Českotřebovský deník 37/2014  (13/2)                                   

Lyžařský kurz kvinty                                                               

I když letošní zima se sněhovou nadílkou zatím šetří, přesto jsme v neděli 12. ledna odjeli autobusem do Deštného v Orlických horách. Kvůli přetrvávajícím nepříznivým sněhovým podmínkám nás po příjezdu překvapilo, že trocha sněhu leží i mimo sjezdovku. Ubytovali jsme se v chatě Domov, která se stala díky výhodné poloze asi 100 metrů od sjezdovky již tradičně útočištěm studentů našeho gymnázia. Druhý den jsme hned ráno vyrazili lyžovat. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo, ale mrzlo, takže vytrvale zasněžovali červenou sjezdovku a nám byla přístupná pouze modrá. Jak se později ukázalo, bylo to docela příhodné, protože většina z nás na lyžích stála letos poprvé, a tak se první dopoledne neobešlo bez řady pádů. Další den se už většina na lyžích cítila jistěji a mohli jsme vyrazit na čerstvě upravenou červenou sjezdovku.
Z úterý na středu konečně napadl čerstvý sníh. I když mlhy každým dnem přibývalo, skoro všichni jsme vydrželi lyžovat až do čtvrtečního odpoledne. Celý lyžařský kurz byl prokládán hrami i soutěžemi mezi dvěma družstvy, na které jsme se ze začátku rozdělili. Také jsme například navštívili místní bowling, učili se voskovat lyže nebo jsme si promítali fotky z našeho prvního „lyžáku“. Čtvrteční večer vyvrcholil karnevalovým průvodem. I přes velké množství pádů a zpočátku nepříznivé počasí jsme se všichni vrátili domů sice vyčerpaní, ale bez vážnějších zranění. Myslím, že mohu mluvit za všechny, když říkám, že jsme si to, jak se patří, užili.
Veronika Hekrlová, 5. A
 
Idioti na plavbě kolem světa - bývalá škola Svinná 15. 3. podvečer 

Bůh stvořil člověka, protože má rád příběhy...tento jej natolik zaujal, že pomohl k jeho naplnění...tedy postavit partou amatérů loď a obeplout s ní svět...:-)  Občerstvení zajištěno, vstupné dobrovolné...přijďte včas, bude husto a kapacita místa známá... a všichni si budou chtít něco říct... .-)
 
Bude mít Česká Třebová soukromou alternativní základní školu? 


Je k tomu rozhodně našlápnuto. Měla by vzniknout pod Peklákem v ulici Pod Jelenicí 657 v II. nadzemním podlaží nové multifunkční budovy, kde současně sídlí  firmy Miloše Pražáka společnosti "Fasádní a míchací centrum" a  "Stavby MAPE SYSTEMS". Manželé Pražákovi už pro zřízení soukromé alternativní základní školy udělali řadu kroků. Je to však běh na dlouhou trať,"  říká Miloš Pražák, který spolu s manželkou patří k velkým propagátorům myšlenky alternativního školství, které stojí na vlastní aktivitě žáků, kteří jsou vedeni učitelem s co možná nejmenším odstupem.  Tyto metody dosahují překvapujících výsledků. Nejbližší taková škola je zatím od nás vzdálena v Rychnově nad Kněžnou. Právě sem zatím vozí Pražákovi  vzdělávat své školou povinné dítě. Na to, aby byla škola zařazena do sítě škol je třeba řada rozhodnutí úřadů na různých úrovních městskou úrovní počínaje a ministerstvem školství konče, je třeba split také přísné technické a hygienické podmínky. První rozhodování v radě města v loňském roce dobře nedopadlo, žadatel Miloš Pražák souhlas města nezískal. Snad i proto, že v radě sedí dva ředitelé základních škol a kapacita základek ve městě je využita  hluboko pod 100%. Jenže: byla by opravdu soukromá alternativní škola  do které bude chodit max. např. 20 - 30 dětí (a jejichž rodiče budou platit např. dvě tisícovky školného) státním základkám konkurencí?  První  průzkum zájmu rodičů o alternativní způsob výuky již mají  Pražákovi za sebou. Na pořádané alternativní kurzy např. angličtiny chodí 10 - 15 zájemců a nedávno zde uspořádali zápis, na který přišlo 6 zájemců. Zájemci nejsou samozřejmě jen ze Třebové, ale jsou i v okolí, např. v Litomyšli.
Postupně pokračuje komunikace s městem, o stanovisku Města k možnému vzniku školy bude rada města znovu jednat. Pak zbývá zajistit "papíry" na Pardubickém kraji a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy,  upravit prostory pro školu v I. patře budovy včetně vybudování samostatného vstupu a schválit vše Hygienou.  "Do začátku školního roku to nestihneme, je to opravdu moc práce, možná budeme moci začít  na základě možnosti individuálního vzdělávání a řádně se přitom připravit na ostrý start v roce 2015," říká Miloš Pražák. "Zájem rodičů existuje. Není nijak moc silný, ale ti co odmítají zapsat děti na státem organizované školy by měli alternativu, která je tolik nezatíží, jako individuální studium v rodině. Chce to trpělivě ukazovat výhody alternativní výuky a  její možnosti a také dobře vybrat učitele," dodal Miloš Pražák. Všechno je také o penězích. Po zavedení školy do sítě by stát hradil učitelské úvazky,  na provoz školy by však přispíval minimálně, bez školného by škola nemohla existovat. Škola by byla samozřejmě pod dohledem školní inspekce.  Rozhodně by to nebyla  velká konkurence pro českotřebovské základky, naopak vítaná možnost  pro rodiče i z širšího okolí  získat základní vzdělání do 5. třídy ZŠ  alternativním způsobem. (mm)