Českotřebovský deník 32/2014   (8.2.)                                   
7 let kavárničky u Tygra

V pondělí 10.2.2014 slavíme 7 let od prvního otevření Kavárničky U TYGRA.
Na tento den máme pro děti, které nám donesou vlastnoručně namalovaného tygra, nebo jiný obrázek, připravený malý dárek za odměnu.
 
Sraz bývalé 9.B třídy končící v roce 1965 na ZŠ Fučíkova (nyní ZŠ Habrmanova), třídní učitelka paní Efflerová, se uskuteční v pátek 2. května v restauraci Národní dům v Kozlovské ulici od  14. hodin.  Zve Ivo Cupal
 
MO KSČM pořádá  v Domě práce v Masarykově ulici dne 13. 3. 2014 od 15:30 oslavu Mezinárodního dne žen.
Občerstvení a hudba zajištěna.
 
Sochař Karel Sršeň

Že autorem pomníku padlým v Pazuše je František Formánek je známé (a prezentované muzeem v Č. Třebové), konec konců je to zřejmé i ze signatury na jeho soklu - NAVRHL F. FORMÁNEK / PROV. J. ZNOJEMSKÝ. Teď, když jsem  jel na tvrz Orlice u Letohradu "oklikou" přes Knapovec, D. Houžovec, D. Dobrouč a Verměřovice, nemohl jsem si v Petrovicích nevšimnout pomníku
padlým. Podle signatury na něm je zřetelné jméno K. SRŠEŇ / ČES. TŘEBOVÁ, o autorství nás informuje publikace Stanislava Adamce "Petrovice 1304 - 2004", vydaná v roce 2004 Obecním úřadem Petrovice, na straně 42: Záhy po převratu vznikla myšlenka stavby památníku padlým. V roce 1921 povolena zastupitelstvem obecní sbírka, do které přispěli značným obnosem i místní ochotníci, záložna v Čermné, spořitelna v D. Dobrouči, pan Marek, továrník v Hvězdonicích, pan Marek z USA, okresní hejtman Dreyer aj.
Sochařskou práci provedl podle modelu Karel Sršeň z České Třebové. Celkové náklady činily, mimo prací zednických, 7.100 Kč. Odhalení se konalo za nepříznivého počasí 22.6.1921 slavností, které se zúčastnily okolní hasičské sbory, Sokol Čermná a řada hostí. Večer sehráno představení "Maryša" bratří Mrštíků.  Ze srovnání obou pomníků je nepochybné, že předlohou jim byl model
Františka Formánka, za povšimnutí stojí motiv vesnice v patě pomníku, kde např. František Vocl zpodobňuje hrob.
 Více ZDE                                                                                                                                                            Miloslav Renčín.
 
Dojmy po návštěvě muzea 

Po návštěvě muzea chci vyjádřit několik svých názorů a postřehů. Zajímavá je expozice o železnici, kde mě, mimo jiné zaujal model města z roku 1845. Zajímavé je kudy tekly potoky z Křivolíku (Uhrových dolů) a Kohouta a z Javorky (např. viz dnešní ulice "Na Strouze"  či "Na Splavě". Zajímavá je expozice renesančním člověku panu Františku formánkovi (Vzpomínám, že paní učitelka Božena Rybková o něm často mluvila jako o osobnosti nedoceněné, přála si, aby po tomto člověku byly pojmenovaná  např. některá z nových ulic). Líbila se mi i expozice o doufám že nikdy nerealizovatelném kanálu D - O - L. Doufám, že tato stavba nikdy nebude realizována, především z důvodu drastického zásahu do krajiny. Myslím si, že kdyby tato expozice měla poloviční prostor, bylo by místo alespoň na letmé připomenutí tkalcovství, hrnčířství či betlémářství. Tolik moje postřehy k muzeu.                                        Jaroslav Rybka
 
Poznámka redakce:  Rozumím tomu, že by si někteří přání mít v expozici muzea např. i tradice města tak, jak bývalo ve starém pojetí z doby Bohuslava Štanglera.  Naše muzeum vzniklo pro tuto dobu trvalou či dlouhodobou expozicí "Dopravní křižovatky" a jistě přijde někdy doba, kdy bude provedena inovace tématu  i scénáře. Prozatím se muzeum snaží stávající expozici stále doplňovat a zdokonalovat, např. pro zmíněnou část věnovanou snahám o budování kanálu a možné budoucnosti vodní dopravy   bude obohacena o velký model plavební komory, který jako investici městské muzeum pořizuje právě v současné době.
 
K nově  upravenému prostoru před nádražím

Celek hodnotím kladně, k jednotlivostem mám připomínky. kromě "podvyživeného" Jana Pernera má druhá výtka směřuje ke světlům v chodníku. je sice pěkné, že mění barvy, ale když svítí, tak dokonale oslňují takže nevidíte kam či na co šlapete V lednu 2014 svítí pouze 3 kusy. Pokud ale nesvítí - a tudíž nejsou vidět - a pokud na ně nachumelí a vám se podaří na ně šlápnout, dostaví se efekt stejný, jako když šlápnete na mýdlo. Nerez plech a sklo v kombinaci se sněhem je dokonalá past, zvláště na méně pohyblivé. Tuto zkušenost nemám jen já, ale vím o třech známých, kteří na těchto "světlech" také ujíždí.                                         Jaroslav Rybka
 
Chybí informační letáky o křesťanských objektech

Chtěl bych se zeptat, zda muzeum neplánuje vydat informační letáky o křesťanských objektech na území města Česká Třebová - co předcházelo jejich vzniku, vznik, vývoj, současnost. pokud ne, myslím, že by bylo dobré např. představit jednotlivé objekty na pokračování na stránkách Českotřebovského zpravodaje. Uvítal bych pověsti vztahující se k daným objektům, např. zjevení sv. Kateřiny Alexandrijské při stavbě rotundy (sama si vybrala místo) či obraz P. Marie zjevující se dřevorubci na Horách - ale i něco o světcích zobrazených na obrazech či sochách (abych mohl číst, musím znát písmena). Tyto objekty mají nejen funkci estetickou, ale mají i vnitřní sdělení. že tyto informace nejsou v povědomí veřejnosti je zřejmé - netýká se to jen České Třebové. Ptal jsem se např. v Ústí nad orlicí v muzeu na informaci o ústecké Panně Marii - zpracování či vydání se prý neplánuje. Od známé jsme se dozvěděl, že obraz ústecké P. Marie vznikl na základě události, kdy za třicetileté války se obyvatelé Ústí ukryli před drancujícími hordami do kostela, kde se modlili. Nad kostelem se zjevila Panna Marie, což útočníky vyděsilo a proto utekli. Obraz ústecké P. Marie je v ústeckém kostele na pravé straně proti kazatelně, která je po levé straně přechodu kostelní lodě v presbytář. J. Rybka
 
Poznámka redakce:  je to určitě námět k dalšímu působení, je třeba zvážit, která forma publikování by byla vhodnější, tak aby informace nezapadly (v časopise), a současně aby se dostaly v dostatečném počtu výtisků do veřejnosti. Další možností je publikování v elektronické formě, kde by mohly být jak na stránkách města, městského muzea či Českotřebovského zpravodaje. Informace by měly být připraveny profesionály tak, aby byly bez faktických chyb. Některé  informace z tohoto tytu již byly publikovány např. v ročence Městského muzea, v periodické publikaci "Pomezí Čech a Moravy" vydávaných archivem Litomyšl (např. sochařská výzdoba v okolí českotřebovského kostela) nebo i v dříve vydaných publikacích Bohuslava Štanglera, které by bylo možné jen aktualizovat.
 
Přímý přenos Rusalky z New Yorku

Přes tisíc lidí, a další stovky těch, kteří se zastavili jen na chvilku, sledovalo v sobotu večer na pražském náměstí Republiky alespoň část přímého přenosu Dvořákovy Rusalky z newyorské Metropolitní opery (MET) do kin. Český titul její dramaturgie zvolila poprvé. Rusalku v sobotu viděli diváci ve čtyřiatřiceti kinosálech 28 kin ve 24 městech. Projekce na náměstí Republiky však byla přístupná všem a zdarma. Iva Andrleho ze společnosti Aerofilms zájem veřejnosti nepřekvapil. Ve 13 kinech jsou připraveny projekce v příštích dnech ze záznamu.
Rusalka může překonat návštěvnický rekord Carmen z roku 2010, kdy ji v kinech sledovalo 6524 lidí. Podle Andrleho je však těžké odhadnout počet diváků v kinech. "Snad jen v Praze. V regionech si nekupují lístky elektronicky, ale u pokladny," vysvětlil. - Zpívalo se pochopitelně česky. Po boku královny americké operní scény vystoupil polský tenorista Piotr Beczała v roli Prince. Mezzosopranistka s českými předky Dolora Zajicková propůjčila svůj hlas Ježibabě. Když zpívala své pověstné "čury mury fuk", titulky na plátně to překládaly na mezinárodně srozumitelnější "abracadabra". Orchestr vedl kanadský dirigent Yannick Nézet-Séguin; Rusalku nastudoval už v Covent Garden v Londýně. S přímým přenosem Rusalky se počítalo i pro českotřebovské kino Svět, ale podmínky realizaci přenosu neumožnily, snad se podaří získat záznam, i ten by byl unikátní....  (podle www.seznam.cz)
 
Krajská hokejová liga - v neděli na Choceň!

Českotřebovské Kohouty čeká v neděli 9. února první utkání ve skupině, kde si čtyři týmy zahrají o páté až osmé místo. Soupeřem našeho mužstva bude ambiciózní Choceň, která sice vyhrála základní část ligy, ale ve čtvrtfinálové sérii nestačila na Litomyšl.
Proč jít v neděli na hokej? Tady je pět pádných důvodů:
 
  • Protože Kohouti ve druhém a třetím čtvrtfinálovém souboji s favorizovanou Světlou nad Sázavou předvedli dobrý hokej a dokázali, že se mohou úspěšně měřit se silnějšími soupeři. Podmínkou je hra se třemi komletními pětkami.
  • Protože je stále o co hrát. Nejen o dobré jméno klubu, ale samozřejmě také o umístění. Vítěz tohoto dvojutkání si zahraje o pátou příčku s vítězem dvojutkání Pardubice – Chrudim, poražení budou hrát o sedmé místo.
  • Protože jde o předposlední domácí zápas Kohoutů, konec sezony se blíží.
  • Protože Kohouti představí na svých dresech třetího silného partnera.
  • K logům společností Rieter CZ Ústí nad Orlicí a LDM Česká Třebová přibude logo českotřebovské stavební společnosti DS Intex.
  • Protože přijede silný soupeř, před sezonou největší favorit krajské ligy, který své fanoušky šokoval čtvrtfinálovou porážkou od Litomyšle.
  •  
    Béčko Kohoutů prohrálo v play-off doma s Dlouhoňovicemi 
    Česká Třebová B – Dlouhoňovice 1:3 (1:1, 0:1, 0:1) Českotřebovské béčko vstoupilo do vyřazovací části oblastní ligy domácí porážkou s Dlouhoňovicemi. Náš tým se ve čtvrté minutě ujal vedení, jenže další branky střílel jen soupeř. Branky: 4. Voleský (L. Deml) – 6. Hrčka (T. Plundra), 35. Macháček (T. Plundra), 44. Macháček. Rozhodčí: Sedlák – Müller, Vašátko. Vyloučení: 6:11 (navíc v 47. min. Steinmetz 5 + OK, v 51. min. L. Deml 10 min. – T. Plundra 10 min.). Bez využití. Diváků: 131.
    Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 1:3. Sestava: Ehrenberger (44. Procházka) – M. Morkes, Čejka, R. Morkes, Zeman – D. Špička, Teplý, L. Deml – Voleský, R. Špička, Steinmetz – Šána. Stav série: 0:1. Kohouti doplatili na malý počet hráčů: začali s jedenácti hráči v poli, končili pouze s osmi. Útočníci Steinmetz s Demlem dostali vyšší tresty, nedohrál ani obránce R. Morkes, který po nešťastném zásahu pukem přišel o dva zuby. Soupeř měl k dispozici dva brankáře a šestnáct hráčů.
    Odveta se hraje v neděli 16. února v Dlouhoňovicích, resp. v Rychnově nad Kněžnou.

    Volejbalistky Sokola dvakrát vyhrály, upevnily třetí pozici v tabulce II. ligy

    p. družstvo utkání V P K sety míče body
    1. TJ Jiskra Havlíčkův Brod 26 22 4 0 70:21 2150:1805 65
    2. TJ Slavia Hradec Králové 26 20 6 0 68:33 2306:1991 58
    3. TJ Sokol Česká Třebová 26 19 7 0 62:33 2165:1932 54
    4. TJ Bohemians Praha 26 17 9 0 62:37 2265:2012 52
    5. TJ Lokomotiva Liberec I 26 17 9 0 57:37 2127:1882 51
    6. TJ Energetik Chvaletice 26 9 17 0 36:63 1899:2231 25
    7. TJ Jiskra Tanvald 24 8 16 0 35:57 1840:2075 24
    8. TJ Sokol Žižkov I B 26 5 21 0 30:67 1931:2231 20
    9. TJ Neratovice 26 6 20 0 27:64 1854:2138 19
     
    25. kolo
    121 08.02. 10:00 Česká Třebová - Neratovice   3:0 (24,19,23)  
    122 08.02. 10:00 Bohemians - Tanvald   3:0 (18,14,10)  
    123 08.02. 09:00 Mladá Boleslav - Chvaletice   1:3 (-20,-23,21,-22)  
    124 08.02. 09:00 Liberec - Havlíčkův Brod   3:1 (18,-21,19,18)  
    125 08.02. 10:00 Hradec Králové - Žižkov B   3:1 (22,22,-21,19)  
      26. kolo
    126 08.02. 14:00 Česká Třebová - Neratovice   3:0 (17,24,14)  
    127 08.02. 14:00 Bohemians - Tanvald   3:2 (22,-23,17,-21,13)  
    128 08.02. 12:00 Mladá Boleslav - Chvaletice   2:3 (-19,-23,23,19,-12)  
    129 08.02. 13:00 Liberec - Havlíčkův Brod   1:3 (-22,24,-21,-17)  
    130 08.02. 14:00 Hradec Králové - Žižkov B   1:3 (-17,12,-26,-14)  

  • Volejbalisté Sokola II doma Střelice v. lize neporazili

  •   družstvo utkání V P K sety míče body
    1. Sokol Sport V hotel Hrotovice 26 22 4 0 70:20 2175:1833 67
    2. TJ Žďár nad Sázavou 26 21 5 0 70:28 2269:1990 62
    3. VK Hronov 26 16 10 0 61:40 2306:2195 52
    4. TJ Sokol Střelice 26 15 11 0 54:45 2238:2177 42
    5. VK TAMBOR DK N.L. 26 13 13 0 48:54 2194:2222 35
    6. TJ Sokol Kerhartice 26 9 17 0 41:59 2164:2221 31
    7. TJ Praga 26 11 15 0 43:59 2167:2299 30
    8. TJ Sokol Česká Třebová II 26 10 16 0 46:61 2282:2363 29
    9. TJ Sokol Malšovice 26p 9 17 0 39:64 2143:2314 26
    10. TJ Jiskra Zruč nad Sázavou 26 4 22 0 30:72 2063:2387 16
  • 25. kolo
    121 08.02. 10:00 Zruč n. S. - Hrotovice   1:3 (-15,21,-20,-26)  
    122 08.02. 10:00 Hronov - Dvůr Králové n. L.   3:1 (17,-18,21,22)  
    123 08.02. 10:00 Česká Třebová - Střelice   1:3 (-12,20,-16,-18)  
    124 08.02. 10:00 Žďár n. S. - Praga   3:0 (21,24,14)  
    125 08.02. 10:00 Kerhartice - Malšovice   2:3 (18,25,-23,-23,-10)  
      26. kolo
    126 08.02. 14:00 Zruč n. S. - Hrotovice   1:3 (29,-18,-16,-21)  
    127 08.02. 14:00 Hronov - Dvůr Králové n. L.   3:1 (21,21,-18,16)  
    128 08.02. 14:00 Česká Třebová - Střelice   0:3 (-21,-23,-17)  
    129 08.02. 14:00 Žďár n. S. - Praga   3:2 (-22,13,-23,15,16)  
    130 08.02. 14:00 Kerhartice - Malšovice   3:0 (19,20,20)

  • Na náměstí v Letohradě vlaje olympijská vlajka

    V pátek 7. února 2014, v den zahájení her na Olympijském stadionu v Soči, byla vyvěšena  na letohradském Václavském náměstí olympijská vlajka. Pět navzájem propojených kruhů bude po celou dobu zimních her  připomínat, že Letohrad má v Soči své nadějné reprezentanty 
    Na ZOH 2014, kam míří 88 závodníků,  se probojovali biatlonisté, odchovanci letohradského klubu, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Lea Johanidesová  a běžkyně na lyžích Klára Moravcová.  Tři z nich, Moravec, Šlesingr a Moravcová, mají trvalé bydliště v Letohradě. „Samozřejmě budeme našim fandit. Bylo by krásné, kdyby se podařila nějaká medaile,“ přeje starosta Petr Fiala všem sportovcům aby je skvělé  výkony vynesly až na stupně vítězů. „Ale již samotný fakt, že nás v Soči reprezentují naši spoluobčané, mě, a určitě i každého Letohraďáka, naplňuje radostí a hrdostí.“  
    Vlajka by mohla také klidně vlát i na českotřebovském náměstí, biatlonistka Lea Johanidesová je přece Třebovačka. Vlajka by jistě také navodila olympijskou atmosféru i v našem městě. Máme radost z prvního medailového úspěchu české výpravy, vlastně českého biatlonu, byť medailista není z našeho okresu... Budeme jistě držet palce dalším členům české výpravy, včetně té  "naší" biatlonistce Lee Johanidesové!