Českotřebovský deník 48/2014                                                
Denní stacionář Kopretina aneb spolu je nám dobře 

Vysokomýtská nemocnice zahajuje 3. března 2014 provoz denního stacionáře Kopretina
Cílem denního stacionáře je poskytování služeb klientům, kteří trpí chronickým onemocněním, kteří přes den potřebují pomoc druhé osoby a nemohou být doma sami. Přitom jejich zdravotní stav nevyžaduje nemocniční péči.
Kapacita denního stacionáře je 10 klientů a poskytovaná sociální služba je určena pro dospělé nad 40 let věku, pro seniory se zdravotním i psychickým postižením. Našim klientům zajistíme pomoc při zvládání běžných denních činností, při osobní hygieně, podávání léků, ošetřování ran, zajištění celodenního stravování. Jako prevenci sociální izolace nabídneme kontakt se společenským prostředím, vzdělávací a aktivizační činnosti. V rámci denního stacionáře se budeme věnovat např. muzikoterapii, kondičnímu cvičení, práci s přírodním materiálem, předčítání literatury, čtení denního tisku, společenským hrám, canisterapii, aromaterapii nebo cvičení paměti. To je jen malý výčet připravovaných činností pro naše klienty.
Nad rámec základních činností a služeb poskytovaných v denním stacionáři Kopretina nabízíme i placené služby jako je koupání, pedikúra, masáže, rehabilitace, praní prádla atd.
Provoz stacionáře je zajištěn ve Vysokomýtské nemocnici na Hradecké ulici každý pracovní den od 6:30 do 17:00 hod.
Co  klient zaplatí:
-          za celodenní stravování do 150,- Kč (snídaně, svačina, oběd, odpolední svačina) a to dle výběru
-          úhradu za přímou péči ošetřujícího personálu (od 200,- Kč za den)
Jak se k nám klient dostane: dopravu si zajišťuje klient sám nebo může využít služby Senior dopravy
Kdo podá bližší informace:
Koordinátor projektu – Mgr. Eva Havlíková, tel. 465 467 216, mobil 606 064 333                    
Pracovnice denního stacionáře – Jana Bělohlávková, tel: 465 467 206, mobil 702 292 272
Bližší informace naleznete na webových stránkách nemocnice: www.vmnemocnice.cz
Těšíme se na Vás  -  Pracovníci Vysokomýtské nemocnice
 
Máte chuť a čas pomáhat druhým?

Pokud jste si odpověděli ano, staňte se dobrovolníkem ve Vysokomýtské nemocnici
Jako dobrovolník můžete pomoci nemocnému člověku vyplnit volný čas a zpříjemnit pobyt v nemocnici. Jak se toho dá dosáhnout? Například povídáním, předčítáním, výtvarnými a hudebními aktivitami, v létě doprovodem při procházkách na zahradě. Možná máte doma pejska, se kterým byste chtěli potěšit naše pacienty?  Možná jste akvaristé a rádi byste se starali o nemocniční akvárium? Možná si jen rádi přisednete a nasloucháte druhému? Záleží jen na Vašich možnostech, dovednostech a zájmu pacientů.
V žádném případě jako dobrovolník nebudete nahrazovat práci zdravotníků.
Vysokomýtská nemocnice realizuje program „Dobrovolnické péče“ a hledá dobrovolníky, kteří jsou ochotni věnovat svůj volný čas pacientům na oddělení následné péče. Jestli Vás naše nabídka zaujala, ozvěte se nám, rádi Vás přivítáme a vysvětlíme možnosti, jak dobrovolnickou činnost provádět.
Kontaktní osoby:              
garant poskytované služby: Mgr. Eva Havlíková, tel.: 456 467 216,  mob. 606 064 333
koordinátor dobrovolníků:   Miroslava Burianová, tel.: 456 467 593

Provoz zimního stadionu v březnu skončí, ještě se přesně neví kdy

Provoz Zimního stadionu bude ukončen pravděpodobně v 12. týdnu v závislosti na obsazenosti. Veřejné bruslení bude v klasickém čase, pouze v posledním týdnu musí zákazníci sledovat web zimního stadionu, kde budou uvedeny aktuální časy.
Program na konec sezony je následující:
16. 3. 2014 – finálový zápas CHL
15. 3. 2014 – poslední zápas HC Kohouti “B” play off okres
14. 3. 2014 – turnaj “O pohár ředitele společnosti Eko Bi s.r.o.”
Aktuální změny budou na webu společnosti Eko Bi..
 
Nejvíce změn v jízdních řádech platících od března bude na Hlinecku 

Pardubice (25. 2. 2014) – V neděli 2. března začnou platit první změny jízdního řádu autobusové dopravy pro období 2013/2014. „Nejvíce změn doznají jízdní řády na Hlinecku a Poličsku. Pracovníci oddělení dopravní obslužnosti krajského úřadu, kteří změny jízdních řádů připravili, vycházeli především z podnětů od obcí a občanů. Věříme, že novinky přispějí k snadnějšímu cestování lidí do a z práce nebo škol, ale i za zábavou. Je to nezbytný předpoklad pro to, aby cestující nové spoje hojně využívali,“ shrnul novinky v regionální dopravě v kraji Jaromír Dušek, náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost. 
 
Lepší spojení Poličky s Hlinskem
V odpoledních hodinách pojede nový pár přímých autobusových spojů Hlinsko – Polička a zpět. Spoj 17 linky 752 pojede z Hlinska v 14.20 nejen do Borové, ale i dále až do Poličky, kam přijede v 15.25. Zde bude možný přestup na vlak směr Svitavy a na autobusy do dalších směrů. Zajede přitom i do Otradova, čímž se zlepší spojení občanům jedoucím z práce či ze škol v Hlinsku. Zpět se bude autobus vracet z Poličky v 16.05 a do Hlinska přijede v 16.54, přičemž zde bude možný přestup na vlaky směr Pardubice a Havlíčkův Brod, které odjíždějí krátce po 17. hodině.
Současně bude přesměrován spoj 3 linky 680037, který pojede nově z Poličky v 14.50, a to přes Borovou (místo přes Dolní Újezd) a dále do Proseče a Pardubic. V té souvislosti se zruší odpolední pár spojů mezi Poličkou a Borovou.
Nové sobotní spoje na Hlinecku
V sobotu dopoledne pojede nový spoj z Hlinska do Kameniček a zpět. Jeho odjezd v 11.10 umožní, aby jej využili například cestující z vlaků z Havlíčkova Brodu a Pardubic, které sem přijíždějí okolo 11. hodiny. Zpět z Kameniček pojede v 12.37 hodin.
Pro podporu cestovního ruchu a usnadnění návratu ze sobotních výletů z oblasti Devíti skal bude v turistické sezoně (od Velikonoc do konce září) jezdit nový spoj z Herálce s odjezdem v 16.30, který přijede do Hlinska v 16.55, odkud bude možné pokračovat osobními vlaky směr Pardubice nebo Havlíčkův Brod. Zpět do Herálce pojede v 17.10 z Hlinska po dojezdu přípojných vlaků.
Další změny na Skutečsku a Chrastecku
V 6.48, tedy o sedm minut dříve než dosud, bude přijíždět do Skutče spoj 1 linky 778, aby bylo možné stihnout přípoj do Chrasti a Chrudimi (linka 780 v 6.50).
Drtivá většina spojů linky 785, které vyjíždějí z autobusového stanoviště z Luže, pojede o cca tři minuty dříve, aby bylo možné odbavit většinu cestujících na zastávce na náměstí.
Mírně se prodlouží jízdní doby na lince 608 Chrast – Hrochův Týnec – Pardubice, a proto budou spoje této linky vyjíždět o něco dříve.
Nové sobotní ranní spojení z Pardubic do Chrudimi
Na základě požadavku občanů dojíždějících do zaměstnání v Chrudimi i o víkendu bude zaveden nový sobotní spoj z Pardubic do Chrudimi a zpět. Vyjede každou sobotu z Pardubic v 5.24 a do Chrudimi přijede v 5.44. Zpět se bude vracet v 6.03 a do Pardubic dorazí v 6.25.
Prodloužení odpoledního spoje do Vejvanovic
Po zrušení odpoledního páru vlaků v úseku Chrudim – Hrochův Týnec od prosince 2013 obce Úhřetice a Vejvanovice postrádají spojení okolo 15. hodiny z Chrudimi. To bude nově zajištěno prodloužením spoje 11 linky 709, který odjíždí z Chrudimi v 14.47, až do Vejvanovic. Studenti i pracující tak nebudou muset čekat na vlak v 16.19. Zpět se bude autobus vracet z Vejvanovic v 15.13, přičemž zde bude zajištěn přípoj od linky 608 ze směru Chrast a Hrochův Týnec.
Obnovení zastávky v Čáslavské ulici v Heřmanově Městci
Vybrané spoje linky 713 Chrudim – Ronov nad Doubravou budou zastavovat na zastávce v Čáslavské ulici v Heřmanově Městci, která se nachází v těsné blízkosti železničního přejezdu. Odsud trvá cesta na nádraží jen několik minut. Zlepší se tím možnost přestupu na vlak směr Přelouč.
Spojení na 7. hodinu do Chrudimi
Na lince 730 bude spoj 5 ukončen v Lukavici a pro cestu do Chrudimi bude nutno přestoupit na linku 702. Původní autobus pak pojede do Chrudimi o cca 25 minut později (v 6.27), přičemž bude trasován okolo nemocnice. Občanům Lukavice a Slatiňan tak vznikne nové spojení s příjezdem před 7. hodinu k nemocnici a do Chrudimi s možností přestupu na návazné spoje do Pardubic.
Obnova spojení ze škol v Hradci Králové směr Bukovina nad Labem
Na základě připomínek bude také obnoveno spojení okolo 13.30 z Hradce Králové po lince 601 směr Bukovina nad Labem, Dříteč a Pardubice, které mohou využít mezi jinými i školáci.
Nové spojení Přívrat – Ústí nad Orlicí
Bude nově zavedeno přímé spojení obce Přívrat s Ústím nad Orlicí a zpět. Jeden ze dvou spojů bude trasován z Ústí nad Orlicí přes Řetovou do Přívratu, odkud bude pokračovat přes Dlouhou Třebovou do Ústí nad Orlicí s příjezdem do města před sedmou hodinou. To by mělo vyhovovat dojíždějícím studentům středních škol v Ústí nad Orlicí. Druhý spoj pojede z Ústí nad Orlicí po půl čtvrté přes Řetovou do Přívratu a dále bude pokračovat přes Dlouhou Třebovou zpět do Ústí nad Orlicí. Toto nové spojení bude kvůli stavebním opravám komunikací v Ústí nad Orlicí a v Dlouhé Třebové zavedeno až od 26. května 2014.
Obnovení ranního a nočního spojení na lince 700960
Podle požadavku obce Mistrovice bude obnoveno ranní a noční spojení na lince 700960. Ranní spoj je zaveden z Jablonného nad Orlicí přes Mistrovice s příjezdem
do Letohradu před pátou hodinou a noční spoj pojede z Letohradu po 22. hodině
tak, aby vyhovoval pracujícím ve firmě OEZ s.r.o.
Z Vysokého Mýta do Litomyšle dopoledne každou hodinu
Mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí bude lépe rozložena nabídka dopoledních spojů. Osobní vlaky odjíždějí z Vysokého Mýta v 8.58 a 11.03. Autobusový spoj 21 linky 813 pojede nově o 45 minut později, tedy v 10.00 z Vysokého Mýta, čímž vhodně vyplní mezeru mezi vlaky. Také odpolední spoj 33 téže linky nově pojede až v 17.15 z Vysokého Mýta. Umožní tak dopravu zaměstnanců s koncem pracovní doby v 17 hodin a zároveň bude zajištěn přípoj od spoje linky 800 z Hradce Králové.
Nové spojení na 7. hodinu z Budislavi do Litomyšle
Připomínky vedly i k prodloužení spojů 7 a 14 linky 680826. Ty jedou z Litomyšle do Poříčí a budou prodlouženy do Budislavi. Spoj 14 bude vypraven o pět minut později, aby se časově přiblížil spoji 18.