Rudoltický Zámeček to nemá lehké, ale nevzdávám to       


Po loňské velmi úspěšné účasti na celostátní akci Hradozámecká noc, kdy se Zámeček s  267 návštěvníky umístil mezi 73 objekty na krásném 28. místě, sedmá sezóna skončila. Na podzim se ve sklepení ještě natáčel klip skupiny historického šermu Balestra, byla to další z možností využití zajímavých prostor pod věží. Filmaři i šermíři se opravdu při natáčení vyřádili, do pozdních nočních hodin se po sklepení procházel hrabě Monte Christo a další postavy v dobových kostýmech, i skřítkovský poklad se při natáčení hodil. Dalo mi pak dost práce zase umístit skřítky zpět, aby zase mohli střežit zámecké sklepení i poklad a návštěvníci si mohli do něj hodit korálek pro štěstí jak je na Zámečku už tradicí.

Bohužel jsme se vrátili i méně příjemným tradicím, na Zámečku zatím opět nefunguje občerstvení a když byla odpojena elektřina, tak bohužel ani nepoteče voda a tak nebude  možné zatím používat ani WC. Doufám že se podaří na prázdninové měsíce získat prostředky na pronájem mobilního wc pro návštěvníky. Snad se také podaří zajistit možnost prodeje alespoň menších balení pitné vody, alespoň na základní občerstvení pro všechny, kteří přijdou pěšky nebo po cyklostezce přijedou na kolech.

 

Co bude nového v zámecké věži


V prvním patře přibývají knoflíky, připravuje se výstavka o tradiční ruční výrobě knoflíků v okolí, bude instalována třetí vitrínka na vystavení těch nejzajímavějších knoflíků ze stále se rozšiřující sbírky a doufám, že se také rozšíří výstavka drátenická o nové exponáty i fotografie výrobků členů cechu uměleckých dráteníků. Protože nedostávám žádné prostředky na provoz, jako státní objekty nebo muzea ve správě měst, jsem odkázána na sponzorskou podporu pokud chci cokoli na Zámečku vylepšit, udělat nové fotografie nebo informační materiály. Druhé patro věže má stále volné prostory a dala by se zde instalovat výstava dětských prací, pokud by některá škola, nebo jiná, třeba nejen dětská organizace měla zájem, v minulosti se takovéto výstavky návštěvníkům líbily.

Dala by se zde umístit třeba i stálá výstava keramických či jiných výrobků odolných proti vlhku, možností a prostoru je v tomto patře stále ještě dost. Zájemci o uspořádání výstavy svých prací na Zámečku by se mi měli ale co nejdříve přihlásit, je třeba vše potřebné připravit tak, aby od června mohli už návštěvníci prohlížet nové výstavky.

Je možno se přihlásit buď na tel: 776 642 277  nebo e mail:kastelankazam@seznam.cz, ráda všem tvořivým zájemcům odpovím. Na prohlídku je nutné se přihlásit také na těchto kontaktech, na Zámečku letos nebudou pravidelné provozní hodiny, není to bohužel možné. První letošní návštěvníci si už do návštěvní mapy svůj špendlík zapíchli.

 

Sbírání knoflíků stále pokračuje


Stále se také sbírají jakékoli knoflíky, ještě pořád jich není na Zámečku ten milion, který jsem si dala jako cíl nejen v knoflících, ale i v korunách získaných pro handicapované bych ráda dosáhla této částky, snad se to s pomocí všech kterým není lhostejné dění na Zámečku ani potřeby méně zdravých spoluobčanů podaří. Letošní rok bude pro Zámeček těžký, přesto si ho budou moci návštěvníci pokud to okolnosti dovolí i za těchto složitých provozních podmínek prohlédnout. Ve sklepení zažijí romantické osvětlení více než 50 svíčkami a je dobře vzít si při plánované návštěvě baterku pro větší bezpečnost pohybu po méně osvětlených a přesto zajímavých sklepních prostorech.

 
Velice děkuji všem,kteří na vlakovém nádraží v České Třebové u mého stánku přispěli na ozdravný pobyt pro Kubíčka z Hradce, jeho rodina také všem moc děkuje. Děkuji i všem,kteří donesli  na nádraží knoflíky do zámecké sbírky a doufám,že se najdou i další.
S pozdravem  Krasava Šerkopová  tel: 776 642 277  www.novyzamek.cz  kastelankazam@seznam.cz