Českotřebovský deník  46/2014  (24.2.)                                  
Moje osobní vzpomínka na Radomíra Lánu

Když jsme v loňském roce oslavovali na krajském ORL semináři 60. narozeniny primáře Radima Lány, nikdo si nepomyslel že jsou to jeho narozeniny poslední Zpráva o náhlém úmrtí ohromila každého, kdo ho znal. A já, protože jsem s ním prožila řadu let na ORL oddělení ústecké nemocnice, bych se ráda podělila o některé své vzpomínky.
Když na oddělení nastoupil jako mladý lékař bylo od začátku patrné, že jeho ambice jsou vysoké. Byl velmi pracovitý, měl od počátku obrovský zájem o operativu a nutno říci, že měl i mimořádné teoretické  znalosti nejen o "svém" oboru, ale i ostatních medicinských oborech. Přesto stále studoval, stále se učil a zdokonaloval v operačních technikách již zavedených a s vývojem medicíny zaváděl postupně výkony nové.  Jeho precisní způsob operace štítné žlázy patřil ke špičkovým, Průměrnost nebyl jeho styl, co dělal muselo být hodně dobré, co možná nejlepší. Přestože v medicínském prostředí není vždycky zrovna veselo, měl velký smysl pro humor, uměl se od srdce zasmát a nebo se jen usmíval, tak trochu šibalsky.
Měl široký rozsah zájmů, miloval hudbu, sám velmi dobře hrál na housle, rád cestoval a navštěvoval historická místa. I historie byla jeho velkou láskou. K České Třebové měl vždy vřelý vztah, narodil se zde a prožil studentská léta a nebylo neobvyklé potkat ho na procházce s pejskem nebo rodinou ve zdejším okolí.
Nemám v úmyslu zde uvést kompletní výčet aktivit a zásluh, píšu jen to, co mě osobně přešlo myslí v těchto posledních dnech. A na závěr - myslím, že i on naplnil odkaz, který citoval před lety při pohřbu primáře Františka Vencla. Nezáleží na tom, dělá-li člověk velký nebo malý medicínský obor, podstatné je, aby ho dělal poctivě, s láskou a velkým osobním nasazením.
MUDr. Marie Rybková

 

Kynologické centrum Javorka: Ohlédnutí za sezonou 2013


Naše organizace měla ve sportovní kynologii vloni opravdu napilno: Pořádali jsme celkem 6 soutěží, což bylo raritou nejenom ve východočeském regionu, ale i v ČR! Na našich akcích závodilo celkem 200 účastníků!

Uspořádali jsme hned 2 Mistrovství ČR! Zcela poprvé v České Třebové proběhlo MR mládeže ve sportovní kynologii, které byla dokonce udělena osobní záštita hejtmana PK JUDr.Martina Netolického! Škoda, že se o této největší republikové akci pro mladé kynology nezmínili autoři Ročenky Českotřebovska. Dále jsme pořádali celkem 5x Zkoušky (IPO, NZŘ, KJ), i to je ojedinělé v celé republice. Z 61 účastníků  bylo 58 úspěšných ve splněných limitech. Účastnili jsme se soutěží v Náchodě, V.Mýtě, Chocni, Uničově, Častolovicích, Petrovicích, ve Dvoře Králové, Brně, Kostelci n.O., Lukové, Mor.Třebové, Žamberku, Ústí n.Orlicí, v Praze a  v Českých Budějovicích. Celkem jsme měli 75 startů, z toho jsme na stupních vítězů stáli 41x - a  19krát jsme zvítězili!

Na MČR jsme měli dokonce 3 účasti – MČR mládeže Obedience, MČR Obedience a MČR mládeže stopařů. Naše členka ve funkci delegované rozhodčí posoudila loni 35 akcí po celé ČR! K těm nejdůležitějším patřilo MČR kníračů stopařů a 1.Závod handicapovaných psovodů!  Z pověření Krajské organizace jsme po celou sezonu pořádali secviky mladých psovodů z Krajského Družstva mládeže. Vrcholem pak byla účast 8 mládežníků v nominacích a samotná nominace 5ti z nich na MR. A výsledek? Členka našeho Družstva mládeže se stala Juniorskou mistryní stopařů, další členka získala titul Nejlepší juniorský obranář MR. Naše nejmladší závodnice – ve svých 9ti letech startovala na 3 soutěžích a vždy se umístila na stupních vítězů. Neméně důležitou  akcí byl i tradiční Letní tábor pro děti a psy, o který byl opět velký zájem.

Letošní rok je nejdůležitějším počinem náš vlastní projekt, již 4.ročník Junior Open – Východočeské mistrovství mládeže a 4.MČR mládeže Obedience. I letos jsme připravili novinky. Jednou  nich je i otevřená soutěž pro děti z řad diváků. Na tuto akci jsme získali opět osobní záštitu hejtmana Pardubického kraje.     Výbor ZKO Javorka

 

Úmrtí v únoru


Alois Neruda  nar.  1924 Česká Třebová
Božena Jaklová, nar.1925   Svinná
František Rerych  nar. 1955  Rybník
Josef Fichtner nar. 1927  Třebovice
Břetislav Rozlilek nar. 1938 Česká Třebová
Božena Čechová nar. 1945 Česká Třebová
Zdeněk Buchta nar. 1952 Česká Třebová
Václav Havlík nar. 1943 Česká Třebová
Emilie Poldaufová nar. 1916  Česká Třebová
Miroslav Bulena nar. 1931 Česká Třebová
Jaroslav Pelikán nar. 1949  Česká Třebová
Ludmila Paulišová nar. 1931 Česká Třebová
Eduard Hondl nar. 1939 Rybník
Richard Vacek nar. 1929  Česká Třebová
Jiří Klacl nar. 1934 Česká Třebová
Eva Barešová nar. 1945 Česká Třebová   Čest jejich památce !

 

Vyhlášku o ukládání odpadu nikdo neporušil


Jde o OZV č. 4/2011 o systému shromažďování a odstraňování komunálních odpadů, kterou město připravuje k novelizaci. V loňském roce totiž došlo ke zřejmému porušování zásady, že zde lze bezplatně ukládat jen vlastní komunální a stavební odpad. Našli se rekordmani, kteří do sběrného dvora odvezli desítky tun zejména stavebního odpadu a tím prodražili systém natolik, že bylo třeba “přisypat” do systému z městské kasy více než 1,5 milionu korun. Podal jsem podnět k vyšetření, zda nedošlo k porušení vyhlášky, ale vše dopadlo pro rekordmany příznivě. Eko Bi totiž zatím nerozlišuje druh odvezeného odpadu a nyní nelze nikomu dokázat, že to byl právě stavební odpad, který byl uložen. Myslím, že by to mělo být obráceně: rekordmani by sami měli dokazovat, že to, co na skládku uložili, byl jejich komunální odpad a nikoliv materiál ze stavby, kterou u nich realizovala stavební firma. V každém případě to již letos bude při odkládání odpadu ve sběrném dvoře přísnější, v novele vyhlášky se bude zřejmě za stavební odpad platit. (mm)

 

Nabídka Střední zdravotnické školy v Ústí nad Orlicí               


Střední zdravotnická škola, Ústí nad Orlicí, Smetanova 838
pro školní rok 2014-2015 nabízí zájemcům o studium
v oboru 53-41-M/01 Zdravotnický asistent (ZA)
a v oboru 75-41-M/01 Sociální činnost (SČ)
90 volných míst. Přihlášky ke studiu se přijímají do 15. března 2014.
Pro zájemce o studium škola nabízí:

·         Přijímací zkoušky nanečisto 5. 3. 2014

·         Přípravné kurzy na přijímací zkoušky 15. 3. a 22. 3. 2014  (na obojí je možnost se přihlásit)

 

Pro žáky škola zajišťuje:

·         Výuku všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů v moderně vybavených učebnách plně kvalifikovanými učiteli

·         Praktické vyučování oboru ZA zajištěné v Orlickoústecké nemocnici, a. s.

·         Praktické vyučování oboru SČ zajištěné ve spolupráci s domovy pro seniory, stacionáři, úřady práce, speciálními školami azylovými domy, domácí péčí a dalšími zařízeními sociálních služeb

·         Stravování ve školní jídelně, ubytování na domově mládeže

·         Masérský kurz - akreditovaný

·         Kurz znakového jazyka

·         Možnost získání řidičského oprávnění za zvýhodněnou cenu

 

Škola nabízí veřejnosti:

·         Kurz sanitář – akreditovaný

·         Kurz pro pracovníky v sociálních službách – akreditovaný

·         Masérský kurz – akreditovaný

·         Kurz chůva pro děti do zahájení školní docházky a chůva pro dětské koutky – před akreditací

·         Programy pro základní, mateřské, speciální školy a stacionáře: Zdravý úsměv, První pomoc hrou, Hrou proti AIDS, Zdravá výživa, Zdravý životní styl a řadu dalších programů k Vánocům, Velikonocům, MDD…

Na případné zájemce o studium na naší škole se těší kolektiv zaměstnanců.

 Mgr. Lenka Podzimková, ředitelka školy,  tel. 739 257 903  www.szsuo.cz