Českotřebovský deník 38/2014 (14.2.)                                  
Alžběta  Poukarová - pozvánka na recitál v Malé scéně      

Na koncertě se  představí se nám absolventka zdejší Základní umělecké školy, ze třídy p.uč. Petra Poslušného, Alžběta Poukarová, která letos absolvuje magisterské studium na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, v oboru hra na violoncello, pod vedením Mgr. Miroslava Zichy.
Je členkou orchestru Městského divadla Brno, hostuje ve Filharmonii Brno, Filharmonii Gustava Mahlera Jihlava a jiných orchestrech.
 
Na koncertu zazní skladby Ludwiga van Beethovena, Petra Ebena, Davida Poppera a Astora Piazzolly.
 
Klavírní doprovod
doc. Mgr. Renata Ardaševová
Koncert se uskuteční
ve středu 19. února 2014 v 19.00 hodin
v Malé scéně.
 
Připravovaný program zazní také na absolventském koncertu Alžběty Poukarové, který se uskuteční v Brně dne 5. března 2014.
 
 
Bůh prý stvořil člověka, protože má rád příběhy…

Přijďte si v sobotu 15.3.2014 poslechnout příběh stavby plachetnice Victoria a naplnění snu stavitelů - obeplutí země.
 
Ivan Orel
 
se zúčastnil práce na přípravě a stavbě lodi prakticky od začátku a je jedním ze tří, kterým se podařilo cíl, tedy obeplutí zeměkoule, naplnit…
 
Beseda s ním se koná 15.3. v budově bývalé školy ve Svinné, začátek v 17.00…
 
Občerstvení zajištěno, vstupné jako obyčejně dobrovolné… Těšte se na zajímavé vyprávění a knihu v níž to všechno je… J
 
Josef Zavřel připravuje na duben výstavu fotografií z francouzské Provance

Výstava na které bude více než stovka velkých barevných fotografií vznikla po loňském jarním a letním pobytu Josefa Zavřela v Jižní Francii. Bude mít opět vysokou úroveň v provedení, tak i ve výběru motivů, budeme moci porovnávat fotografie skutečných objektů a obrazů mistrů, na kterých byly zaznamenány.  Výstava již má za sebou premiéru v Městské galerii Prahy 10, kde byla velmi dobře přijata, konala se pod záštitou starosty této městské části Mgr. Bohumila Zoufalíka  v říjnu a v listopadu 2013. Bude to již druhá výstava Josefa Zavřela v České Třebové a jistě ne poslední, neboť autor již připravuje obrázky pro další  výstavní soubor, nafocený letos v lednu a únoru v Indonésii na ostrově Bali a na Jávě. Výstava je v českotřebovském Kulturním centru je plánována na duben, vernisáž bude ve středu 9. dubna od 17. hodin. Anonci na výstavu připravujeme také do dubnového vydání Českotřebovského zpravodaje.   Na fotografii Josef Zavřel (*1931) a rozkvetlé levandule v Provance   (mm)
 
Nebezpečí u Parama zažehnáno

Pardubice (14. února 2014) – Předmět připomínající leteckou pumu, který byl nalezen v areálu Parama v odpoledních hodinách, vyvolal okamžitá a nezbytná opatření v podobě uzávěry silnice I/37 směrem od Hradce Králové (na kopečku) k ulici Pražská. Zavřena byla rovněž železniční trať mezi zastávkami Pardubice hl. n. – Medlešice. Z Parama bylo okamžitě evakuováno 30 osob. Zasedl kvůli tomu i krizový štáb. Přivolání pyrotechnici vyloučili nebezpečí, nejednalo se o žádnou munici. Předmět byl identifikován pouze jako připomínající pumu. Opatření byla zrušena v 16.20 hodin.
„Původní obavy, že se jedná o roznětku vytaženou z těla letecké pumy, se naštěstí nepotvrdily. Na místo přivolaný pyrotechnik to vyloučil. Musím poděkovat policii za profesionální práci. Veškeré její složky prokázaly, že jsou velmi dobře připraveny,“ konstatoval hejtman a šéf bezpečnostní rady kraje Martin Netolický. Obavy z přítomnosti munice v areálu Parama panují od konce druhé světové války, kdy byla bombardována v srpnu 1944 tehdejší Fantova továrna spojeneckými vojsky. „Bezpečnostní rada se opakovaně těmito riziky zabývala a dle dnešního ostrého zásahu je zřejmé, že nedošlo k podcenění situace. Štěstí přeje připraveným,“ doplnil Netolický.
V případě, že by došlo k naplnění obav, musela by být provedena evakuace v okolí 1100 metrů. Týkalo by se to části sídliště Dukla, vlakového nádraží a blízkých obchodních domů, ale také Svítkova. „Veřejnost byla o rizicích informována již v minulosti v souvislosti s přípravou výkopových prací v okolí areálu Paramo, kdy byly zpracovány plány uzávěr a evakuací veřejnosti, firem i podniků. Pokud by se nález potvrdil, byli jsme připraveni postupovat podle těchto plánů. Podezření se naštěstí nepotvrdilo, přesto jsme byli nuceni přistoupit k uzávěře nejbližšího okolí oznámeného nálezu, neboť nebylo možného kohokoliv vystavit nebezpečí zásahu střepinou nebo části technologického zařízení. Děkujeme všem občanům a řidičům za trpělivost při dopravních komplikacích,“ vysvětlil ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Radek Malíř.
 
Bezpečné pohraničí – bezpeční obyvatelé, bezpeční turisté
Orlickoústecko – Společná spolupráce s polskými kolegy v pohraniční oblasti  
Závěrečná konference konaná u příležitosti ukončení příprav a slavnostního představení evropského projektu „Bezpečné pohraničí – bezpeční obyvatelé, bezpeční turisté” se uskutečnila ve čtvrtek 6. února 2014 v polské Czarné Góre.
V rámci projektu proběhla tři dvoudenní školení z předlékařské první pomoci, kterých se zúčastnilo 60 policistů obou zúčastněných států. Ve třech třídenních setkáních vypracovala pracovní skupina policistů společný postup v případě přeshraničních akcí a dvojjazyčnou příručku. S vypracovanými produkty a výsledky projektu týkající se přeshraniční spolupráce, při zajišťování bezpečnosti a veřejného pořádku, se seznámilo vedení Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, Krajského ředitelství policie ve Wroclawi a další čestní hosté. Vypracované schválené a zavedené postupy přispějí k zajištění rychlejší, efektivnější a účinnější realizaci společných policejních akcí, zvýší kvalitu života, pocitu bezpečí obyvatel a turistů česko - polského pohraničí. Díky společné účasti na projektu se prohloubila spolupráce orlickoústecké a klodzké policie. Policistům Územního odboru Policie České republiky Ústí nad Orlicí byly předány dva kufříky předlékařské první pomoci a publikace obsahující zavedené postupy, vzory dokumentů a dokumenty tvořící základ spolupráce. Dne 7. února 2014 se konala slavnost pro obyvatele pohraničí, jejíž součástí byly závody na lyžích o pohár velitele Krajského ředitelství policie ve Wroclawi a ředitele Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, kterých se zúčastnili tři policisté z Obvodního oddělení Králíky.