Loni tomu bylo už více než 10 let od památného úspěchu Honzy Betlacha v americkém Las Vegas, kdy zvítězil v jedné z disciplín v neoficiálním mistrovství světa v práskání bičem.  Cesta se tehdy konala ve spolupráci s W - clubem, jehož dva členové se zúčastnili setkání umělců Divokého západu již v roce 2002. W - club se obrátil na Honzu Betlacha o rok později v r. 2003 s žádostí o sponzoring dalšího zájezdu. Nakonec do Las Vegas odjela pětičlenná skupina  i s Honzou Betlachem, který se do soutěže špičkových kovbojů divokého západu také přihlásil. Ukázalo se, že se připravil dobře a jeho práce s jedním bičem byla oceněna prvním místem. Mezi zájezdy Honzy Betlacha do ciziny je ještě jedna označená "USA2" v roce 2007, kdy se setkání kovbojů konalo v Oklahomě. Z Ameriky si přivezl nejen ceny, a také zkušenosti, které dále využíval jednal pro to, aby se dále zdokonaloval v technice práce s bičem, se dvěma biči nebo v lasování.  Zúčastníl mnohokrát také tzv. Jarní ceny ve westernových disciplínách ve westernovém městečku  Beaver City a také Mistrovství  ČR, kde např. v roce 2005 obsadil 2. místo  po těsném "rozstřelu" s Josefem Jungem.   Práce s bičem a lasem  jej dovedla k veřejnému vystupování , tedy show, které se stalo žádaným obohacením řady  akcí veřejných, benefičních, soukromých i komerčních A tak dnes není sál ve Třebové a v okolí, kde by Honza Betlach v klobouku a s bičem či lasem  nevystupoval.  Mnoho akcí bylo samozřejmě také pod širým nebem, kam se hodí ještě více. Mnoho vystoupení uspořádal např. v letních dětských  a skautských táborech. Ročně takto absolvuje více než tři desítky akcí.  Laso a bič si Honza Betlach vzal i s sebou na cesty. Vzpomíná tak např. na obě cesty do Austrálie   v. r. 2008 a 2009:  "Při návštěvě country Clubu v Sydney a Melbourne mně pozvali také zdejší "krajánci", kde jsem předvedl také své westernové vystoupení. Vystoupil jsem ale nejen s bičem a lasem, ale také  s kytarou a  srdce přítomných krajanů jsem si získal zřejmě i tím, že jsem dokázal zpívat české písničky se všemi slokami textů, což mnozí krajané právě už neuměli. A tak  mě bič, laso  a také kytara dokázala i finančně pomoci se zajištěním cesty po Austrálii.

Velkým koníčkem Honzy Betlacha je cestování, které lze doložit neuvěřitelně dlouhým seznamem zahraničních cest, které absolvoval. začalo ještě před rokem 1989 putováním po Jugoslávii, kam se mu podařilo dostat. Potom od roku 1993 již byly zahraniční expedice časté, pravidelné a každoroční. Řadu cest Honza zpracoval ve formě prezentací, aby se podělil se svými zážitky se zájemci o cestování, kterých je všude dost a v České Třebové snad nejvíc. Z výčtu 36 absolvovaných cest  některé směřují do  vysokých hor (Chile (2000) Nepál - oblast Everestu (2009), jiné do odlehlých končin (Špicberky 1998), Kamčatka (2001). Většina z cest měla také vodácký program. Bylo to např. splutí řek v Karélii (1999), splouvání řeky Katuně v Altaji (2004), obeplutí severu Sardinie  (2003) a ostrova Elba na mořských kajacích (2004),  Kolem Korsiky (2008), pádlování na kajacích v norských fjordech (2005), u pobřeží Turecka (2007),   splouvání řek ve Finsku (2009) , Slovinsku (2008) a loni v roce 2013 také splutí řeky Čulut v Mongolsku.  Expedice jsou nejen letní, ale i zimní. Právě druhá polovina letošního února  patří opět Finsku a  běžkám. Je to již osmá cesta do Finska! Na výpravy nevyráží Honza Betlach sám, ale se skupinou přátel, která se každoročně nějak obměňuje tak, jak  pravidelný účastník  vezme na cestu svého kamaráda či kamarádku. Na některých cestách putovali sami na vlastní pěst, jinde si  zajišťují průvodce a dopravu. Celkový počet naježděných či odlétaných kilometrů lze těžko zjistit, jistě by to dalo několikrát kolem zeměkoule. Mezi cestami nejsou nijak započteny krátkodobé zájezdy organizované např. pro některé "dobrodružné" cestovní kanceláře např. na řekách v Rakousku  jinde v Evropě.

V závěru ledna  se konala v Malé scéně  zajímavá beseda o loňské cestě do Mongolska, kterou honza absolvoval s sedmi kamarády v měsíci srpnu.  Po cestě letadlem si vypůjčili automobil s průvodcem, aby během tří týdnů najeli 3000 km  pouští Gobi, prostorem Uliastaje a čtyřech kánoích  spluli rozhodující splavnou část řeky Čulut. Navázali tak na předchozí cestu severním Mongolskem v roce 2011.Do Mongolska se  možná zase brzo vrátí, protože si zde  v městě Uliastaj v západní části Mongolska zanechali kanoe, je to výhodnější, než s nimi letecky cestovat. Navíc zde Honza Betlach s kamarády má v jednom z měst na řece Čulut plnit loňský slib - pomoci zlepšit zdejší turistický ruch a naučit využít zdejší možnosti.. (mm)

Fotografie z expedice Mongolsko 2013