Českotřebovský deník 61/2014 (11.3.)                                    
Ruštináři z gymnázia slaví další úspěchy 

Ve středu 5. března se v Hlinsku konalo krajské kolo Olympiády v ruském jazyce. Českotřebovské gymnázium mělo zastoupení v kategorii základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií a v kategorii středních škol II.
V první kategorii reprezentovaly naši školu Markéta Vejdová a Anežka Mikešová z kvarty. Děvčata se soutěže účastnila poprvé a v silné konkurenci rozhodně nezklamala. Markéta se dokonce umístila na 3.  místě, a to pouze po roce a půl studia ruského jazyka. Bronzovou příčku obsadil v druhé kategorii také oktaván Martin Menšík, vítěz loňské olympiády v kategorii SŠ I. Ruštině se začal intenzivně věnovat v kvintě před čtyřmi lety, přesto se mu letos podařilo v této soutěži porazit soupeře studující ruský jazyk již šestým rokem. Soutěž prověřovala u studentů schopnost porozumět poslechu, popsat neznámý obrázek a konverzovat s porotou na dané téma. Členkami obou porot byly i rodilé mluvčí. Hodnotila se pohotovost a adekvátnost reakcí, kreativita, bohatost slovní zásoby, výslovnost a gramatická správnost. Děkuji studentům za pečlivou přípravu a za vzornou reprezentaci školy.   Dana Řehořová

Den bez DPH 23.4.2014 15% sleva na všechny tituly v knihkupectví PASEKA


Jedná se o pozitivní kampaň s cílem získat na svou stranu média, politiky i veřejnost a dosáhnout zařazení knih do třetí, co možná nejnižší sazby DPH. Knihkupectví Paseka nabízí velký výběr levných knih  přímo na prodejně nebo ve svém e-shopu na

www.knihkupectvi-paseka.cz

 

UVEDENÍ KNIHY A PŘEDNÁŠKA

BLANKA KOSTŘICOVÁ: SESTUPY A NADĚJE JANA BALABÁNA 


V loňském roce vyšla v olomouckém nakladatelství Civipolis odborná kniha spisovatelky a literární vědkyně PhDr. Blanky Kostřicové, Ph.D. „Sestupy a naděje Jana Balabána“. Jde o vůbec první odbornou publikaci o díle tohoto významného současného českého prozaika, trojnásobného laureáta ceny Magnesia Litera, jehož oceňuje kritika i čtenáři, v poslední době ho objevují překladatelé… Dr. Kostřicová předkládá v knize svou interpretaci celého Balabánova díla, v němž sleduje a argumentačně stvrzuje především jednu jeho hlavní linii: přesun akcentů od poloh depresivních k těm nadějnějším. Zaměřuje se přitom především na Balabánovy prózy, stranou však nezůstaly ani texty dramatické.

Kniha „Sestupy a naděje Jana Balabána“ byla již úspěšně uvedena v Praze, Brně a Ostravě. Přednáška – byť odborná – bude zcela přístupná široké veřejnosti, všem zájemcům o dílo Jana Balabána či obecně po současnou českou literaturu.

Koná se v pondělí 14. 4. V 19.00 v prvním patře Městské knihovny Česká Třebová.  

Poděkování za finanční dar  pro Orlickoústeckou nemocnici 

V loňském roce poskytlo Město Česká Třebová finanční dar Nadačnímu fondu S námi je tu lépe! ve výši 200.000,- Kč. Příspěvek bude využit na modernizaci a nákup nového vybavení na interním oddělení Orlickoústecké nemocnice, a. s. Dle tiskové správy nadačního fondu je v současné době na účtu tohoto fondu již 1.576.423,28 Kč. Z takto získaných prostředků se začne realizovat první etapa projektu modernizace vybavení interního oddělení nemocnice, čímž se výrazným způsobem zvýší komfort a bezpečí pro hospitalizované pacienty. Město Česká Třebová poslalo Nadačnímu fondu jednu z největších částek z měst v okrese, z ˇUstí n.O. např. přišlo na tento fond jen 20 000 Kč.
 
Regulační poplatek odpustí, ale vyberou si ho jinak

Chtěl bych upozornit pacienty,že v lékárně AGEL u nádražní polikliniky šidí pacienty a 30 Kč regulační poplatek, který vám vrací,si předem započítají do ceny léků/doplatek/.V jiné lékárně je lék /pontomer retard 400/ bez doplatku,ale v lékárně AGEL je s 31Kč doplatkem.Na dvouch receptech jsem zaplatil o 100Kč víc,než v lékárně Dr.Maxe v Kauflandu. Od té doby se lékárně AGEL vyhýbám. Hruška P. Česká Třebová.
Vítězem krajské hokejové ligy Světlá nad Sázavou, není ale přeborníkem kraje

Vítězem krajské ligy se podle očekávání stala Světlá nad Sázavou, která ve finálové sérii zdolala 3:0 na zápasy Chotěboř.  Oba finálové týmy ovšem nepaří místopisně do Pardubického kraje, takže titul přeborníka získal až další tým v pořadí na třetím místě Slovan Moravská Třebová.  Kohourtu Česká třebová skončili v lize po play-off na šestém místě, pokud započítáme jen týma z Pardubického kraje, tak jmě již na místě čtvrtém!
Finále: Světlá nad Sázavou – Chotěboř 4:3 sn (předchozí utkání 3:1 a 7:1)
O 3. místo:Moravská Třebová – Litomyšl 3:1 (předchozí zápas 2:2)
Další umístění v krajské lize 2013/2014: 5. Chrudim, 6. Česká Třebová, 7. Choceň, 8. Pardubice
 
Béčko českotřebovských Kohoutů zvládlo také druhý zápas oblastní ligy

Ve skupině o 5.-7. vyhrálo nejtěsnějším rozdílem nad Řetovou, třemi brankami se blýskl útočník Lukáš Deml.
Řetová - Česká Třebová B 5:6 (2:3, 1:2, 2:1)
Branky: 12. D. Špička (Šána), 14. D. Špička (Šána, Čejka), 18. L. Deml, 23. Šána (Voleský, D. Špička), 36. L. Deml, 58. L. Deml (R. Morkes). Rozhodčí: Veselý, Brokeš. Vyloučení: 6:10 (navíc Drozd 10 minut - Teplý a Procházka 10 minut). Využití: 0:1. Oslabení: 0:1. Diváků: 52. Sestava: Procházka – M. Morkes, Čejka, R. Morkes, Šafář - Steinmetz, Teplý, L. Deml – Voleský, R. Špička, Rybka – Šána.

Hokejoví žáci ukončili mistrovskou sezónu výhrou


Poslední zápas sezony odehráli mladí hokejisté Lokomotivy (ročník 2004), kteří zdolali soupeře z Chocně. Pěti brankami se blýskl Patrik Páv, výborně zachytal Filip Lepša. Plánovaná dohrávka v Chrudimi byla pro velkou marodku našeho družstva zrušena.
Ročník 2004 – velký hokej
HC Spartak Choceň - TJ Lokomotiva Česká Třebová 5:8 (1:2, 3:2, 1:4)
Branky: Páv 5, Novotný A., Fiala, Fikejz. Fauly: 2:3. Využití: 1:1. Diváků: 35. Sestava: Lepša – Novotný A., Novotný J., Pachl, Fikejz – Slezák, Fiala, Pavliš, Rudová, Páv, Doleček. Do úterní dohrávky vstoupili kluci velice dobře a ujali se vedeni 4:1. Za tohoto stavu nepochopitelně přestali hrát a soupeř toho využil a srovnal na 4:4. V závěrečné části jsme však zabojovali, vstřelili čtyři branky a zápas dovedli do vítězného konce. Pochvalu za nadstandartní výkon si zaslouží Patrik Páv a gólman Filip Lepša,“ uvedl trenér Petr Fikejz.
Ročník 2006 - malý hokej
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Spartak Choceň 10 : 5 (4:1, 3:3, 3:1)
TJ Lokomotiva Česká Třebová – HC Hlinsko 8 : 5 (2:2, 2:2, 4:1)
Branky: Klacl 5, Čečotka, Kečkéš, Mach.
Sestava: Kalousek - Brand, Jiruf, Havránek, Švub, Čečotka, Kovář, Klacl, Mach, Kečkeš, Babka, Křivohlávek, Krček. Závěrečný turnaj sezóny zvládli kluci v domácím prostředí na výbornou, i když odpor Hlinska zlomili až v poslední třetině,“ řekl trenér Miroslav Křivohlávek.
Medaile Za statečnost získalo pět policistů

Pardubice (11. 3. 2014) – Pět medailí Za statečnost, Čestnou medaili Policie České republiky a Plakety Policie České republiky dnes v budově krajského úřadu slavnostně předával 1. náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý a ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Radek Malíř. Pěti vyznamenaným policistům poblahopřáli i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a primátorka města Pardubice Štěpánka Fraňková, kteří byli sami oceněni za příkladnou spolupráci s policií v rámci integrovaného záchranného systému.
„Výjimečná statečnost či nasazení při záchraně života, to jsou vlastnosti, které by měl mít každý policista. Prokázat je v případě skutečného ohrožení však vyžaduje víc, než se policisté naučí při výcviku. Takové mimořádné výkony si rozhodně zaslouží ocenění policejního prezidenta,“ vyzdvihl zásluhy policistů hejtman Martin Netolický. „Policistka a policisté ocenění za statečnost svým přístupem k výkonu služby prokázali, že ochrana života a zdraví patří mezi priority policejní práce,“ doplnil hejtmana krajský ředitel policie Radek Malíř.
Policejní prezident udělil pět medailí Za statečnost. Policistka Hana Suková z Územního odboru Svitavy, Oddělení obecné kriminality SKPV, obdržela medaili za svou rozhodnost a osobní statečnost při záchraně osoby v ohrožení života. Loni 17. března ve Svitavách upoutala pozornost pachatele, který pronásledoval mladou dívku s nožem v ruce.
Dalšími oceněnými jsou policisté Územního odboru Ústí nad Orlicí, Obvodního oddělení Letohrad, Michal Hock a Bořivoj Krejsa. Prokázali rozhodnost a profesionální přístup při záchraně lidského života, když 28. března 2013 poskytli neodkladnou první pomoc člověku, který se pokusil vzít si život. Další ocenění, Josef Holík a Karel Pastýř z Územního odboru Svitavy, Obvodního oddělení Moravská Třebová, získali medaili za projevení osobní statečnosti při záchraně lidského života z objektu zamořeného kysličníkem uhelnatým v  Mladějově na Moravě 27. dubna 2013.
Čestnou medaili Policie České republiky udělil policejní prezident za dlouhodobou a aktivní spolupráci s Policií České republiky na úseku prevence kriminality a zajišťování veřejného pořádku a bezpečnosti tajemníkovi bezpečnostní rady Pardubického kraje Aleši Boňatovskému.
Policejní prezident ocenil také primátorku Pardubic Štěpánku Fraňkovou a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického Plaketou Policie České republiky za příkladnou a aktivní spolupráci s Policí České republiky při řešení záležitostí vnitřního pořádku a bezpečnosti.  „Ocenění pana hejtmana, paní primátorky a tajemníka Bezpečnostní rady Pardubického kraje je vyjádření poděkování Policie České republiky za spolupráci v rámci IZS, který je aktivován v případě krizových a mimořádných událostí v Pardubickém kraji,“ zdůraznil význam fungující spolupráce krajský ředitel policie Radek Malíř.

Jitka Vavřinová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie Pardubického kraje
Jakub Rychtecký, tiskový mluvčí Pardubického kraje