Českotřebovský deník 54/2014   (4.3.)                                   

Děti z mateřských škol navštěvují solnou jeskyni v Arpodomečku 

Vzhledem k častým onemocněním dýchacích cest u dětí předškolního věku jsme se rozhodli navštěvovat nově otevřenou solnou jeskyni v České Třebové. Je to místo klidu, odpočinku, regenerace a relaxace. Děti si zde mohou během pobytu poslechnout pohádku, hrát si a stavět solné hrady, jsou zde velice spokojené a kladný ohlas je i ze strany rodičů.
Kolektiv učitelek MŠ U Koupaliště
 

6. ročník Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu se pojede v *neděli 15. června. 

Centrem závodu zůstává sportovní areál pod sjezdovkou Peklák, start cyklomaratonu bude v 11.00 hodin.
Původně se cyklomaraton měl jet o den dříve v sobotu 14.6, 201°4, Firma zajišťující měření čipovou technologií ale tebto den nemůže službu zajistit. Navíc je 14.6. je po celé republice velké množství závodů, neděle 15.6. je proto lepší termín i proto, že nekoliduje s dalšími závody. Ve stejný den 15. června (letos dříve než v předchozích letech) se koná tradiční Běh na Kozlovský kopec (letos cca o měsíc dříve než v předchozích letech), kterého se účastní obvykle  120 - 130 běžců. je zařazen do Iscarex poháru a Českého poháru v běhu do vrchu. Lze očekávat, že červnový termín  nebude mít o závodníky nouzi. Ve stejný den budeme mít v okolí našeho města dva velké závody, dokonce  trasy obou závodů povedou přes Kozlovský kopec. Problém v tom však žádný není. Na trati se borci nepotkají. Start běhu je již v 10 hodin a tak bikeři dorazí na Kozlov až ve chvíli, kdy tam budou v cíli prakticky všichni běžci (kteří je naopak mohou povzbudit). Nový termín cyklomaratonu je dohodnut jak s městskou policií, fotbalovým klubem, v jehož areálu bude zázemí závodu a také se zástupci ČTBK Iscarex...
 
Kuželkářky po boji doma prohrály 

Skóre 1 : 7 ve prospěch hostů KK Slovan Rosice vypadá jednoznačně, ale na kuželkářských drahách to byl velký boj vysoké úrovně. Loko Č. Třebová zůstává i přes prohru na 1. místě tabulky II. ligy s jednobodovým náskokem právě pře KK Rosice a má navíc jeden zápas k dobu, tedy zatím hrála děvčata jen 15 zápasů, ale Rosice 16.  věřme, že se v dalších zápasech zase kuželkářské štěstí přiklobí  ve prospěch českotřebovských kuželkářek, které mají šanci opět postoupit do I. ligy.
Muži hráli v II. lize se stejným soupeřem a také prohráli 3 : 5 po zlepšeném výkonu. K vítězství chybělo 20 shozených kuželek. V II. lize jsou kuželkáři stále poslední s pětibodovou ztrátou na předposlední Benešov.
 
Zábavné italské vaření

 V neděli 23. února odpoledne se konalo v Národním domě „Zábavné italské vaření". Prostory malého sálu byly vyzdobeny v italském duchu – po stěnách visely recepty na italské speciality, nechyběla ani italská vlajka. Přítomní hosté mohli ochutnat lahůdky všeho druhu – těstoviny v mnoha variacích, grilovanou zeleninu, caprese, ze sladkostí např. panettone, tiramisu, ovocný salát macedonia, na místě byly připravovány čerstvé bruschetty. Zábavné odpoledne umocnil svojí návštěvou italský kuchař Peppe z Neapole, který již řadulet žije a pracuje v Pardubicích. Všichni se zájmem sledovali jeho přípravu jednoduchého, ale výtečného pokrmu – a dostalo se na všechny!!! Součástí zábavného odpoledne byly i soutěže. Prvního úkolu se ujali dva muži. Z připravených italských ingrediencí vytvořili obložené mísy. Oba pánové byli šikovní, ale přece jen s rozdílem několika hlasů předčil Ruda Havlíček s „Hnízdečkem lásky" svého soupeře Vlastíka Dolínského, který svůj výtvor nazval „Taormina". Složitější úkol byl zadán dvěma soutěžícím ženám. Ty měly připravit obloženou mísu ze všeho, co ještě zbylo. Obě dámy, Víta Balcarová a Lucka Kalinová, potvrdily, že přece jen ženy umí všeho, co je právě k dispozici, náležitě využít, a proto se obě umístily na 1. místě. Ještě dříve, než se host Peppe rozloučil, odpověděl na všechny připravené otázky a pak už se loučili i ostatní. Za organizátory je třeba říct, že jsme se rozcházeli s příjemným pocitem, že se akce vydařila, že někoho pobavila, někoho nadchla, někoho inspirovala a hlavně, že jsme strávili příjemné odpoledne s příjemnými lidmi. Takže přátelé, příště na viděnou! Magdaléna Peterková
 
Každoroční generální úklid na zámku v Litomyšli začal  

Před tím, než zámecké interiéry přivítají první příchozí návštěvnické sezóny 2014, projdou historické prostory od 3. do 19. března 2014 pečlivým ošetřením a úklidem – od křišťálových lustrů až po klasicistní parketové podlahy. V této době nebude zámek přístupný veřejnosti. Návštěvnickou sezónu 2014 na zámku v Litomyšli následně otevře výstava Kamélie – zimní královna květin, která bude otevřena od čtvrtka 20. března do neděle 23. března 2014, vždy od 10 do 17 hodin. Interiéry reprezentačních pokojů západního křídla a zámeckou kapli vyzdobí až 50leté keře kamélií, zapůjčené ze zámeckého zahradnictví v Rájci nad Svitavou, a doplní je aranžmá nejen z kamélií, ale také dalších živých květin. Součástí výstavy jsou i ukázky aranžování nebo přednášky o kaméliích. Přímo na litomyšlském zámku budou mít návštěvníci také možnost jedinečné druhy kaméliových keříků zakoupit.  
 
Nová fotosoutěž pro vtipné návštěvníky litomyšlského zámku  – téma: „Veselo na zámku“  

Státní zámek Litomyšl vyhlašuje od 1. 3. 2014 novou fotografickou soutěž pro návštěvníky na téma Veselo na zámku. K účasti stačí do 28. 10. 2014 poslat vtipnou fotografii z návštěvy litomyšlského zámku a zámeckého areálu.
Hrajeme o rodinné volňásky na zámek na rok 2015, knihy z produkce Národního památkového ústavu, které mapují denní život aristokracie, publikace o českých hradech a zámcích, drobné upomínkové předměty z Litomyšle, ale HLAVNĚ o zážitkovou cenu pro odvážné a vtipné návštěvníky: o možnost zažít den na zámku jako jeho zaměstnanec. Vítězové si budou moct zkusit v kostýmech doprovázet průvodce a skupiny návštěvníků, podívají se do míst, kam se běžně návštěvník nedostane nebo budou večer zavírat zámecké pokoje. Pokud se umíte bavit a jste pro každou legraci, zkuste si zasoutěžit o možnost stát se na den naším zámeckým kolegou.
 
Podrobnosti o soutěži: 

Téma„Veselo na zámku“
Pořadatel: Státní zámek Litomyšl a územní památková správa Národního památkového ústavu na Sychrově.
Doba trvání: 1. 3. 2014 – 28. 10. 2014
Rozsah: Soutěž je určena pro širokou veřejnost
Podmínky soutěže:
Jeden soutěžící může do soutěže poslat maximálně 3 fotografie.
  1. Fotografie přijaté do soutěže musí být odeslány do 28. 10. 2013 do 23:59 hod. na e-mail soutěže veselonazamku@seznam.cz
  2. Fotografie by měly být doplněny názvem a kontaktem (jméno, tel. + e-mail) na autora.
  3. Velikost 1 fotografie (vzhledem k jejich možnému dalšímu zpracování) by měla být cca 1 MB.
  4. Zasláním fotografie souhlasí autor s jejím případným pozdějším použitím pro propagační účely zámku a dalších ročníků soutěže, stejně jako s podmínkami soutěže.
  5. Zasláním fotografie do soutěže odesílatel současně prohlašuje výhradní držení všech autorských práv k fotografii.
  6. Výherce/výherci nemohou požadovat finanční plnění za cenu/ceny získané v soutěži.

Ceny:  1. – 3. cena – volné vstupenky, publikace o hradech a zámcích, knihy z historie denního života aristokracie, upomínkové předměty + pro odvážné soutěžící: den na zámku  Podrobné podmínky fotosoutěže na http://www.zamek-litomysl.cz/.

Elektrotechnické firmy chtějí pokračovat ve spolupráci s odbornými školami 

Pardubice (4. března 2014) – Je třeba apelovat na vládu, aby změnila systém financování regionálního školství a urychleně připravila legislativní změny umožňující užší spolupráci zaměstnavatelů se vzdělávacími institucemi. Na tom se v pondělí 3. března 2014 shodli účastníci setkání u kulatého stolu zaměřeného na aktuální problematiku vývoje odborného školství v oblasti elektrotechniky v Pardubickém kraji a jeho souladu s požadavky trhu práce. Z podnětu náměstkyně hejtmana Jany Pernicové, zodpovědné za oblast školství, a předsedy představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Miloše Huryty spolu diskutovali zástupci významných zaměstnavatelů, úřadu práce a ředitelé středních škol.
„Současný způsob financování na žáka v době celkového poklesu jejich počtu dostává střední školy do bezvýchodné situace, kdy se nedostává finančních prostředků na platy zaměstnanců a ohrožuje tím kvalitu vzdělávání. Zaměstnavatelé přitom požadují kvalitní absolventy, kteří v produkční sféře přinášejí přidanou hodnotu a společnosti jsou tudíž prospěšní,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
Zástupci zaměstnavatelů ocenili snahu kraje řešit situaci ve středním odborném školství, přičemž vyzdvihli význam jednotných přijímacích zkoušek do maturitních oborů a zvýšený tlak na úroveň gymnázií. V souvislosti s případnými změnami v síti středních škol vyjádřili přesvědčení, že centralizací oborů do konkrétního místa by došlo k celkovému snížení počtu žáků daného oboru. Důvodem jsou finanční náročnost dojíždění žáků do škol a snížení atraktivnosti oboru pro vzdálené lokality. Firmy chtějí odborné školy podporovat i nadále formou prospěchových stipendií, zajištěním stáží, finančními dotacemi či dodávkami moderních strojů a zařízení, s kterými se absolventi setkají v praxi. Spolu s krajem a středními školami budou pokračovat v působení na rodiče žáků základních škol, kterým představí svůj výrobní program a perspektivu zaměstnání v oboru. 
Elektrotechnika patří spolu se strojírenstvím k nejdůležitějším průmyslovým odvětvím kraje. Zejména v okresech Ústí nad Orlicí a Pardubice patří firmy s elektrotechnickým zaměřením k významným zaměstnavatelům. „Narůstá potřeba vysokoškolsky vzdělaných elektro pracovníků se znalostí cizích jazyků, zejména angličtiny. Pracovníci s elektro vzděláním jsou žádáni nejen v elektrotechnických firmách, ale také ve strojírenství, zdravotnictví, automobilovém průmyslu, stavebnictví, obchodě a službách. Trend potřeby technicky vzdělaných pracovníků je dlouhodobý,“ říká Naděžda Černá z Úřadu práce v Pardubicích.
 
Nohejbalový turnaj v tělocvičně na Skále

V sobotu 1. března  v tělocvičně Na Skále proběhl nohejbalový turnaj trojic pro neregistrované hráče. Byl to I. ročník „CIRKUS CUP“ o putovní pohár. Účastníci se skládali ze 4 trojic z České Třebové a 4 trojic  přespolních. Celkem  tedy 8 družstev. Úroveň turnaje byla velmi dobrá, s tímto výsledkem:
1. Svitavy,
2. Lhotka Č.T.,
3. Březová nad Svitavou. Účastníci byli s průběhem spokojeni, a tak se těší na další ročník, který bude za rok, opět 1. sobotu v březnu 2015.  Cirkus.

Dlouhotřebovský rodák Tomáš Klášterecký informoval o křtu sbírky "Čas popeleční", která vyjde 5. 3. 2014 u nakladatelství Dauphin Daniela Podhradského. Autorské čtení spojené s křtem knihy proběhne v sobotu, 8. 3. ve 20:00 v českotřebovském klubu Modrý Trpaslík. Hostem večera bude ústeckoorlické duo Pick n bow, akce bude nekuřácká.
Areál zkrachovalé textilní továrny Perla 01 si vyhlédli filmaři.

Budou tu natáčet scény do filmu o vražedkyni Olze Hepnarové. Ta v roce 1973 náklaďákem úmyslně najela do skupinky lidí na tramvajové zastávce v Praze, aby si „vyřídila účty" se společností. Zabila osm lidí a za svůj čin dostala oprátku. Byla poslední ženou popravenou na území Československa. Filmaři si na Ústí vyčlenili devět dní, natáčet by se tu mělo od 4. do 9. dubna a od 2. do 4. července. „Producenti filmu Já, Olga Hepnarová si vytipovali náš areál Perly, natáčecí dny by se měly odehrávat právě v této lokalitě, ale jeden nebo dva budou i v exteriéru
  (Orlický deník)