Českotřebovský deník 45/2014                                               

Zemřel zastupitel a primář MUDr Radomír Lána 

Ve věku 60 let zemřel Radomír Lána, krajský zastupitel, předseda zdravotního výboru Zastupitelstva Pardubického kraje a dlouholetý primář oddělení ORL Orlickoústecké nemocnice. Radomír Lána byl mimořádnou osobností Pardubického kraje. 
„Radka Lány jsem si vážil nejen jako odborníka, ale především jako člověka. Jeho smrt mě zasáhla o to víc, že ještě v prosinci loňského roku jsem u něj v Orlickoústecké nemocnici podstoupil operaci nosních dutin a následnou léčbu. Byl to člověk nesmírně pracovitý a přátelský. Bude mi chybět,“ vyjádřil svůj zármutek hejtman Martin Netolický
Před budovou Pardubického kraje zavlála na památku Radomíra Lány smuteční vlajka.

 

 

Na Pekláku máme v provozu oba vleky a obě sjezdovky. Sněhu stále ještě dost.

Všechny služby v provozu, pouze snowpark mimo provoz.
Lyžařská škola v provozu, rezervace výuky na tel. 734 862 484, nebo přímo v kanceláři.
Na svazích máme 5-40 cm technického sněhu.
Provozní doba v následujících dnech (pokud počasí dovolí):
Pátek 21.2.2014 - Neděle 23.2.2014 : 9-16 a 17-20 hodin. (odečet jen 14 bodů !!!)
Pondělí 24.2.2014 : 9-17 hodin ,večerní lyžování nebude, místo něj 17,30 - 19,30 běžky
Úterý 25.2.2014 : 9-17 hodin ,večerní lyžování nebude, místo něj 17,30 - 19,30 běžky
Od středy 26.2.2014 až do dovolání 9-16 a 17-20 hodin


Na Peklák na běžky:

24 a 25. února 2014 vždy 17,30-19,30 Vás zveme na Peklák na běžky. Místo večerního lyžování bude upraveno kolečko pro běžky (skate) na dojezdu hlavní sjezdovky a přes sjezdovku Zahrádky (základní varianta cca 280m, náročná varianta 330m). V případě zájmu lyžařů budeme průběžně měnit směr jízdy. Jednotné vstupné 50 Kč (platí se na pokladně).
Dále tu máme další ročník oblíbené akce "Lyžuj za kilo". Od 24.2.2014 si na Pekláku zajezdíte dopoledne, odpoledne, nebo večer - vždy jen za 100 Kč. (karta má platnost 3 hodiny od prvního průchodu). Tak neváhejte a dorazte na Peklák - levněji to už nejde.
Křivolík opět navštívily kamery

Poslední lednovou neděli Křivolické údolí opět přivítalo štáb oblíbeného pořadu pro děti Záhady Toma Wizarda. Hlavní hrdinové Honza s Majdou se tentokrát vydali po stopách germánského žárového pohřbu, který byl zinscenován členy sdružení Bacrie. Za světla reflektorů v krásný mrazivý večer na břehu tamějšího jezírka se tak odehrával jeden z mnoha tajuplných okamžiků germánského života, který dodnes nedá spát mnoha archeologům.Spolupráce s Českou televizí pro Bacrie není úplnou novinkou. V Křivolíku se již natáčelo dílů několik, a to napřiklad Záhadný trojhrob nebo Král Marobud. V jarních měsících se potom můžeme těšit na další, záhad v nejdelším období lidstva, tedy pravěku je nespočet.
 
Krajská hokejová liga  se chýlí ke konci: Áčko naposledy doma

Kdo by to před sezonou řekl. Českotřebovské Kohouty čeká v neděli 23. února první utkání o páté místo v krajské lize, ve kterém změří síly s mužstvem HC Chrudim.

Ptáte se, proč jít v neděli na hokej? Tady je pět pádných důvodů.

  1. Protože Kohouti se v letošní úspěšné sezoně naposledy představí vlastním fanouškům. Odveta je na programu 2. března v Chrudimi, poté zazvoní zvonec a sezony je konec.
  2. Protože Kohouti v předcházejících dvou soubojích překvapivě vyřadili favorizovanou Choceň. Doma s ní prohráli 5:6, na ledě soupeře vyhráli 5:4 a vzápětí zvládli loterii zvanou samostatné nájezdy (2:1).
  3. Protože je stále o co hrát. Jisté je, že Kohouti skončí v krajské lize nejhůře šestí, ale vědí, že pátá příčka by jim slušela víc.
  4. Protože přijede soupeř, kterému Kohouti mají co oplácet. V základní části soutěže odehráli s Chrudimí dvě zcela vyrovnané partie, v nichž shodně podlehli o jediný gól. (5:6 a 3:4).
  5. Protože v neděli končí zimní olympiáda v Soči a televize navečer žádný zajímavý sport nevysílá.
Informace k CHL PLAY-OFF pro letošní ročník 2013/2014 

Rozlosování zápasů PLAY-OFF.
Hrací systém - 1-4 , 2-3 , 5-8 , 6-7, 9-12 ,10-11,13-16, 14-15, 17-18-19-20-21
Týmy na pozici 17 až 21 - hrají každý s každým - každý tým odehraje 4 zápasy
U ostatních 1 - 16 - se hraje play-off na 2 vítězné zápasy. První zápas play-off se hraje pouze 2x20min - bez nájezdů a druhý zápas se hraje až do rozhodnutí - 2x20min + nájezdy ( v případě remízy )
Pak hrají vítězové proti sobě a poražený proti sobě opět 2 zápasy. Pokud zápasy skončí 1:1 poté rozhoduje skore týmů.
Každý tým v play -off musí odehrát 4 zápasy - jak hráči play-off tak hráči dohrávacích zápasů
Finanční a zdravotní výbory projednaly fúzi nemocnic  

Pardubice (21. 2. 2014) – Tento týden projednávali návrh zvýšení základního jmění a plánovanou fúzi pěti nemocnic akutní péče také členové dvou odborně příslušných výborů Zastupitelstva Pardubického kraje – zdravotního a finančního.
Zdravotní výbor fúzi doporučil zastupitelům k přijetí. „Málokdo v našem výboru zpochybňuje význam fúze, jen jsme připojili doporučení zvážit datum zápisu nové firmy do obchodního rejstříku. Rádi bychom, aby vše proběhlo legislativně, účetně a daňově správně,“ řekla místopředsedkyně výboru, lékařka Věra Rybová, která jednání řídila.
Finanční výbor doporučil zastupitelům přijmout usnesení o navýšení základního jmění nemocnic a vzal na vědomí zprávu o sloučení nemocnic do jednoho celku. „Jsme si vědomi toho, že fúze je nezbytná, ale je to jen první krok a bude záležet na tom, jak bude pokračovat vlastní transformace. Nebude to jednoduché a finanční výbor bude tento proces průběžně sledovat,“ sdělil předseda výboru Miroslav Krejčí.
Se zástupci Lékařského odborového klubu se na toto téma opakovaně sešel v minulých dnech hejtman Martin Netolický: „Je důležité si vyslechnout připomínky lidí z praxe a doufám, že jsme si většinu pochybností vyjasnili. Detailně jsme rozebírali i technickou stránku fúze a věřím, že většina z nich se s  tímto záměrem ztotožnila.“
„Přípravy na fúzi jsou v plném proudu. Podle mého názoru není možné tento proces dále odkládat, mohlo by to ohrozit zejména menší nemocnice a přineslo by to i další finanční ztráty,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Pardubický kraj chce nemocnicím pomoci. Navýšením základního jmění i přípravou investic ve všech pěti nemocnicích. Cílově chceme snížit provozní dotace z rozpočtu kraje. Ze zákona má být totiž provoz nemocnic kompletně řešen jen ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění.“
Línek se spolu s vedením nemocnic v tomto týdnu zúčastnil kulatého stolu na téma zdravotnictví ve Svitavách a na příští pondělí ho na podobnou besedu pozval i starosta Chrudimi Petr Řezníček. „Osobně jsem také mluvil se všemi ekonomy nemocnic, kteří se na mě a hejtmana  tento týden obrátili s určitými připomínkami. Vysvětlili jsme si problémy a garance procesů, které nás čekají, a jsem rád, že fúzi nadále podporují,“ informoval náměstek hejtmana Línek.
Význam spojení nemocnic do jednoho celku je kromě nezanedbatelných úspor především v ochraně menších nemocnic, které jsou mnohem více ohroženy dopady úhradových vyhlášek a na ně navazujících plateb pojišťoven než nemocnice velké. Pardubický kraj chce touto cestou zachovat akutní péči ve všech pěti nemocnicích.  Společná firma dává například i mnohem více možností zaměstnancům k odbornému vzdělávání a růstu, což je pro stabilizaci kvalitního personálu velmi důležité.
 
Ondřej Moravec, trojnásobný olympijský medailista ze ZOH v Soči, pozdraví  v Letohradě své fanoušky

Město Letohrad a  Klub biatlonu Letohrad pořádají ve čtvrtek 27. 2. 2014  na letohradském náměstí setkání s držitelem tří olympijských medailí Ondřejem Moravcem.  Přivítání úspěšného českého reprezentanta na ZOH v Soči, který sportovně vyrostl v místním Klubu biatlonu, a občana města Letohradu,  začíná v 16 hodin na Václavském náměstí v Letohradě.
Devětadvacetiletý biatlonista Ondřej Moravec vybojoval  pro český tým tři medaile. První stříbro získal ve stíhacím závodě a druhé ve smíšené štafetě mužstev, pro bronzový kov  si doběhl ve sprintu.  Na ZOH 2014 startovali vedle Ondřeje Moravce  další čtyři odchovanci letohradského biatlonu, a to Michal Šlesingr, Michal Krčmář,  Lea Johanidesová  a běžkyně na lyžích Klára Moravcová.