Českotřebovský deník 60/2014 (10/3)                                     
Kupte si
zvoneček,
pomůžete
Terezce Čápové 

Na letošním Nadačním plese bylo rozprodáno
mnoho zvonečků.
Těch několik málo neprodaných
je Vám k dispozici v Kavárničce U TYGRA
do pátku 14.března.
Cena jednoho zvonečku
je stanovena od 100,- Kč až po výši,
kterou si sami zvolíte.
Získaná finanční částka
bude předána Terezce Čápové.  

 
Jan Jasanský 
Kavárnička U TYGRA Česká Třebová
 

 

Hokejbalisté zahájili jaro úspěšně

TJ ACS Malenovice SV – TJ Lokomotiva Česká Třebová   1:6 (0:3, 1:0, 0:3)
Na první jarní zápas vyjela Česká Třebová pouze v deseti hráčích, ale přesto byla odhodlána odvézt ze Zlína 3 body.
Tento plán se dařilo plnit již od prvních minut utkání, kdy ve čtvrté minutě utekl všem Štěpán Švec a blafákem otevřel brankový účet. Domácí se snažili vyrovnat, ale své úsilí přehnali a Kohouti mohli hrát svojí první přesilovku. S ní si hosté poradili náramně a v čase 7:55 vstřelil vítězný gól debutant v dresu Kohoutů Ondra Laštovica. Téměř přesně za 3 minuty (10:56) tečoval střelu Laštovici přesně Štěpán Švec a rázem to bylo 0:3. Tak skončila první třetina.
Druhá část hry začala náporem domácích, ale Štarman v brance hostí odolával. Kohouti si zkomplikovali zápas vyloučení m Martina Voleského, který vyfasoval trest ve hře. Toho domácí využili a minutu před koncem 2. části hry snížil Kadčák na 1:3.
Ve třetí periodě chtěli Malenovice zápas otočit, ale jejich záměry zhatil v čase 31:10 utěšenou střelou Lukáš Rybka 1:4. Ve zbytku utkání domácí bušili na branku Štarmana, ale bez efektu. Naopak při hře bez brankáře navýšil skóre  řebováOndřej Hudec a sladkou tečku přidal těsně před koncem Petr Kvasnička.
Česká Třebová i v devíti uhájila vítězství na půdě soupeře a vylepšila si postavení v tabulce před  play off.
Trenér Jebousek k utkání řekl : Do Malenovic jsme jeli bez několika hráčů, kteří v sobě v zimní přestávce nenašli chuť k tréninku. I přesto a nebo možná právě proto se tým semknul a vybojoval cenné vítězství.
Fakta
Střely 25:30, Vyloučení 5:5 navíc Voleský TH, Využití 1:1
Branky Loko : 3:23 Š. Švec, 7:55 Laštovica (Š. Švec)pp, 10:56 Š. Švec (Laštovica),
31:10 Rybka (M.Švec a Dobrovský), 42:21 Hudec (Š.Švec a Kvasnička)
42:49 Kvasnička (Hudec a Rybka)  (kš)
 
Začalo to "uměleckým" plotem u bývalého Kapounova mlýna

Viz foto 1.
Potom na místě bývalé sběrny /foto 2/
vyrostlo něco /foto 3/, z čeho každý architekt musí zaplakat.
A nejen architekt. Nevím, jestli tohle někdo schvaloval, ale evidentně neměl svůj den. Ve staré zástavbě vyrostla krychle, brčálově zelená. Jaké štěstí, že firemní barvy RYDA nejsou červené nebo černé. Na fasádě už chybí jen žluté hvězdičky. Stavba je navíc velmi blízko silnice (neodporuje to stavebnímu zákonu ?) a tak je běžné, že před krychlí parkují auta a matky s kočárkem musejí jet po silnici a modlit se, aby ze zatáčky nevyjelo auto nebo kamion a nesestřelil je. Ne všichni dodržují rychlost 50 km/hod.

 

 
Ono se na chodníku smí parkovat ? (foto 4 a 5)
Sousední baráček přijde nejspíš zbourat. Vynikne tak krása jedné z posledních starých chalup, na rozdíl od nové stavby. A tak nám v klidové zóně vyrůstá průmyslové centrum a občané, bydlící v sousedství, musí zatnout zuby a každé ráno si odplivnout. Víc dělat nemohou. Jen s hrůzou sledují další stavební práce, protože není všem dnům konec.

 

Co nás v Podbranské čeká ještě ? Stará stodola naproti se začala přestavovat a teď je na prodej. Zatím se mi nepodařilo najít někoho, komu by se nová krychle líbila a každý žasne, že se do těchto míst povolila stavební firma. Někteří měli představu, že zde bude průchod k diskontu se zelení a lavičkami. Ale to by bylo možné za minulého režimu. Ne teď, kdy se lavičky u obchodů ruší (Billa) a vlastně nikde u řetězců nejsou. To díky bezdomovcům, kteří by tato místa  vyhledávali. A také díky některým mladým, kteří si potřebují vybít adrenalin a lavičky znečišťují. Je nutné sedat na opěradlo a hlínou z bot sedadlo znečistit ? Nebo křídou psát přihlouplé nápisy, takže pokud sebou nemáte mokrý hadr, na lavičku si nesednete. 
(V parku na Zámostí je dnes na (jediné) lavičce velký nápis NEČUM. )  VV
 
Pardubický kraj má rozklikávací rozpočet 

Pardubice (10. 3. 2014) - Nový nástroj k dosažení maximální otevřenosti úřadu při nakládání s veřejnými finančními prostředky spustil Pardubický kraj. Aplikace na internetu nabízí aktuální přehled hospodaření kraje, zejména očekávaných příjmů a jejich skutečného plnění a současně schválené objemy výdajů včetně jejich skutečného čerpání. Rozklikávací rozpočet je uveřejněn na hlavní stránce Pardubického kraje v sekci Nepřehlédněte nebo přímo na webu rozpocet.pardubickykraj.cz.
„Rozklikávací rozpočet potvrzuje naši snahu o maximální transparentnost, otevřené a průhledné hospodaření vedení kraje a jeho organizací. Nakládání s veřejnými finančními prostředky teď může sledovat kdokoliv. Zpřístupní se přehled o výdajích a příjmech kraje veřejnosti,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Široká veřejnost tak na internetu snadno najde seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů. Bez složitého hledání tak lze zjistit náklady Pardubického kraje na školská zařízení a další krajem zřizované organizace, kolik stojí jednotlivé investiční akce nebo třeba provoz zdravotnické záchranné služby. Možnost sledovat hospodaření kraje lze samozřejmě nejen na počítačích s připojením k internetu, ale také na chytrých telefonech a tabletech.
 
V Červené Vodě a v Králíkách se diskutovalo o cestovním ruchu

Králíky/Červená voda (10. 3. 2014) – Přímo uprostřed turistické oblasti v okolí Králického Sněžníku se koncem minulého týdne sešla výkonná rada Destinační společnosti Východní Čechy v čele se svým předsedou, krajským radním pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živným. Důvodem k výjezdnímu zasedání byla kromě návštěvy Králík i prohlídka  významného lyžařského střediska Pardubického kraje SKI Parku v Červené Vodě.
„Jsem rád, že máme takhle kvalitní lyžařský areál v našem kraji. Rozhodně k jeho atraktivnosti přispělo i částečné propojení s rezortem v Čenkovicích přes vrchol Bukové hory. Je to moudrý krok, který napomůže zvýšení návštěvnosti. Koneckonců, ani při letošní atypické zimě si pan ředitel na nedostatek lyžařů nestěžuje,“ pochvaloval si provoz tohoto zimního střediska René Živný.  Jednání výkonné rady se konalo v Evropském domě Králíkách, kde účastníky přivítala starostka města Jana Ponocná. Přítomným představila i multifunkční prostor Evropského domu a turistického informačního centra. V průběhu schůze se řešila problematika účasti na veletrzích cestovního ruchu v následujícím roce, kongresová turistika v Pardubickém kraji nebo grantový systém podpory cestovního ruchu v kraji.  Starosta Červené Vody Miloš Harnych poté představil lyžařský areál v Červené Vodě a ředitel areálu Radek Procházka všechny ujistil, že se stále jezdí na padesáti centimetrech kvalitního sněhu.
 
Hejtman vyvěsil tibetskou vlajku

Pardubice (10. 3. 2014)  - Hejtman Martin Netolický vyvěsil dnes ráno na stožár před budovou Krajského úřadu Pardubického kraje na Komenského náměstí tibetskou vlajku. Ta zde v tento den zavlála po několikaleté pauze už v loňském roce. „Symbolické vyvěšení vlajky je tím nejmenším, jak můžeme vyjádřit solidaritu s lidmi, jejichž práva jsou potlačována. Porušování lidských práv je potřeba si veřejně připomínat a upozorňovat na ně. Historie nám ukázala, že žít v demokratické zemi není samozřejmostí,“ uvedl hejtman Netolický.
 
Tibetská vlajka také vlála na naší českotřebovské  radnici 

Zde tato vlajka vlaje pravidelně již více než deset let.  Není to věc samotného vedení města,  vyvěšení vlajky schválilo na celé volební období zastupitelstvo města. Nevím kolik lidí si této skutečnosti všimlo. je to však krásná vlajka a jistě by se dobře vyjímala na velkém stožáru, kde by byla stěží přehlédnutelná.  Připomeňme, že před lety vlála také tibetská vlajka pravidelně (a ne jen 10. března) také na jednom rodinném domě v Sadové ulici. zde však byla díky opotřebování spíše kontraproduktivní připomínkou Tibetu a mnoho lidí ji přijímalo spíše jako zviditelnění majitele domu.