Českotřebovský deník 51/2014 (28.2.)                                    
Dvě neomluvené účasti a krajský zastupitel bude bez odměn

Na tomto opatření v pravidlech pro odměňování neuvolněných členů zastupitelstva se včera shodli krajští zastupitelé. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický avizoval systémové změny v odměňování již koncem ledna, neboť není spokojený s docházkou zastupitele Jana Tichého.  Jeho docházka je tristní. Z devíti jednání zastupitelstva se zúčastnil pouze prvního. Od té doby nepřišel a ani se neomluvil. Nekomunikuje s organizačním oddělením krajského úřadu, kterému neposkytl ani emailový kontakt. Všechny materiály přitom v řádných termínech dostává poštou. Ani kolegům ze zastupitelstva nezvedá telefony. „Rozhodli jsme se tedy přijmout systémové opatření. V případech, kdy se neuvolněný člen zastupitelstva opakovaně, nejméně dvakrát za sebou, bez řádné omluvy nezúčastní jednání zastupitelstva, mohou zastupitelé rozhodnout, že dotyčný ztratí nárok na odměnu za výkon funkce, a to až do doby, kdy se jednání zúčastní nebo se řádně omluví,“ vysvětlil hejtman Netolický.
Připomeňme, že odměna, kterou neuvolněný člen zastupitelstva měsíčně pobírá, je ve výši 3219 korun hrubého. „Odměna přísluší za práci stejně jako v kterémkoliv jiném zaměstnání, kde se při neomluvené absenci peníze také nepobírají. Kolega Jan Tichý si toho musí být vědom, neboť pracuje v soukromém sektoru, kde by si něco podobného dovolit nemohl,“ doplnil Netolický. Stávající zákony větší sankce neumožňují. Zastupitelé jsou prakticky neodvolatelní, pokud nejsou pravomocně odsouzeni soudem, a to ještě s nepodmíněným trestem.
 
Novým zastupitelem je Milan Davídek

Pardubice (27. 2. 2014) – Slib zastupitele složil na včerejším jednání Zastupitelstva Pardubického kraje Milan Davídek (ČSSD). Stal se jím poté, co 20. února zemřel předseda zdravotního výboru Radomír Lána. Milan Davídek se narodil v roce 1963. Vystudoval Střední průmyslovou školu železniční. V současné době je zaměstnán u Vodárenské společnosti Chrudim, kde zastává funkci vedoucího čistíren odpadních vod v Chrudimi a Hlinsku. Od roku 2002 je zastupitelem města Hlinska. V letech 2008-2012 byl zvolen do Zastupitelstva Pardubického kraje.

 

Zastupitelé dali zelenou výstavbě nového terminálu Letiště Pardubice

Pardubice (28. 2. 2014) – V souladu se Společným prohlášením Rad Pardubického kraje a města Pardubic projednali ve čtvrtek zastupitelé návrh na výstavbu nového odbavovacího terminálu Letiště Pardubice, jež bude pořízen do majetku společnosti EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s. (EBA). V současné době EBA vyjednává s finančními institucemi o získání co nejvýhodnějších podmínek k zajištění finančních zdrojů pro výstavbu nového terminálu. Podmínky financování výstavby nového odbavovacího terminálu Letiště Pardubice budou předloženy Zastupitelstvu Pardubického kraje k projednání nejpozději do 19. června 2014,“ uvedl Jaromír Dušek, náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost. Počty cestujících na Letišti Pardubice meziročně vzrostly téměř o polovinu. Zatímco v roce 2012 tu bylo odbaveno 125 000 cestujících, loni jejich počet stoupl na 184 200. Ve společnosti EBA má Pardubický kraj 34procentní podíl, zbytek vlastní město Pardubice.

 

Polička bude mít výjezdovou základnu záchranky

Pardubice (28. 2. 2014) - Zastupitelstvo Pardubického kraje ve čtvrtek schválilo výstavbu výjezdové základy Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje v Poličce. Výjezdová základna bude obsazena jednou výjezdovou jednotkou. Předpokládané náklady veřejné zakázky jsou 12,5 milionu korun včetně DPH (podle projektové dokumentace).
„Nová základna umožní rychlejší výjezdy a tedy i vlastní zásahy záchranné služby,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. Kromě samotné stavby základny je součástí projektu i sjezd ze silnice I/34, areálové komunikace, přípojka technické infrastruktury a přeložení septiku rodinného domu.  Pozemek o výměře cca 800 metrů čtverečních v lokalitě Starohradská Pardubickému kraji na stavbu v loňském roce věnovalo město Polička.