Českotřebovský deník 63/2014  (13.3.)                                   
Valná hromada Spolku Gymnázia Česká Třebová

Ve čtvrtek 20. února 2014 se konala v budově gymnázia tradiční valná hromada Spolku gymnázia.
Za přítomnosti 19 přítomných členů byla schválena zpráva o činnosti Spolku za uplynulé období a plán činnosti na rok 2014. V letošním roce gymnázium uskuteční některé akce k připomenutí 105. výročí vzniku školy, tradiční oslavy a sraz všech absolventů se předpokládají za pět let v roce 2019. Přítomní členové odsouhlasili zprávu o hospodaření za rok 2013 a rozpočet na rok současný. Podstatnou náplní závěrečné diskuse byly náměty na snížení rozpočtového schodku Spolku. Ten je ovlivněn stále vzrůstajícími výdaji na aktivity gymnazistů a akce školy a stagnací rozpočtových příjmů na druhé straně. Možnosti změny tohoto trendu byly zapracovány do plánu činnosti na rok 2014.
Rádi bychom se obrátili na všechny absolventy a příznivce českotřebovského gymnázia s žádostí o jakýkoliv finanční příspěvek Spolku, abychom byli schopni i nadále oceňovat mimořádné úspěchy našich žáků. I drobné finanční dary mohou ve svém úhrnu zásadním způsobem pomoci při podpoře různých studentských aktivit. Případným dárcům předem děkujeme a uvádíme náš účet:
Spolek Gymnázia Česká Třebová, číslo účtu 1321915329 / 0800
Podrobná zpráva z výroční schůze včetně rozpočtu Spolku gymnázia a další informace jsou uvedeny na webových stránkách školy www.gymnct.cz/spolek.  Za předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová Petr Poldauf, předseda

Olympiáda v matematice a programování na gymnáziu


V obou soutěžích nás jako vždy skvěle reprezentoval Radovan Švarc.  V matematice se v nejvyšší kategorii (A) umístil na prvním místě v kraji, v programování byl druhý. V obou případech postupuje do celostátního kola. Srdečně blahopřejeme.

Soutěže jsou skutečně náročné, pokud by vás zajímalo zadání příkladů, případně další informace, podívejte se na: http://mo.mff.cuni.cz/p/, http://mo.webcentrum.muni.cz/ V. Šrůtková
 
 
V neděli 16.3. se ve Svitavách na plochodrážním stadionu koná auto moto burza bleší trh. Burza probíhá od 6 do 12 hodin
Fúze nemocnic má hotový harmonogram do konce letošního roku 

Pardubice (13. 3. 2014) - Po odsouhlasení fúze pěti krajských nemocnic akutní péče na Zastupitelstvu Pardubického kraje vypracovala představenstva nemocnic harmonogram dalšího postupu, který dnes projednala rada.
Patří do něj například analýzy dopadů na ekonomiku, schválení nových stanov, sestavení konečných účetních uzávěrek a vyhotovení zahajovací rozvahy nástupnické společnosti a její ověření auditorem. „Rozhodným dnem sloučení z účetního hlediska bude 1. červenec 2014 a zápis do obchodního rejstříku se uskuteční k 1. lednu 2015,“ upřesnil 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Představenstva nemocnic mají za úkol valnou hromadu o plnění harmonogramu pravidelně informovat.
 
Ústav Albertinum přechodně řídí Rudolf Bulíček
Vzhledem k autonehodě ředitele odborného léčebného ústavu Albertinum v Žamberku Jiřího Jireše pověřila Rada Pardubického kraje po dobu jeho pracovní neschopnosti zastupováním dosavadního zástupce ředitele Rudolfa Bulíčka.
Novým kronikářem města bude Vojtěch John 

Dne 10.03.2014 proběhla v badatelně Městského muzea informační schůzka, na které paní ředitelka Mgr. Jana Voleská informovala přítomné o změně českotřebovského kronikáře. Od 01.01.2014 funkcí českotřebovského kronikáře bylo pověřeno Městské muzeum Česká Třebová, které se dohodlo na zpracování kroniky s panem Mgr. Vojtěchem Johnem. Paní ředitelka muzea žádá, aby naši občané, spolky a organizace zasílali materiály vhodné pro zaznamenání v kronice prostřednictvím Městského muzea v České Třebové, a to následovně:
-          v papírové podobě: recepce muzea, Klácelova 11, Česká Třebová
-          v elektronické podobě: kronika.ct@seznam.cz        Za odbor školství, kultury  a tělovýchovy: Hrdličková Hana

 

Fotbalisté se chystají na první jarní mistrák v sobotu od 15 hodin  Pod Jelenicí

Poslední příprava: Týniště n. O.-FK Česká Třebová 2 : 4  (1:0) 

Sestava:  Baláž (46. Bárta) – Novotný, Štěpán, Švec (64. Fučík), Kubásek – Borek (62. Vencl), Zahálka – Grepl, Urbanec P., Čikl (63. Bárta L.) – Pešek
Branky:  27.-1 : 0 57. - 2 : 0 61.-2 : 1 Švec (penalta)  65.- 2 : 2 Novotný 75. 2 : 3 Pešek  81.  2 : 4  Grepl
K poslednímu přípravnému zápasu zajíždělo naše mužstvo do Týniště (po podzimu také vedoucí celek hradeckého přeboru) a výsledkově i herně se utkání vydařilo. Ač jsme prohrávali po hodině hry o dvě branky, vynikajícím závěrem jsme v rozmezí dvaceti minut vstřelili čtyři branky a zaslouženě zvítězili. Nejprve byl faulován ve vápně Novotný a Švec s přehledem z penalty – 2:1. Po kiksu domácího gólmana Novotný hlavou srovnal – 2:2. Poté vytáhl skvělou individuální akci přes několik hráčů Pešek a tvrdou ránou - 2:3. Brankový účet uzavřel Grepl umístěnou střelou z dálky k tyči – 2:4. Celkově se příprava vydařila. Ze šesti zápasů s kvalitními soupeři jsme neprohráli, což je příslibem pro jarní část soutěže. Zveme všechny fanoušky na první kolo v sobotu 15.3.2014 (zač. 15.00 hod.) proti Holicím. Hrát se bude na hlavním hřišti.
V Litomyšli připravují nový obor vzdělávání

Pardubice (13.3. 2014) - Střední škola zahradnická a technická Litomyšl podala žádost o zápis nového oboru vzdělání s názvem Scénická a výstavní tvorba o kapacitě 136 žáků v denní formě vzdělání, s účinností od 1. září 2015. Absolventi nejdou uplatnění při realizaci výstav, veletrhů, ve floristické tvorbě v interiérech a v zahradní tvorbě v exteriérech. Příkladem mohou být například instalace v interiérech zámků a památkových objektů.
Pro zápis oboru je nutné zároveň snížení kapacity jiných maturitních oborů. „Škola chce utlumit obor Provoz a ekonomika dopravy s kapacitou 120 žáků jako oboru dobíhajícího. V tomto oboru se vzdělává pouze 15 žáků ve 4. ročníku, v příštím roce škola požádá o výmaz tohoto oboru vzdělání. Zároveň chce škola snížit kapacitu oborů Zahradnictví o 24 žáků, z 384 žáků na 360 žáků a oboru Lesnictví o 16 žáků, ze 136 žáků na 120 žáků,“ informovala náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Rada tyto záměry podpořila.
 
Kraj pokračuje v podpoře talentovaných dětí
Program Mladý talent 2014, který radní dnes odsouhlasili, napomáhá rozvoji nadání žáků a jejich odborných zájmů prostřednictvím školských soutěží. Funkcí koordinátora okresních a krajských soutěží pověřila rada svou příspěvkovou organizaci Centrum celoživotního vzdělávání. Zároveň odsouhlasila udílení cen „Mladý talent Pardubického kraje 2014“ žákům, kteří získali vynikající umístění v soutěžích nebo pracovali na úspěšných projektech apod., za jejich cílevědomost a tvořivost. Ocenění bude udělováno za mimořádné výsledky v humanitním, přírodovědném, technickém a uměleckém, případně jiném oboru.

Festival ve Skutči plní sály do posledního místa


Baletní klasika na špičkách – Labutí jezero P. I. Čajkovského v provedení Severočeského divadla opery a baletu z Ústí nad Labem se v neděli 9. března ve Skutči dočkalo ovací ve stoje. Jedinečná hudba a vynikající výkony učinily představení, nad nímž převzala záštitu náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Ing. Jana Pernicová, opravdu nezapomenutelným.

Současně tak zahájilo sérii tří zcela vyprodaných představení. Tím nejbližším je již tuto neděli Noc na Karlštejně, výpravný muzikál, se kterým se představí Moravské divadlo Olomouc. „Nejenže máme vyprodáno, čeká nás také slavnostní okamžik. V úvodu představení dojde k předání dokumentu, potvrzujícího zařazení festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč do Tváře Pardubického kraje, mezi nejvýznamnější akce našeho kraje,“ prozradila za pořadatele Lenka Balounová. „Festival při této příležitosti poctí svojí návštěvou hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, jeho I. náměstek Roman Línek (pod jehož záštitou se představení uskuteční), náměstkyně Jana Pernicová a radní Ludmila Navrátilová,“ doplnila. Pardubický kraj jmenovaný festival, který se letos odehrává už po jedenácté, podporuje téměř od jeho vzniku.

Po vyprodaném muzikálu se mohou ti, kteří si včas zajistili lístky, těšit na lahůdku v podobě koncertu Pavla Šporcla a Gipsy Way. V bohatém programu se však ještě dají najít koncerty a představení, na které dosud lístky jsou. Zájem je značný, proto pořadatelé doporučují s nákupem neotálet.