Českotřebovský deník 56/2014 (6.3.)                                      

Nová banka vstoupila do České Třebové 
Slavnostním způsobem bylo v úterý 4. 3. otevřeno nové pracoviště UniCredit Bank v České Třebové ve svých prostorách v domě čp. 16 na Starém náměstí za účasti pozvaných hostů. Vedoucím pracovníkem a vlastně zřizovatelem českotřebovské pobočky  banky je Roman Chadima, který dříve pracoval více než 20 let v různých funkcích v české spořitelně, mimo jiné také jako vedoucí českotřebovské pobočky.  V krátkosti představil nově zřízené obchodní místo i celou banku, která má stále hustší síť pracovišť. To českotřebovské patří do oblasti Morava, je zřejmě poslední výspou Moravy  již ve východních Čechách. Obdobná pracoviště UniCredit Bank jsou také nejblíže např. v Lanškrouně, Svitavách nebo Moravské Třebové. Na slavnostní zahájení do České Třebové přijel také zástupce vedení oblasti Morava.  Českotřebovská pobočka zajišťuje pomocí svých pracovníků pouze bezhotovostní operace,  má však  jednu zajímavost - nový bankomat, který jako jediný v České Třebové dokáže peníze nejen vydávat, ale také přijímat  (v papírových bankovkách české měny do výše 300 000 Kč). Nové pracoviště UniCredit Bank již rozběhlo svou denní práci, obohacuje možnosti vlaků i úvěrů pro českotřebovské občany i firmy (do ročního obratu 50 mil. Kč). Vzhledem k tomu, že pracoviště UCB v České Třebové podobně jako v dalších městech obdobné velikosti pracuje na principu frančízy, setkáte se zde určitě se vstřícným přístupem, s pochopením a se snahou vyhovět klientovi, kterému rozhodně nebudou kladeny mimořádné a těžkosplnitelné požadavky. Více  napsat do krátké informace nelze vše se dozvíte na webové stránce této banky, která má svou matku v Itálii, v Lombardii, v Miláně.  (www.unicreditbank.cz)   Úterního slavnostního zahájení se zúčastnil např. místostarosta města Dobromil Keprt, ředitel Orlickoústecké nemocnice MUDr. Jiří Řezníček nebo předseda Oblastní rady Orlicko Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Ing. Vlastimil Dytrt a další hosté.  (Fotografie ze zahájení).

Nadační fond bude pokračovat i po fúzi nemocnic

Ústí nad Orlicí (5. 3. 2014) – Nadační fond Orlickoústecké nemocnice shromáždil za uplynulých 9 měsíců více než 1,5 milionu korun. Tento týden pozvali zástupci fondu dárce, aby jim ukázali nové typy lůžek a stolků, které v rámci projektu Nejen léky léčí pořídí z těchto prostředků na interní oddělení nemocnice. Dárcům vyjádřil poděkování i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je zároveň členem čestného výboru nadačního fondu. Potvrdil také další plány fondu i po fúzi krajských nemocnic.
„Mám upřímnou radost z toho, že na Orlickoústecku si firmy, města a obce a také někteří podnikatelé uvědomují svou sociální zodpovědnost a neváhají přispět do fondu, jehož úkolem je zlepšovat vybavení spádové nemocnice,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Pardubický kraj plánuje v letošním roce opravit budovu interního oddělení Orlickoústecké nemocnice a investovat i do urgentní části a jejího přístrojového vybavení. Aktivity nadačního fondu toto úsilí doplňují.  „Chtěl bych ujistit všechny dárce, že i po fúzi krajských nemocnic do jedné akciové společnosti, bude Nadační fond S námi je tu lépe pokračovat ve svém úsilí, a prostředky, které se díky němu shromáždí, budou použity pouze v Orlickoústecké nemocnici,“ zdůraznil hejtman.
V rámci projektu Nejen léky léčí plánuje nemocnice pořídit na interní oddělení moderní nemocniční lůžka s  matracemi proti proleženinám a také další vybavení pokojů, které zajistí příjemnější a bezpečnější pobyt pacientům a ulehčí práci zdravotnickému personálu. V první etapě projektu to bude celkem 33 nových lůžek, stolků a antidekubitních matrací. Ročně je na interně v Ústí nad Orlicí hospitalizováno na 4 000 pacientů a vybavení pokojů je zde 50 let staré.
 
Jak urychlit výstavbu cyklostezky z Pardubic do Chrudimi?

Pardubice (5. 3. 2014) -  Krajský radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný sezval na koordinační schůzku na Pardubický kraj hlavní aktéry výstavby plánované cyklostezky z Pardubic do Chrudim. Zatímco úsek z Chrudimi je hotový už několik let, část z Pardubic se stále nestaví.  „Plány investora, města Pardubic, ohrožují přemrštěné požadavky majitelů některých pozemků. Ale vypadá to, že úsek z Pardubic až na konec Dražkovic bude letos připraven ke stavbě,“ uvedl Živný. Další úsek z Dražkovic do Mikulovic je zatím problematický. Zejména obyvatelům Mikulovic se nelíbí, že by cyklostezka měla na 430 metrech vést po silnici II. třídy jako vedlejší pruh. „Určitě to není ideální, ale vzhledem k tomu, že se zatím nedaří rozumně dohodnout s majiteli zdejších pozemků, je to jediné schůdné řešení, se kterým se v dohledném čase posuneme,“ vysvětlil Živný. Kvůli bezpečnosti by se v tomto úseku musela snížit rychlost automobilové dopravy na 70 km/h. Starosta Mikulovic Josef Nentvich se proto dohodl se zpracovatelem projektové dokumentace na konkrétních konzultacích.
„Věřím, že při dobré vůli se můžeme i této cyklostezky během pár let dočkat. V rámci mých možností pro to udělám maximum,“ dodal Živný.

 

ŠKODA ŽE TITULEK NENÍ "JAK URYCHLIT STAVBU CYKLOSTEZKY V ČESKÉ TŘEBOVÉ DO RYBNÍKA.

Je to prosím krátké, kraťoučké, necelý kilometr a přesto to má stát více než 10 milionů?  Prostě proto, že v projektu projektanti "namalovali" také nový most a nové parkoviště před nástupem na cyklostezku. Za těchto podmínek  bude cyklostezka jen obtížně shánět dotaci z SFDI, kde dostanou přednost cyklostezky levnější. přitom lávka, která dobře unese kolo i s cyklistou zde je vybudována.  Kdyby se akce rozdělila na dvě etapy, kde bychom nechali nový most a parkoviště až na dobu, kdy budou nějaké další volné prostředky, tak bychom mohli mít cyklostezku jistě dříve.  Na trase cyklostezky  nejsou také vykoupené pozemky a existuje zde také nějaký zádrhel spojený s církevními restitucemi. Nemělo však již dlouho trvat a tento problém by byl vyřešen.  Obec Rybník má stavbu této cyklostezky  ve svém programu dokonce jako prioritu. Využijme toho a pokusme se vše připravit  tak, aby se již příští rok mohlo začít s e stavbou. Pokud sloučíme prostředky obce Rybník, města Česká Třebová s dotací od SFDI na levnou variantu cyklostezky, budeme zde moci jezdit opravdu ve velmi blízké době. Pokud se radní PK Živný dobře stará o cyklostezku Pardubice - Chrudim, jistě by se podobně snažil pomoci také s naší cyklostezkou do Rybníka.  Otevře nám další možnosti pro cyklisty ve směru Srnov - Skuhrov a bude mít velmi pozitivní vliv na bezpečnost cyklistů, kteří musí nyní jezdit do Rybníka po frekventované silnici I. třídy I/14.  Za stávajícího stavu se mi zdá, že jsme toho zatím pro novou cyklostezku moc neudělali. Převzali jsme jen plánek části z původní trasy cyklostezky Č. Třebová - Lanškroun a trváme na nesmyslně drahém projektu, který SFDI může jen těžko podpořit. Bude samozřejmě důležité mít přes Podhorku bezpečnou cyklostezku s bezprašným povrchem a s osvětlením, nemusíme však mít nový most a parkoviště u něho.  Sanitka se k možnému případu zraněného cyklisty dostane bez problémů i bez vybudovaného nového mostku  přes Třebovku z druhé (rybnické) strany (mm)
 
Hradec pokračuje v odporu proti monopolnímu diktátu cen

Hradec Králové – Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové (THHK) se nevzdává ve své snaze poukázat na současný nevyhovující způsob regulace chování teplárenských monopolů. Po podání podnětu k Energetickému regulačnímu úřadu (ERU) a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS) nyní podává informace k Hospodářskému výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby poukázala na mezery v zákonech, které umožňují zneužívání dominantního postavení na trhu, kde vzorovým příkladem může být právě probíhající spor mezi THHK a společností Elektrárny Opatovice (EOP).
Současný systém kontroly monopolních teplárenských dodavatelů, který závisí na státem zřizovaném dohlížiteli ERU, je odlišný od oblastí energetiky nebo plynárenství. I přes jistá specifika teplárenského oboru by však bylo možné se některými paralelami inspirovat. „Naším podáním chceme upozornit na možnosti a chyby, které umožňují zneužít současný systém. Těch mohou využívat monopolní giganty, vlastněné investorskými skupinami, k neúměrnému navyšování svých cen na úkor odběratelů daných oblastí,“ vysvětluje Jiří Seidler, ředitel Tepelného hospodářství Hradec Králové a dodává: „Současné zneužívání teplárenskými monopoly může vést až k rušení částí teplárenských sítí a dodávek. Současná legislativa totiž vůbec nepohlíží na tepelnou energii jako na komoditu veřejné služby, což mimo jiné chceme naší iniciativou změnit.“   Ing. Markéta Fixová
 
Nejcennější fotbalová trofej světa navštívila Prahu

Praha, 6. března 2014 - Trofej FIFA pro mistry světa v kopané zavítala v rámci Coca-Cola Trophy Tour 2014 poprvé v historii do České republiky. Zlatá soška, jejíž hodnota se odhaduje na 20 milionů dolarů, strávila na Letišti Václava Havla tři hodiny. Setkat se s ní přišli také hlavní trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba, držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy a vicemistr světa pan Josef Masopust a mnohé další významné osobnosti.
Čeští fotbalisté se sice na letošní světový šampionát neprobojovali, přesto dostala Česká republika šanci přivítat na vlastní půdě trofej pro mistry světa. Nejcennější fotbalová trofej dorazila soukromým speciálem na pražské letiště. Slavnostního uvítání se účastnili fotbalové osobnosti v čele s hlavním trenérem české fotbalové reprezentace Pavlem Vrbou a také zástupci obou organizátorů, společnosti Coca-Cola a mezinárodní fotbalové federace FIFA. Pan Pekka Odriozola, Senior communications consultant for FIFA,
předal předsedovi Fotbalové asociace České republiky panu Miroslavu Peltovi dar v podobě malé repliky světové trofeje FIFA.
Zlatá trofej FIFA
Zlatou sošku pro mistry světa ve fotbale vytvořil v roce 1974 italský klenotník Silvio Gazzaniga. Nahradil tak dosavadní trofej, zlatou sošku bohyně Niké, kterou dostávali světoví šampioni od roku 1930. Současná Trofej znázorňuje dvě figury v momentě vítězství nesoucí na ramenou celý svět. Je 36,5 cm vysoká, váží šest kilogramů a je tvořena z osmnáctikarátového zlata. Soška sama je dutá, neboť kdyby byla tvořena celá z masivu zlata, vážila by něco okolo sedmdesáti kilogramů. Na malachitovém podstavci jsou vyryta jména všech mistrů světa od roku 1974. Dotknout trofeje se mohou pouze mistři světa či hlavy států. Její cena se odhaduje na 20 milionů dolarů.