Organizované lyžování v České Třebové se v únoru dožilo 90 let od svého založení

V únoru roku 1924 byl při Klubu československých turistů založen lyžařský odbor. Do svazu lyžařů v Praze bylo přihlášeno celkem 30 členů. Předsedou byl schválen pan Krbec, pokladníkem Jan Hoffman, náčelníkem Jaroslav Hofman, jednatelem J. Schiller. Prvním počinem lyžařského odboru bylo zřízení sáňkařské dráhy. Bohužel se z dostupných pramenů nepodařilo zjistit, kde byla. Rovněž nejsou dochovány záznamy o další činnosti svazu. O 10 let později v zimě raku 1934 byl v hostinci Adolfa Rybky na Parníku zaležen pod odborem Sokola lyžařský oddíl. Zakládajícími členy byli - Karel Hýbl, Josef Knápek, Jan Lenoch, J. Kubišta, Jan Němeček, J. Morkes, B. Rybka, J. Stránský a známý lyžař skokan Oldřich Špindler který se stal technickým vedoucím oddílu.

Nejoblíbenějším místem parnických lyžařů se stala kotlina Březina tak zvaný "parnický Engadin". Rovněž třebovští lyžaři měli svá oblíbená místa jako - "Údolí smrti", "Střechu" u Šimkovy chaty a samozřejmě velký a malý "Roubák".  K rozmachu závodního lyžování na Parníku došlo později hlavně stavbou lyžařského můstku na "Habeši".

Významným členem parnických lyžařů byl Jaroslav Fryauf,  který slavil úspěchy i na mezinárodních závodech FIS jaká běžec a skokan.

K největšímu rozmachu závodního lyžování došlo v období padesátých a šedesátých let. Byly objeveny Čenkovice, lyžařský oddíl zaznamenal velký nárůst mladých lyžařských talentů a stal se jedním z nejlepších lyžařských oddílů Pardubického kraje a po zařazení do krkonošské oblasti, byl rovněž úspěšným oddílem který soustřeďoval nadějné lyžařské závodníky z celého okolí. Velké úsilí v této době bylo věnováno na vybudování sjezdovky a lanovky v Čenkovicích. Oddíl pořádal tradiční závody štafet v běhu na lyžích  "O cenu města Česká Třebová" na Horách vždy za velké účasti startujících. Také byly  pořádány sjezdové závody v Čenkovicích "Cena Bukové hory". O tehdejší úrovni oddílu svědčí také ustanovení postupně dvou lyžařských základen pro mladé talenty. Tolik jen v malém výčtu úspěšnosti a činnosti lyžařského oddílu.

Oldřich Stránský

 
Za Mirkem Bulenou

V úterý dne I8. února 2014 jsme se v městském krematoriu rozloučili s panem Miroslavem Bulenu. Mirek Bulena ve svém  mladí patřil k aktivním a uspěšným členům lyžařského oddílu. Byl jak výborným běžcem tak i sjezdařem a rovněž se věnoval i skokům na lyžích. Spolu s Jardou Schenkem se zúčastnil "Mezinárodního mistrovství Evropy železničářů" v polském Zakopaném ve skoku na středním můstku. Na Mirka budeme vždy vzpomínat jako na milého kamaráda a sportovce. Čest jeho památce!                            Oldřich Stránský