Českotřebovský deník 57/2014  (7.3.)                                    
EKOCENTRUM PODORLICKO V ROCE 2013 

Prostory ekocentra jsou zázemím pro spolkovou činnost organizace i pro akce pořádané pro veřejnost. Funguje zde klubovna Mladých ochránců přírody, přednáškový a výstavní sál, klubovna pro dospělé členy a kuchyňka. Organizace zde má sklad materiálu pro terénní práce, pro akce s veřejností a školám jsou k dispozici mineralogická a paleontologická výstava, výstava Dary lesa, ekologická knihovna a výstava informačních materiálů o ochraně přírody. Prostory v roce 2013 využívali ke své činnosti také organizace Klub kaktusářů, šachový oddíl TJ Lokomotiva, Lingvia group a Krajské sdružení ZO ČSOP Pardubického kraje.
V ekocentru Podorlicko byly organizovány výstavy, přednášky, soutěže a programy pro veřejnost i pro školy. Uspořádali jsme zde 6 přednášek: např. Motýli kolem nás, Indie -země milionářů z chatrče?, Bolívie a okolí, Ekozáchody, Lanýže a jiné podzemní houby. Děti i dospělí si mohli vyzkoušet 3 tvořivé dílny: Pichlavá dílna, Houbová dílna, Perníkový advent. Pořádali jsme 9 soutěží: Přírodovědné pexeso, Ptáci na krmítku, Blíž přírodě, Chráněná území Pardubického kraje, Sukulenty, Ohrožené houby, Maluj a buď blíž přírodě, Letní mykologická soutěž v poznávání hub, fotosoutěž Příroda ve městě a Houby ve městě. V ekocentru byly také realizovány 4 výstavy: Sukulenty a kaktusy, Houby, výstava soutěžních fotografií Příroda ve městě a Houby ve městě, výtvarná soutěž Slunce mýma očima (organizátor Lingvia group). V prostorách ekocentra také probíhala poradenská činnost pro veřejnost a spolková činnost organizace. Město Česká Třebová zajistilo v roce 2013 rozsáhlou přestavbu vstupních prostor ekocentra a umožnilo tak bezbariérový přístup do budovy, což návštěvníci podzimních akcí hodnotili velmi kladně. Provoz ekocentra a realizace akcí byl umožněn díky dotacím získaným od Města Česká Třebová, od Pardubického kraje (z grantového programu pro vzdělávání, výchovu a osvětu v oblasti životního prostředí v Pardubickém kraji), podpoře Lesů ČR, s.p. (na projekt Ochrana ekosystémů hub) a podpoře generálního partnera ČSOP společnosti NET4GAS, s.r.o.       Hana Grundová
 
Pronajmu řadovou garáž v Č.Třebové v ulici V Lukách. Cena dohodou. Tel. 736 518 072               
 
Fotbalový klub se připravuje na jarní sezónu - začne za týden 

přípravné utkání - sobota 2.3.2014
FK Česká Třebová – Dolní Újezd           9 : 0  (6:0)
Sestava:
Bárta (46. Baláž) – Abt, Fučík, Švec (46. Štěpán), Kubásek – Borek (46. Vencl), Zahálka – Grepl (46. Hustý), Urbanec P., Novotný  – Pešek (46. Fohl)
Branky:  18.   -   1 : 0     Fučík  29.   -   2 : 0     Borek  30.   -   3 : 0     Pešek    33.   -   4 : 0     Pešek
39.   -   5 : 0     Pešek    43.   -   6 : 0     Urbanec    52.   -   7 : 0     Štěpán  66.   -   8 : 0     Urbanec   67.   -   9 : 0     Fohl
Přípravné zápasy:
so 25.1.          FK – Ústí B                  4:0
so 8.2.            FK – Svitavy                2:2
st 12.2.           FK – Ústí                     1:1
so 22.2.          FK – Letohrad             2:2
ne 2.3.            FK – Dolní Újezd         9:0
so 8.3             FK – Týniště               ve 14:00 v Týništi

 

Před deseti lety skončila stavba železničního koridoru Č. Třebová odb. Parník - Ústí město

Podle dokumentů prezentovaných při dokončení stavby byl právě dokončený úsek jedním z významných částí koridoru. Při stavbě bylo vytěženo 166 tis, m3 zeminy a uloženo 133 tis. m3 nových násypů, nově zbudovaná ostrovní i boční nástupiště mají celkovou délku 508 a 170 metrů, železniční svršek pro rychlost  až 160 km/h byl vybudován v délce 13 594 metrů a dalších 1344 m staničních kolejí z regenerovaného materiálu, 13 nových výhybek s elektrickým ohřevem, 42 nových osvětlovacích věží a stožárů.  Byla vybudována 417 metrů dlouhá estakáda o 10 polích s výškou 7 – 9 metrů nad terénem, dále 4 nové mosty, osm mostů a tři propustky byly rekonstruovány, byly zrušeny dva úrovňové přejezdy, jeden z nich byl nahrazen mimoúrovňovým křížením trati v Hylvátech. Na zastávce Ústí – město byla opravena původní empírová budova (kulturní památka), vybudován podchod pro pěší včetně výtahu. Na celé trase bylo postaveno 835 metrů opěrných zdí, 2676 metrů protihlukových stěn,  u 190 objektů byla provedena individuální protihluková ochrana. Na celém úseku došlo k výměně trakčního vedení, bylo provedeno zcela nové zabezpečovací zařízení a položen optický kabel.  V únoru 2004 byl objednatelem vydán certifikát o řádném dokončení stavby podle pravidel FIDIC. Akci financoval Státní fond dopravní infrastruktury a fond ISPA pod kontrolou EU.

 

Míša Stránská si z MČR v hale přivezla dvě medaile




Míša se po loňské zdravotní přestávce už zase dostává do formy. Mírná zima umožnila splnit téměř vše z tréninkového plánu a příprava byla částečně zaměřena na zimní halové závody. Našim cílem bylo absolvovat tzv. Gigant - společný přebor dorostu a juniorů v hale, který byl uspořádán v nově rekonstruované hale ve Stromovce. Naše výprava v již tradičním složení Míša (závodník), Aleš (trenér), Adéla (fyzioterapeut, masér, fotograf a asistent trenéra) vyrazila do Prahy na dva dny. Rozhodli jsme se pro náročnou kombinaci - sobota trojka, neděle patnáctistovka.

Hala byla plná, počet závodníků je na tomto společném přeboru skutečně gigantický. Těžko se hledalo místo, kam složit tašku, nebo kde zaujmout pozici diváka. Časový pořad běžel hladce a nás čekal odpolední start na trojku. Od startu a pak i celý závod běžela Míša s Carmen Beshirovou. Holky to rozběhly odvážně, první čtyřstovka za 76 a soupeřkám se rychle vzdalovaly. Pak se naštěstí (po intervenci trenéra) rychlé tempo zmírnilo, holky se střídaly na čele a zanedlouho začaly své soupeřky jednu za druhou postupně předbíhat o kolo (v hale měří kolo 200 m :). Při průběhu do posledního kola Carmen výrazně zrychlila a Míša bohužel nástup nezachytila. Stříbrná medaile na trati, kterou Míša ještě neběžela a v dobrém čase je přesto velkým úspěchem.

MČR dorostenek 3000 m
1. Carmen Idris Beshirová, AK Olymp Brno - 10:40.63
2. Michaela Stránská, ČTBK Iscarex Česká Třebová - 10:44.65
3. Ivana Lubojacká, TJ TŽ Třinec - 11:14.76

V neděli nás čekala patnáctistovka. Krásné slunečné dopoledne jsme i my s Ájou využili k tomu, abychom si zaběhali ve Stromovce a okolo Trójského kanálu. Všude bylo plno běžců, bruslařů, cyklistů, úplný sportovní (Pražský) ráj. Míša se mezitím připravovala vedle haly na tartanovém ovále. Závod na 1500 m měl zcela jiný průběh. První polovina se běžela velmi pomalu, říkal jsem si, že to holky nemohou dát pod 5 minut, což bude škoda. Po kilometru se začalo zrychlovat, nakonec z toho byl pořádný sprint v posledním kole. Zvítězila Veronika Kupková z Hvězdy Pardubice. V závěru měla nejvíce sil možná i proto, že její soupeřky měly v nohách sobotní trojku. Míša vybojovala třetí místo a získala tak druhou medaili.

MČR dorostenek 1500 m
1. Veronika Kupková, Hvězda SKP Pardubice - 4:54.97
2. Carmen Idris Beshirová, AK Olymp Brno - 4:57.78
3. Michaela Stránská, ČTBK Iscarex Česká Třebová - 4:58.63

Míša opět dokázala, že patří mezi nejlepší české dorostenky a že je schopná kvalitně zaběhnout nejen kros nebo běh do vrchu, ale i dráhové závody.   Aleš Stránský
 
Hradec se chystá na oslavy Evropského dne mozku

Ve čtvrtek 13. března proběhnou v Hradci Králové velkolepé oslavy Evropského dne mozku. Při jejich pořádání se spojily dvě instituce, zabývající se tréninkem a rozvojem mozku na světové úrovni. Jsou jimi hradecká neurolaboratoř Commservis.com a Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové.
„Každoročně pořádáme oslavy dne mozku v neurolaboratoři, letos jsme se však rozhodli přiblížit problematiku mozku a jeho tréninku i širší veřejnosti a připravit pro ně větší akci. Málokdo ví, že nejsou posilovny jen pro tělo, ale i pro mozek. Většina lidí se zaměří jen na křížovky a více pro svůj mozek nedělá. Tam se ale slova často opakují, takže po chvíli přestanou být kvalitní metodou tréninku,“ říká mentální koučka Markéta Fixová z hradecké neurolaboratoře. Oslavy propojí přednášky s praktickým vyzkoušením Pro návštěvníky jsou připraveny dva bloky přednášek a praktické ukázky metod, technik a přístrojů na trénink mozku. „Celý program začne v 15:30 přednáškou Tomáše Zdechovského, mentálního kouče z neurolaboratoře Commservis.com, na téma tréninku a rozvoje mozku. Od 16:30 se účastníci oslav dozvědí více o tréninku paměti od Gabriely Holečkové ze Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové. Konec programu je ryze praktický. Návštěvníci si zde na vlastní kůži mohou vyzkoušet přístroje a cvičení, které pomáhají rozvoji kognitivních funkcí mozku,“ popisuje oslavy Markéta Fixová. Oslavy jsou pro veřejnost nachystány v konferenčním sále Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové a je možné přijít kdykoli v průběhu programu. Vstup je pro všechny zdarma.