Českotřebovský deník 50/2014 (27.2.)                                    

  • Fotografie Luboše Kozla dávají tušit, že zde začíná nová stavební akce, další etapa rekonstrukce  nákupního střediska, která se bude tentokrát týkat II. NP, kde jsme byli zvyklí chodit do restaurace Trávník a kavárny Eva.  Původní plány na přestavbu byly zajímavé, věřme, že přestavba bude pokračovat podle podobného záměru. Rozhodně může oživit nové náměstí, které to velmi potřebuje. revitalizaci také potřebuje sousední budova bývalého Hotelového domu ČD. Zde se zatím stále připravuje projektová dokumentace. Přestavba tohoto objektu bude znamenat 56 nových bytů pro Třebováky.
  • ¨
  • Valná hromada Spolku Gymnázia Česká Třebová

    Ve čtvrtek 20. února 2014 se konala v budově gymnázia tradiční valná hromada Spolku gymnázia.
    Za přítomnosti 19 přítomných členů byla schválena zpráva o činnosti Spolku za uplynulé období a plán činnosti na rok 2014. V letošním roce gymnázium uskuteční některé akce k připomenutí 105. výročí vzniku školy, tradiční oslavy a sraz všech absolventů se předpokládají za pět let v roce 2019. Přítomní členové odsouhlasili zprávu o hospodaření za rok 2013 a rozpočet na rok současný. Podstatnou náplní závěrečné diskuse byly náměty na snížení rozpočtového schodku Spolku. Ten je ovlivněn stále vzrůstajícími výdaji na aktivity gymnazistů a akce školy a stagnací rozpočtových příjmů na druhé straně. Možnosti změny tohoto trendu byly zapracovány do plánu činnosti na rok 2014.
    Rádi bychom se obrátili na všechny absolventy a příznivce českotřebovského gymnázia s žádostí o jakýkoliv finanční příspěvek Spolku, abychom byli schopni i nadále oceňovat mimořádné úspěchy našich žáků. I drobné finanční dary mohou ve svém úhrnu zásadním způsobem pomoci při podpoře různých studentských aktivit. Případným dárcům předem děkujeme a uvádíme náš účet:
    Spolek Gymnázia Česká Třebová, číslo účtu 1321915329 / 0800
    Podrobná zpráva z výroční schůze včetně rozpočtu Spolku gymnázia a další informace jsou uvedeny na webových stránkách školy www.gymnct.cz/spolek. Za předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová Petr Poldauf, předseda

     Rodinné centrum Kašpárek zve srdečně všechny malé i velké na Dětský karneval, 


    který proběhne v neděli 2. 3. 2014 od 15.00 do 18.00 hod v ABC klubu (Štolbova 2665, Pardubice, naproti Aquaparku), letos navíc s vystoupením kapely Mixle v piksle. Připraveny jsou soutěže, skákací hrad, malování na obličej, tombola a spousta další zábavy.
    Vstupenky je možné zakoupit přímo na místě. Za celého Kašpárka srdečně zve Olga Pavlů 

    Rodinné centrum Kašpárek  Josefa Ressla 2278, Pardubice

    Čeští zemědělci se snaží o ekologičtější produkci z rostlinné výroby        

    Pardubice (27. 2. 2014) – Jak chránit rostliny před škůdci a zatížit co nejméně životní prostředí? Odpovědi na tuto a další otázky spojené s takzvanou integrovanou ochranou rostlin přinesl úterní seminář v hotelu UNO v Ústí nad Orlicí. Česká společnost rostlinolékařská seznámila pěstitele s novými právními předpisy k systému integrované ochrany rostlin, které vstoupily v platnost 1. ledna 2014.  Integrovaná ochrana rostlin je systém hospodaření, který upřednostňuje přirozenější alternativy ochrany rostlin a zároveň snižuje závislost na pesticidech. Jde o jakýsi přechod mezi konvenčním a k přírodě šetrnějším systémem hospodaření. Zemědělci mají dvouleté přechodné období, aby se na zákonem stanovené nové podmínky připravili. Pro ty, kteří se pravidelně účastní seminářů České společnosti rostlinolékařské, není pojem integrovaného ochrany rostlin novinkou. „Čím méně chemických látek je nutno použít, tím menší je riziko znečištění vlastní produkce či samotného životního prostředí. Díky těmto přírodě blízkým metodám, jakými například jsou hnojení chlévskou mrvou či střídání plodin, se omezuje rozvoj škodlivých činitelů, jako jsou třeba plísně či škodlivý hmyz,“ vysvětlil radní Pardubického kraje pro zemědělství, venkov a životní prostředí Václav Kroutil.  Podle Kroutila většina zemědělců už dnes řadu opatření provádí, bude však nutné o tom vést kontrolovatelnou evidenci. Vstup do integrovaného systému hospodaření je dobrovolný a ti, kteří o něj projevují zájem, mohou využít dvouletého přechodného období. Použití menšího množství chemikálií by mělo být do budoucna nejen ekologičtější, ale i ekonomičtější. Předpokládá se, že zemědělci budou motivováni Evropskou unií i finančně,“ doplňuje krajský radní Kroutil.
    Na semináři také zaznělo, že čeští zemědělci už dnes používají mnohem nižší množství chemických látek než jejich západní kolegové Pro srovnání: čeští zemědělci jich používají třikrát měně než třeba holandští konkurenti.