Českotřebovský deník  52/2014  (2.3.)                                    

Týden italského filmu bude až v podzimním termínu

Vážení příznivci Lingvia Group! V pátek 7.3. 2014 měla být zahájena akce s názvem "Týden italského filmu". Bohužel, v tomto termínu jsme nuceni akci zrušit, a to z důvodů technických a ekonomických. Věříme, že se nám podaří problémy vyřešit a akci uskutečnit v podzimním náhradním termínu. Děkujeme za pochopení a těšíme se při jiné příležitosti na viděnou.
 
Vydařené "Zábavné vaření" 

"Zábavné vaření" uspořádané 23. 2. se oparvdu vydařilo a to po všech stránkách, zazněly vlastně samé kladné ohlasy. Lingvia Group děkuje všem, kteří se na ní podíleli jak organizačně, tak přípravou různých laskomin a dobrot. Myslím, že se jednalo o akci velmi zdařilou a věřím, že se nám i v budoucnu opět podaří vytvořit společnými silami příjemné klima tak, jak tomu bylo minulou neděli.
 
Českotřebovská Základní umělecká škola opět úspěšná v soutěži  

 
 V úterý 25.2. 2014 proběhlo ve Vysokém Mýtě okresní kolo Celostátní soutěže ZUŠ v oboru hra na klavír. Naše škola vyslala do soutěže 5 žáků. Všichni obstáli znamenitě a příkladně reprezentovali školu i město Česká Třebová. Zde jsou výsledky. V 0. kategorii získaly v silné konkurenci (11 soutěžících) 1. místo Jolana Svobodová, ze třídy p. uč. Heleny Němečkové, dipl.um. a 3. místo Marie Vomáčková, ze třídy p.uč. BcA. Miluše Mimrové. Ve 2. kategorii získala 1. místo Kristýna Čížová, ze třídy p.uč. BcA. Miluše Mimrové. Ve 4. kategorii získala 1. místo s postupem do Krajského kola Martina Plocková, ze třídy p. uč. Blanky Poukarové. V 10. kategorii získal 1. místo s postupem do Krajského kola Lukáš Tomeš, ze třídy p. uč. BcA. Miluše Mimrové.  Lukáš zaznamenal v letošním roce ještě jeden významný úspěch. Byl přijat na Konzervatoř v Pardubicích a to hned do 2. ročníku. Jistě vynikající výsledky, které si zaslouží poděkování jak učitelům, tak rodičům soutěžících i samotným soutěžícím, za jejich reprezentaci školy i města. Postupujícím přejeme mnoho úspěchů v dalších kolech.                        Vedení ZUŠ Č. Třebová
 

Socha svobody ve Sloupnici podle návrhu Františka Formánka 

Nevím, nakolik je zmapována sochařská aktivita Františka Formánka (1888-1964), v tomto příspěvku bych chtěl připomenout jeden z jeho návrhů, o němž jsem se nyní dozvěděl ve zcela jiné souvislosti. Pomník se nachází ve Sloupnici před školou a podrobnosti o něm uvádí Josef Holub (Sloupnický  PELMEL duben 2008, str. 14; červen 2008 str. 13), proto zde jen stručný výtah: Podnět k postavení pomníku padlým vzešel v roce 1919 od místní skupiny válečných poškozenců, s darem se přidala Jednota divadelních ochotníků  "Havlíček", následovaná Spolkem střelců, Hasičským sborem, Mlékařským  družstvem a Místní obcí H. Sloupnice, Občanskou záložnou a dalšmi, jakož i  sbírkou po obci. Komise k tomu sestavená si vyždala návrhy pomníku od oslovených sochařů a  nakonec vybrala návrh ak. soch. Františka Formánka z České Třebové. Ten byl  stylizován tak, že byl pomníkem nedávno získané svobody našeho národa (proto nazýván též sochou svobody) a zároveň památníkem obětí spoluobčanů  v 1. světové válce. Provedení pomníku z hořického pískovce podle jeho
návrhu a jím zhotoveného modelu bylo svěřeno sochaři Františku Koukolovi z Ústí nad Orlicí (sign. F. KOUKOL ÚSTÍ N./ORL.).
Slavnostní odhalení pomníku se konalo v neděli 4. září 1921 za účasti místních i přespolních spolků a občanů. Následným doplněním vročení 1938 - 1945 a seznamem obětí 2. světové války se pomník padlým stal památníkem  obětem válek.
Socha svobody - památník obětem válek je nemovitou kulturní památkou  evidovanou na katastru obce Sloupnice.
Miloslav Renčín (foto autor)
 
 
Rezervace Králova zahrada je již rozkvetlá zhruba z 50 % a to výhradně z bílých bledulek. Začínaji se tu z nich tvořit i bílé souvislé pásy:


Foto Luboš Kozel