Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR - Polsko 2007 – 2013“.
„Králická pevnostní oblast je z pohledu turismu jedinečná. Jenom tvrz Boudu vloni navštívilo více než 12 tisíc turistů, celou oblast pak 60 tisíc návštěvníků. Rozhodli jsme se proto podpořit projekt také dotačně, na spolufinancování chceme přispět 211 tisíc korun,“ informuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Krajský radní pro cestovní ruch René Živný očekává, že nové značení lokalitu ještě více zatraktivní. „Výrazně usnadní návštěvníkům pohyb v terénu, zlepší jejich orientaci a podá jim více informací,“ vysvětluje radní René Živný. Informační cedule budou v pěti jazykových mutacích a propojí tvrz Boudu s Těchonínem a městem Králíky. Nové značení by mělo být umístěno také směrem na Suchý vrch a Červenovodské sedlo. O poskytnutí půjčky a dotace definitivně rozhodnou krajští zastupitelé 27. února na svém jednání.
 
Krajští radní chtějí další výslechové místnosti pro dětské oběti a svědky
Kraj bude v rámci dotačního řízení Ministerstva vnitra usilovat o vybudování dvou nových speciálních výslechových místností pro dětské oběti a svědky. Projekt je připravován ve spolupráci odboru sociálních věcí Krajského úřadu Pardubického kraje a Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. „V Pardubicích a ve Svitavách jsme speciální výslechové místnosti otevírali v loňském roce a zcela jednoznačně se osvědčily. Budeme usilovat o to, aby obdobná pracoviště vznikla i v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, neboť praxe ukázala, že bylo technicky i časově náročné převážet oběti, svědky a potřebnou dokumentaci do Pardubic nebo do Svitav,“ objasňuje záměr hejtman Netolický. Speciální výslechové místnosti budou určeny pro výslechy dětí - obětí nebo svědků trestné činnosti a pro výslechy dospělých obětí a svědků závažné trestné činnosti, především násilného a
mravnostního charakteru. „Jedná se například o zneužívané děti, oběti znásilnění, ale i o případy domácího násilí páchaného na seniorech nebo handicapovaných lidech. Všichni tito lidé si zaslouží zvláštní a citlivé zacházení, které by je mělo co nejméně traumatizovat,“ vysvětluje Pavel Šotola, krajský radní zodpovědný za sociální oblast a neziskový sektor.
Druhou významnou aktivitou, kterou kraj připravuje ve spolupráci s Centry prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty UP v Olomouci, celoživotního vzdělávání v Pardubicích a Krajským ředitelstvím policie Pardubického kraje je projekt E – bezpečí – nebezpečí elektronické komunikace. „Stále častěji se s nebezpečím vyplývajícím z masového používání internetu setkávají sociální pracovníci a policisté. Nejčastěji řeší rozvinutou kyberšikanu, šíření dětské pornografie, online sexuální lákání a zneužívání dětí a mladistvých, nově také elektronické násilí mezi rozvádějícími se rodiči. Projekt se zaměří zejména na tato rizika. Kromě přímého vzdělávání bude poskytovat IT poradenství v otázkách ochrany a obrany ICT uživatelů, psychologický, sociální a právní servis v oblasti řešení konkrétních problémů,“ shrnuje klíčové aktivity projektu krajský radní Pavel Šotola. Celkový rozpočet projektu je 217 tisíc korun, kraj by se na něm měl podílet 26 procenty, zbytek chce získat z dotace MVČR.