Absolventi VOŠ a SŠ technické Česká Třebová se nemusí obávat o své uplatnění 

Také v českotřebovském a orlicko-ústeckém regionu se výrobní firmy potýkají s nedostatkem kvalifikovaných odborníků, zejména elektrikářů, elektrotechniků, strojařů, seřizovačů CNC strojů, nástrojařů a zámečníků. Žáci vycházející ze základních škol bohužel často volí střední školy netechnického směru možná i z důvodu nedostatku informací o bezproblémovém budoucím uplatnění.
O zájmu firem o absolventy oborů elektrikář a zámečník svědčí dlouholetá spolupráce VOŠ a SŠ technické Česká Třebová s významnými výrobními společnostmi v České Třebové, Ústí nad Orlicí a Litomyšli v rámci odborného výcviku žáků 3. ročníků. Přímo ve výrobních provozech žáci získávají kromě motivačních odměn za odvedenou práci i cenné praktické dovednosti a zkušenosti. Velmi často úspěšní žáci, kteří prokáží zájem o řemeslo, obdrží přímo nabídky k uzavření pracovního poměru. V současné době probíhají jednání se zaměstnavateli, se kterými škola v rámci praktické výuky spolupracuje, o možnostech poskytování motivačních stipendií nejúspěšnějším žákům elektrotechnických a strojírenských oborů od školního roku 2014/2015.
Krajská hospodářská komora Pardubického kraje spolupracuje a podporuje všechny střední odborné školy v regionu, které jsou současně i členy Hospodářské komory, a oceňuje dobrou spolupráci škol a přípravu motivačních programů se zaměstnavateli a doporučuje žákům základních škol i jejich rodičům se více zamyslet nad volbou své profese. Volbou technických oborů končících ať maturitou nebo výučním listem si žáci zajistí velmi dobrou startovní pozici na trhu práce a prakticky bezproblémové zařazení do pracovního procesu. Navíc se bude jednat o zajímavou, uznávanou a velmi dobře placenou práci. Dle mého názoru, absolventi základních škol ani jejich rodiče nemohou při volbě budoucího povolání udělat chybu, pokud se rozhodnou zvolit některý z uvedených technických oborů, které jsou a budou v současných i budoucích podmínkách trhu práce velice žádány.
 
Ing. Vlastimil Dytrt
jednatel L D M , spol. s r.o.
předseda Oblastní rady Orlicko Krajské hospodářské komory Pardubického kraje