Českotřebovský deník 49/2014 (26.2.)                                   

Skipark Čenkovice vás zve na skvělé lyžování. Přijeďte si užít zimy. 

Žlutý skipas nabízí v provozu dvě lanové dráhy a více jak 6 km lyžování ve dvou údolích na sjezdovkách Třebovská, Mlýnická, Heroltická, Dětská, a také v KID parku a snowparku.
Červený skipas nabízí v údolí Čenkovic Třebovskou sjezdovku s lanovou dráhou a také sjezdovku Svitavskou s kotvovým vlekem.
Ostatní sjezdovky již bohužel nejsou v provozu.
O víkendu jsou pro vás připraveny dva závody na Třebovské sjezdovce.
V sobotu 1. 3. se uskuteční Memoriál Honzy Sovy Hýbla, který bude startovat v 9:30.
V neděli je pro vás připraven veřejný závod v obřím slalomu, který je také 3. závodem seriálu "O pohár Bukové hory". Startujeme v 10 hodin.
Více informací naleznete na našich webových stránkách: www.skiparkcenky.cz/ A TAKÉ ZDE
Na Vaši návštěvu a účast v závodech se těší SKI KLUB Česká Třebová.
 
V ČESKÉ TŘEBOVÉ SE BUDE PROMÍTAT BOUŘLIVÝ DOKUMENT O KAPELE SUNSHINE. OSOBNĚ HO UVEDOU ZPĚVÁK KAY BURIÁNEK A REŽISÉR JIŘÍ MARSHAL

pátek 7. března se v České Třebové v klubu Modrý Trpaslík od 20:00 uskuteční projekce unikátního českého dokumentu Back to the Roots. Snímek strhujícím způsobem mapuje minulost i současnost ikony české indie-rockové scény, kapely Sunshine, která je pověstná tím, že řadu let působila přímo v USA, kde ji i málem vyšlo nadčasové album Moonshower and Razorblades. Právě i důvodům, proč se tomu tak nakonec nestalo, se věnuje zmiňovaný dokument, jehož českotřebovské projekce se osobně zúčastní jak zpěvák kapely Kay Buriánek, tak režisér Jiří Marshal, jeden z našich nejvýraznějších videoklipových režisérů vůbec, mj. častý spolupracovník kapely Charlie Straight (za videoklip k jejich písni School Beauty Queen ostatně v roce 2011 získal Českého slavíka). Oba dva budou po projekci dokumentu dostupní k moderované diskuzi a vůbec otázkám diváků týkajících se jak samotných Sunshine, tak náročné práce na hodinovém dokumentu. Večer s Back To The Roots je dle všeho  naprosto ideálním večerem pro fanoušky skupiny i pro ty, co nevěří tomu, že by u nás mohl vzniknout skutečně inspirativní a krásně hlučný hudební dokument narvaný vtipem a prudkou energií.
UPOUTÁVKA I: http://www.youtube.com/watch?v=0ZXbRPLnWLA
UPOUTÁVKA II: http://www.youtube.com/watch?v=njVLR_aCW2Q
FACEBOOK EVENT: https://www.facebook.com/events/246395138866006/

 

Na Pekláku jaro přerušilo provoz.

Tání již Peklák tým přestává mít pod kontrolou a tak byla zatím posledním dnem provozu středa 26.2.2014. Od čtvrtka 27.2. je provoz přerušen a budeme doufat, že zima ještě neřekla poslední slovo. Školní lyžařské kurzy a dětské závody jsou prozatím zrušeny.  Letos se poprvé spustil vlek až 30. ledna a po 4 týdnech je provoz přerušen. Předpověď púočasí však zuatím žádnou zimu přepřevídá....  Letošní zima byla tedy zatím jednou z nejslabších....
 
Muzikál Píseň písní v Knapovci

Zveme Vás na Květnou neděli 13. dubna 2014 v 15.00 hod. do knapoveckého kostela na muzikálové představení Píseň písní na motivy mystického textu ze Starého zákona. Autorským muzikálem navazuje litomyšlský soubor na úspěšný projekt Živé pašije, se kterým se představil v knapoveckém kostele v roce 2012. Píseň písní je příběhem o hledání Boží lásky, o míjení se a zrání, o překážkách a zkouškách, které dva lidi ve světě rozdělují. V projektu účinkuje přes padesát mladých hudebníků, sólistů, herců, tanečnic a zpěváků z Litomyšle.
Po představení zveme na občerstvení v duchu českých Velikonoc z dílny knapoveckých cukrářek. Akce je podporována městem Ústí nad Orlicí v rámci projektu Knapovecký rok.
Jana Staňková, Knapovec 122
P.Vladislav Brokeš, děkan

 

Kraj připravil praktické semináře pro zaměstnavatele

Pardubice (27. 2. 2014) – Dva praktické semináře o zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce připravil Pardubický kraj ve spolupráci s Krajskou pobočkou Úřadu práce ČR, Krajskou hospodářskou komorou a Koalicí nevládek Pardubicka. Uskuteční se 4. března v H-centru ve Starém Hradišti a 13. března v hotelu Zlatá Hvězda v Litomyšli.
„Zveme všechny zaměstnavatele včetně neziskových organizací, kteří se chtějí dozvědět praktické informace o dotačních možnostech při zaměstnání lidí znevýhodněných na trhu práce. Nejedná se jen o zaměstnávání lidí zdravotně postižených, ale také o absolventy škol  nebo lidi starší 55 let. Připravili jsme pro účastníky seminářů i příklady dobré praxe, kde se představí jak firma, tak nezisková organizace, které tyto osoby zaměstnávají,“ vysvětluje krajský radní pro sociální věci Pavel Šotola, pod jehož záštitou se akce konají.
„Zejména lidé se zdravotním znevýhodněním jsou velmi motivovaní a loajální zaměstnanci  a chválí si je zejména firmy, které potřebují jednoduché pomocné práce.  Šetří si tím své odborníky pro kvalifikované úkoly a navíc se mohou prezentovat jako sociálně odpovědné firmy,“ říká ředitelka Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová.
Řadu výhod nabízí v těchto případech zaměstnavatelům i Úřad práce. Hovoří o tom ředitel krajské pobočky Petr Klimpl: „Patří mezi ně například různé daňové úlevy, splnění státem stanovené kvóty pro zaměstnávání lidí se  zdravotním znevýhodněním nebo  možnost získat příspěvek na společensky účelné či chráněné  místo od úřadu práce.“
„Rádi bychom prostřednictvím těchto seminářů přispěli ke zvýšení zaměstnanosti v našem kraji zejména v  ohrožených skupinách. Přitom chceme poučit podnikatele o tom, že zaměstnat takové lidi může být pro ně z mnoha hledisek i výhodné,“ dodal Miloš Huryta předseda představenstva Krajské hospodářské komory.
Semináře jsou pro všechny účastníky zdarma a přihlásit se na ně může kterákoli firma nebo nezisková organizace na e-mailu: jaroslava.buriankova@pardubickykraj.cz.
 
V krajské galerii máme díla světového umělce

Pardubice (26. 2. 2014) – Ve Východočeské galerii v Pardubicích bude dnes zahájena výstava s názvem Kamenecký kopec mého mládí uspořádaná k 90. narozeninám Karla Malicha. Záštitu nad touto významnou událostí převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který si výstavu s odborným výkladem ředitelky Hany Řehákové prohlédl ještě v předvečer vernisáže.
V loňském roce byla retrospektivní výstava Karla Malicha v Jízdárně Pražského hradu kulturní událostí sezóny, přišlo se na ni podívat 35 tisíc návštěvníků. Výstava v prostorách Zámku Pardubice v režii Východočeské galerie je oproti tomu výjimečná zasazením do regionu Holicka, který se Karlu Malichovi stal životní inspirací.  „Ve sbírkách Východočeské galerie máme obdivuhodnou kolekci tohoto světového umělce. A díky tomu, že se galerii podařilo získat i jeho rané práce, je tu krásně vidět vývoj výtvarného projevu Karla Malicha od realistických grafických listů, přes krajiny v plenéru až k abstrakci v obrazech a drátěných objektech,“ komentoval koncepci výstavy hejtman Martin Netolický a dodal: „Doporučuji všem se přijít podívat osobně, na fotografiích nebo v knize se zážitek z takové výstavy dá zprostředkovat jenom částečně.“ Mimořádnou expozici, na které jsou některé obrazy zapůjčeny ze soukromých sbírek, připravila ředitelka galerie Hana Řeháková, kterou s Malichem pojí dlouholeté přátelství: Obdivovala jsem vždy jeho schopnost nalézt výjimečné náměty a vyjádřit je prostřednictvím nezvyklých výtvarných prostředků. Imponovalo mi, že celý život zůstává věrný prožitkům z mládí. Námětem jeho děl je místo, které důvěrně znám: Holice, Kamenecký kopec, zdejší příroda, vlastní prožitky a vize. Vyjadřoval se vždy naplno, svobodně, nekompromisně, bez ohledu na to, jak budou jeho díla přijata.“ V posledních letech se Malichovým hlavním tématem stal univerzální vztah člověka a vesmíru. To je také důvod, proč jsou jeho díla přijímána jak v českém prostředí, tak i v zahraničí a proč jsou srozumitelná lidem různých kultur i společenských vrstev. Výstava potrvá ve Východočeské galerii na zámku do  21. dubna.
 
Charita ČR na pomoc Ukrajině

Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů na Ukrajině. Pomoc Charity bude zaměřena na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří se v důsledku nepokojů dostali do stavu nouze(zranění, lidé s postižením, existenčně ohrožené rodiny s dětmi, pozůstalí apod.) 24.2.2014 také Charita ČR vyslala svého zástupce, aby spolu se slovenským kolegou přímo na místě domluvili způsob pomoci konkrétním lidem.
Do ukrajinského Kyjeva dnes (24. 2.) odjel zástupce Charity ČR P. Rostislav Strojvus. Spolu s ním cestuje humanitární pracovník Jozef Kákoš z partnerské Slovenské katolické charity.
V Kyjevě Strojvus navštíví zařízení řeckokatolického biskupství a přímo na místě zjistí další potřeby pomoci. Poté ho ještě čeká monitorovací cesta u místních poboček Caritas Ukrajina v regionech Ternopil, Lviv, Ivano-Frankivsk a Černivci. Charita ČR zde má své dlouhodobé partnery, kteří vyhledávají rodiny a jednotlivce, které současná krize ohrožuje, a pomáhají jim.
„V regionu Kolomyia přišla rodina se třemi dětmi o tatínka. V Kyjevě ho zabil odstřelovač,“ uvádí jeden z příkladů Rostislav Strojvus, zástupce Charity ČR.
Sbírkové konto Charita pro Ukrajinu
Finanční dary lze posílat na sbírkový účet 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104.
Na sbírkové konto věnovali dárci již 318 836 (stav k 24. 2. odpoledne).
Dárcovská SMS
DMS UKRAJINA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč. Z této částky Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.)
Charita ČR minulý týden okamžitě uvolnila částku 100 000 Kč ze svého krizového fondu, stejnou částku uvolnila také Arcidiecézní charita Olomouc. Do Kyjeva dopravila Charita koncem minulého týdne 1 000 lékárniček.
Dlouhodobou rozvojovou pomoc Ukrajině poskytuje Arcidiecézní charity Olomouc, Středisko humanitární pomoci Diecézní charity ostravsko-opavské a Oblastní charita Znojmo. Jednotlivé projekty jsou zaměřeny zejména na pomoc dětem, seniorům a lidem s postižením.  Více na stránkách: www.charita.cz a www.svet.charita.cz
                                                                                                                               (podle tiskové zprávy CHČR z 24.2.2014)