Českotřebovský  deník 62/2014 (12/3)                                    
Lingvistická olympiáda 2014 

Letos podruhé jsme na našem gymnáziu uspořádali Lingvistickou olympiádu a opět jsme se dočkali významného úspěchu. Po loňském vynikajícím umístění Radovana Švarce v celostátním kole do nejvyššího republikového kola postoupil Honza Beran z 5.A. Vzhledem k rostoucímu počtu účastníků nepostupoval letos přímo ze školního kola po dosažení patřičného počtu bodů, ale musel úspěšně absolvovat i kolo regionální na FF UK v Praze. Gratulujeme!
Lingvistická olympiáda je prestižní soutěž pořádaná ve spolupráci FF a MFF UK Praha. Úlohy vyžadují analytické, logické a kombinatorické přemýšlení. Jsou tedy určeny nejen těm, kteří mají zálibu v jazycích, ale jsou vhodné i pro ty studenty, kteří dávají přednost matematice, informatice nebo logice. V úlohách se můžete setkat s angličtinou, arabštinou, čínštinou, ale i starou chetitštinou či jazyky, které dnes používá už jen hrstka mluvčích.
Nejúspěšnější řešitelé celostátního kola se sejdou letos v Pekingu na Mezinárodní lingvistické olympiádě.  Eva Vašinová
 
Finanční úřad zřídí opět pracoviště na českotřebovské radnici 

Hokejbalová Lokomotiva má i ženský tým…

V minulé sezoně nastupovali českotřebovské hráčky a budoucí vítězky otevřené turnajové regionální soutěže, která nakonec měla až osm družstev z celé republiky pod hlavičkou Mix tým Česká Třebová.  V týmu se během sezony objevili i bronzové reprezentantky z Kanady Linda Hiksová a Michaela Rullová společně s Katkou Držmíškovou, Hankou Kubátovou doplněny svitavským duem Katkou Hanákovou a Lenkou Kolínkovou. A dokonce jednou i další reprezentantka Lucka Rejlová z Hradce Králové. Na postu brankářů se vystřídalo několik hráčů ročníků narození 2001 což prozatím povolují pravidla této nově rozvíjející se hokejbalové kategorie. Loni na podzim se začal formovat nový tým s většinovým základem domácích hráček, které dala dohromady mladá hokejbalová trenérka Petra Kvasničkova. A se svým týmem, který při zápasech dirigoval všem známý Petr Kvasnička získali na turnaji Letohradě krásné třetí místo. Ani zimní pauza holky od hokejbalu neodradila a do dnešního dne se našlo deset zájemkyň se hokejbalem bavit s hokejkou v ruce.  Velkou motivací pro holky či ženy z České Třebové a okolí, které během jarní části sehrají tři oficiální turnaje 30.3, 11.5,28.6, především květnový turnaj, který bude hostit domácí hokejbalový klub na hřišti v Benátkách. Mimo tradičních účastnic ze Svítkova či pardubických Polabin, Roštěnky z Přelouče, Letohradu, Prachovic i Chlumcké Báby z Chlumce nad Cidlinou. Přijedou pravděpodobně i hráčky jihočeského Písku, Fretky z Nižboru. Možná dorazí i týmy z Prahy, Poruby a v kontaktu jsou i hráčky se Skalice na Slovensku.
Mimo ženského týmu nastupují holky i se staršími žáky, konkrétně Katka Držmíšková a v přípravce Tereza Křížová, která vzhledem ke svému věku zatím na start v týmu žen čeká. V minulosti hrála Linda Hiksová s dorostenci a za B a C tým několikrát mezi mantinely naskočila i Michalela Rullová.  Den po MDŽ se poprvé v letošním roce sešli holky či ženy (jak je to komu milejší) ke svému prvnímu tréninku a přišlo jich dvět a dokonce i nová odvážná  brankařka.
Co dodat na závěr – holky či ženy, pokud chcete zkusit něco nového  pište nebo volejte : Petře Kvasničkové : 732 386 313 nebo kvasova.petra@email.cz 
foto z turnaje v Letohradě podzim 2013 http://ballct1213.rajce.idnes.cz/Turnaj_zen_Letohrad_28.10.2013/
další foto z turnajů žen  http://ballct1213.rajce.idnes.cz/Turnaj_zen_HK_31.3.2013/
 
Co všechno je možné vidět v sobotu odpoledne v Javorce ?

Slunečné počasí v sobotu odpoledne přilákalo do Javorky spoustu lidí. A ty kromě jarní pohodky a krmení kačenek či ryb v rybníku a koukání do sluníčka, mohli sledovat mladý pár „provazochodců“ . Dnes spíše řečeno „slackline“ (asi) a jak je možné vidět na fotkách bylo to na docela slušnou vzdálenost. Díky tomu, že umím na laně udělat občas i uzel pro někoho suk, jsem musel ocenit i kladkové napínání chodeckého lana. Protože napnout lano na lanovku nebo na něco podobného není žádná sranda a navíc na vzdálenost, kterou si naši provazochodci zvolili. Dělal jsem jako všichni co to sledovali, fotili, točili jako by nic, ale měl jsem docela vykloubenej krk. Fotky posílám zcela náhodně, protože jsem v kapse nahmatal mini foťáček, který jsem ráno zapomněl dát klukům odjíždějícím na první zápas do Malenovic. A aby těch sobotních trapasů nebylo víc, tak jsem ani „borcovi“ po zdolání celé délky nezatleskal, ikdyž to ve mně hodně cukalo. Takže dodatečně tleskám …   pro mě dobrý, spíš možná by se mělo říct „hustý“ či „cool…“
 

Den bez DPH 23.4.2014 15% sleva na všechny tituly v knihkupectví PASEKA


Jedná se o pozitivní kampaň s cílem získat na svou stranu média, politiky i veřejnost a dosáhnout zařazení knih do třetí, co možná nejnižší sazby DPH. Knihkupectví Paseka nabízí velký výběr levných knih  přímo na prodejně nebo ve svém e-shopu na

www.knihkupectvi-paseka.cz

pardubický kraj je investorsky Nejatraktivnějším východoevropským regionem
výsledky svého žebříčku vyhlásil britský magazín FDI intelligence

Praha, 12. březen 2014: Ve francouzském Cannes byly ve středu 12. března 2014 slavnostně vyhlášeny výsledky žebříčku European Cities and Regions of the Future 2014/15. Certifikát za první příčku mezi východoevropskými regiony pro Pardubický kraj zde převzala Marie Černošová z pardubické kanceláře CzechInvestu, který region do soutěže nominoval. Hned za Pardubickým krajem se umístily Plzeňsko a Praha.
Hodnotitelé Pardubický kraj ocenili také v kategorii strategie podpory přímých zahraničních investic. Ta je v Pardubickém kraji podle nich třetí nejlepší z východoevropských regionů. „Výsledky srovnání se díky renomé magazínu, který patří do mediální skupiny Financial Times, dostanou k mnoha potenciálním investorům a zaměří tak jejich pozornost k regionu,“ konstatuje Ondřej Votruba, pověřený řízením agentury CzechInvest. „Pardubický kraj by se tak do budoucna mohl těšit na ještě větší zájem ze strany zahraničních investorů,“ dodává.
„Je to jasná zpráva o tom, že náš kraj může být vnímán investory jako silný a konkurenceschopný. Vděčíme za to nejen výhodné poloze kraje, ale také kvalifikované pracovní síle a promyšlené investiční politice kraje, kterou provádíme prostřednictvím rozvojových projektů,“ vysvětlil Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.
V loňském roce sem agentura CzechInvest zprostředkovala investice za více než 5 miliard korun, které v kraji do budoucna vytvoří 584 nových pracovních míst. K silným stránkám Pardubického kraje, které hodnotitelé fDi Magazine posuzovali, vedle úspěšných investic z poslední doby patří také významné infrastrukturní projekty jako napojení na dálnici D11 nebo rozšíření pardubické univerzity o Centrum transferu technologií a znalostí, elektrotechnickou fakultu, nové prostory chemicko-technolgické fakulty i zvýšení mezinárodní mobility studentů.
Magazín fDi Intelligence hodnotí evropské regiony z pohledu investorské atraktivity jednou za dva roky. Letos porovnával celkem 468 evropských měst a regionů a to podle kritérií rozdělených do šesti kategorií: ekonomický potenciál, náklady podnikání, lidské zdroje a kvalita života, infrastruktura, celkové podmínky pro podnikání a strategie podpory přímých zahraničních investic. Pardubický kraj zaznamenal úspěch už v posledním srovnání European Cities and Regions of the Future 2012/13, kdy se dostal do první desítky a jeho strategii podpory přímých zahraničních investic ohodnotila porota pátým místem. Více na www.fdiintelligence.com.
Zástupce pardubické kanceláře agentury CzechInvest slavnostně předá certifikát hejtmanovi Pardubického kraje v pondělí 17. března 2014 ve 13 hodin v sále Rady Pardubického kraje.
Domov pod Kuňkou bude mít vlastní knihovnu

Ráby (11. 3. 2014) – V Domově pod Kuňkou se dočkají lidé s mentálním a kombinovaným postižením vlastní knihovny, a to díky Krajské knihovně v Pardubicích, která ve spolupráci s Klubem SenSen Pardubice darovala tamním uživatelům na 500 knih z veřejné sbírky.
„Jsme velice potěšení, že nám Krajská knihovna v Pardubicích darovala takový objem knih. Mnozí lidé se domnívají, že osoby s mentálním postižením neumí číst, ale tak to v mnoha případech vůbec není. V Domově pod Kuňkou se snažíme o individuální přístup ke každému uživateli, díky němuž jsme se dozvěděli o zájmu uživatelů o knihy,“ vysvětlil Tomáš Černík, ředitel Domova pod Kuňkou.  V Domově pod Kuňkou žije 80 osob se zdravotním postižením. Dalších 15 uživatelů využívá službu chráněné bydlení. Čtením knih si mohou naši uživatelé zvýšit slovní zásobu a všeobecný rozhled, což je pro ně velmi důležité. Proto jsme se rozhodli oslovit Krajskou knihovnu v Pardubicích s žádostí o dar,“ vysvětlil Tomáš Černík. 
Domov pod Kuňkou je, stejně jako Krajská knihovna v Pardubicích, příspěvkovou organizací Pardubického kraje. „Spolupráce obou subjektů je zatím na počátku a může být příkladem pro bližší vztahy i mezi našimi dalšími organizacemi,“ konstatoval krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Před Vánoci jsme uspořádali společně s Klubem SenSen veřejnou sbírku knih. Jsme moc rádi, že tato sbírka naplnila naše očekávání a, že se knihy stanou součástí života osob s mentálním postižením,“ přibližuje spolupráci obou organizací Libuše Adamová, zástupkyně ředitele Krajské knihovny v Pardubicích.
Darované knihy patří do nejrůznějších žánrů a každý čtenář by si tak měl přijít na své. Pro děti, které jsou v Domově pod Kuňkou ubytovány, je ve sbírce mnoho pohádkových knížek s ilustracemi. Dospělí uživatelé si budou moci zvolit mezi ostatními žánry, na výběr jsou například knihy o Divokém západu, detektivky, romantické čtení anebo klasická beletrie.