Českotřebovský deník 70/2014 (20/3)                                     
Domov pro seniory vítá jaro   

Rádi bychom touto cestou poděkovali ZŠ Ústecká, konkrétně paní vychovatelce Dostálové a žákům, kteří se podíleli na vytvoření krásné jarní výzdoby ve spojovací lávce Domova pro seniory. Květinová výzdoba nám připomíná jaro, na které se moc těšíme.
Obyvatelé Domova pro seniory Česká Třebová
 
Návštěva solné jeskyně v České Třebové

Dne 7. 3. 2014 jsme měli možnost navštívit solnou jeskyni v ARPO Domečku v České Třebové. Zaměstnanci nám pomohli s doprovodem do solné jeskyně, kde jsme strávili příjemnou hodinku plnou relaxace a prožitků. Za doprovodu meditační hudby napodobující „zvuky moře“ a sledování barevných efektů měnících jeskyni jsme vdechovali klima, podobné přímořskému, což velmi příznivě působí na dýchací cesty. Děkujeme zaměstnancům Domova pro seniory a paní Víšové za doprovod.
Návštěvou jsme byli nadšeni a těšíme se na příště.                                                                          obyvatelé Domova pro seniory
 
Pro bývalé pracovníky ÚZCHV 

Pokračujeme v každoročním setkávání bývalých spolupracovníků ÚZCHV Česká Třebová. Letošní setkání bude 13. května od 14 hodin v restauraci Křib. Zprávu tlumočte dalším spolupracovníkům.

 

Výzva k CHL


Vedení Městské hokejové ligy (CHL) žádá zástupce jednotlivých mužstev, aby nejpozději do 31. března kontaktovali manažera soutěže Josef Halbrštáta ve věci navrácení jistiny ve výši 1 000 Kč.

Pořadatel 8. ročníku CHL, hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová, bude mužstvům uvedenou jistinu vracet dvěma způsoby: převodem na účet plátce nebo v hotovosti. Žádáme zástupce všech zúčastněných týmů, aby v této záležitosti neprodleně kontaktovali Josefa Halbrštáta: telefon 731707843, e-mail: chlct@seznam.cz

Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová děkuje zástupci a hráči klubu HC Němčice Petru Nejedlému. Jmenovaný splnil slovo a uhradil dluh ve výši 10 tisíc korun, který měl tým HC Němčice k pořadateli 8. ročníku CHL.

 
Čaroskok 

Letos se zima ani pořádně neukázala , takže lyžaři  a jim podobní ,,prkýnkáři“ si svého sportu příliš neužili . Zato agiliťáci vrněli blahem.. Se svým psím kámošem  se téměř nepřetržitě mohli věnovat pilování všech možných otoček, přeběhů před a za překážkou, náběhu do slalomu a hlavně zónám .  Pokud si čtenář láme hlavu, o jaké zóny jde - že by celní ? obchodní ? – a proč k tomu dotyční potřebují psy ? – pak jej musím informovat, že se jedná o část překážek zvaných houpačka, áčko – někdy taky střecha – a kladina, na kterou musí pes při náběhu a seběhu šlápnout. Pokud si snad myslíte, že je to  samozřejmé, vždyť pes má 4 – slovem ,,čtyři“ - packy,  takže se  musí některou z nich té části dotknout , velmi se mýlíte. Velká plemena totiž klidně tuto označenou část překročí, ale i takový bíglík, ano - dokonce i  jezevčík – ji dokáže přeskočit, popřípadě se na zemi překulit a pokračovat dál. Tyto překážky a slalom - což je řada tyček mezi kterými musí pesan prokličkovat – jsou závodníky vesměs velmi obávané.
No a jak se to podařilo zvládnout dvojicím  ( psu + člověku ) , které se k nám sjedou 26.4.,  na to se přijďte podívat v uvedený den – tedy  26.4. k nám na kynologické cvičiště ZKO Podhorka. Pořádáme  závody pro týmy s různou výkonnostní úrovní od úplných začátečníků až po profíky – Podhorský  ČAROSKOK v České Třebové.
Pokud máte rádi akční podívanou, přijďte povzbuzovat .Pokud jste  agility  třeba  i vyzkoušeli,  přijďte si zazávodit. Pro všechny se najde kategorie. Vždyť máme Štěndy, Začátečníky, Pokročilé i Závodníky. Propozice jsou na www.podhorka.org nebo na facebooku Agility Podhorka. Stačí jen poslat své a psí nacionále na  e-mail Chrastilova@seznam.cz .
Na facebooku jsou fota pohárů pro vítěze . A aby z toho pejsan taky něco měl, dostane granulky , které nám věnovala společnost NATIVIA ,  zabývající se výrobou superprémiových krmiv . Velmi děkujeme za sponzorství také autoškole DRUMEL, která nás podporuje už 8 let, ale i menším přispěvatelům, jako spol. RYDO, pan DEJDAROVI z Třebovice , prodejně EXOTA a zverimexu Dášenka v Ústí n / O,  panu MVDr Košťálovi  a dalším.                                                                        
,,Tak kde mají ty psí závody ?  Že v České Třebové ?  Už startuju a letím…“      za ZKO Podhorka Helena Chrastilová
Pronajmu dlouhodobě byt 1+1 v České Třebové od května 2014. tel. 725648231,
 e-mail pa.1@centrum.cz 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, Středisko integračních aktivit Česká Třebová pořádá Den otevřených dveří

v úterý dne 8. dubna 2014  od 9:00 – 15:00 hod.
PROGRAM DNE:  Výstava kompenzačních pomůcek - SPEKTRA Praha v.d.n.
Poradenství pro zrakově postižené - SIA SONS ČR
Prezentace - OPTIKA HORÁK
Poradenství pro sluchově postižené - AudioHelp Ústí nad Orlicí. 
Těšíme se na Vaší návštěvu.  Bližší informace na těchto kontaktech:
Tel:   465 535 325  Adresa:   Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová
Mob: 607 657 188 Email:   ceskatrebova-odbocka@sons.cz

 

KLUB ČERVENKA - duben 2014  


Ekocentrum  Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
5. DÍLNA: 2.4. v 16.00 hod.  MYŠKA NA KLÍČE, OBAL NA CM, HVĚZDIČKY
Lektorka: Oldřiška Smékalová, Irenka Matysová
Pomůcky: Šicí potřeby, kousky látek vhodných na myšku a obal na cm, zip 10-12cm, - ruční šití.
Hvězdička: navíc látku a slabší vatelín, šicí stroj (možno zapůjčit)
a šicí potřeby
ŠICÍ DÍLNY – ZE STARÉHO NOVÉ
Finančně podpořeno Pardubickým krajem
 
Radní rozhodli o pomoci malým obecním prodejnám

Pardubice (20. 3. 2014) – I v letošním roce se radní Pardubického kraje rozhodli finančně přispět na provoz malých obecních a pojízdných prodejen. Zájem o tuto dotační podporu se v posledních letech stabilizoval. „V letošním roce podpoříme malé prodejny ve 37 obcích celkovou částkou 1,473 milionu korun. V roce 2009 kraj rozdělil 454 tisíc korun. Z čísel je patrné, že se zvýšil zájem a povědomí obcí o tento druh pomoci,“ řekl Václav Kroutil, krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov.
Podle Kroutila se ukazuje, že podpora obchůdků na venkově je naprosto nezbytná a vnímá jej také jako významné preventivní sociální opatření. „Díky těmto prostředkům se v malých vesničkách daří udržet v činnosti prodejny se základními druhy potravin. Zejména starší občané v zimních měsících se často jen obtížně dostávají do měst za nákupy. Snažíme se obcím pomoci, aby udržely při životě své prodejny,“ vysvětluje krajský radní.
Obce mohou žádat o peníze například na vybavení prodejny
Kraj mohou o dotaci na provoz obchodu nebo pojízdné prodejny žádat obce, které nemají více než 500 obyvatel nebo město do 2 000 obyvatel pro svou místní část, která má do 500 osob. „Finanční prostředky jsou vždy poskytovány zpětně podle skutečných nákladů prodejny v předcházejícím roce. Uznatelnými náklady jsou například elektrická energie, otop, voda, ale také vybavení prodejny klimatizací, mrazícím nebo chladicím zařízením,“ upřesnil Václav Kroutil.  Kraj poskytuje dotaci ve výši padesáti procent nákladů v běžném roce, výše maximální dotace na jednu prodejnu je sto tisíc korun.
Dotace pomáhá i zemědělcům v regionu
„Například v Bousově na Chrudimsku i díky dotaci od kraje mohl v roce 2011 vzniknout obecní obchod. V malých místních prodejnách navíc často koupíte kvalitní potraviny, které vypěstovali zemědělci žijící v regionu. Ti se přitom v konkurenci levného a ještě levnějšího jen obtížně prosazují do nabídky velkých mezinárodních obchodních řetězců,“ objasnil jeden z dalších významů podpory obecní prodejen Kroutil. Dotační titul je jedním z pilířů Programu obnovy venkova Pardubického kraje. Dotace mohla být v celkovém objemu vyšší, někteří žadatelé však nedokázali doložit skutečně vynaložené náklady na provoz. Návrh radních musí ještě odsouhlasit zastupitelstvo, příjemcem dotace jsou totiž obce.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraj uspořil centrálním nákupem elektřiny a plynu

Pardubice (20. 3. 2014) – Pardubický kraj uspořil v roce 2013 oproti roku 2012 prostřednictvím centrálního nákupu elektriky a plynu více než více než 7,9 milionu korun. Informovala o tom dnes kolegy na jednání rady Ludmila Navrátilová, krajská radní zodpovědná za investice a majetek. Další úspory v řádech milionů očekává z vyhodnocení EPC projektů (konkrétní čísla budou známy v dubnu) a činnosti energetického manažera.
„Centrální nákup energií se nám jednoznačně osvědčil. Celkové náklady na pořízení energií se v rámci Pardubického kraje a jeho organizacích pohybují kolem 200 miliónů korun ročně. Každé ušetřené procento z těchto nákladů bude mít přínos pro hospodaření kraje a otevírá nám prostor pro plánování nových investic nebo alespoň oprav krajského majetku,“ řekla krajská radní Ludmila Navrátilová. Radní však chtějí jít v hledání úspor ještě dále. Zřídili pro to pozici energetického manažera, který se ujal své funkce v listopadu loňského roku. „Jeho úkoly jsou jasné. Proces hledání úspor ještě více systematizovat. Očekáváme od něj návrhy dalších opatření nejenom v oblasti elektřiny a plynu, ale i topení či ve spotřebě vody,“ vysvětlila Navrátilová.
Připomeňme, že jenom EPC projekty v roce 2012 přinesly reálnou úsporu ve výši 29,9 milionu korun.
 
Dobrovolní hasiči obcí vylepší své vybavení za miliony

Pardubice (20. 3. 2014) - Rada Pardubického kraje schválila rozdělení 4,415 milionů korun pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí.  Krajskou dotaci využijí sbory na pořízení a opravy dopravních a cisternových požárních vozidel, na nákup plovoucích a kalových čerpadel, elektrocentrál a dýchací techniky. Návrh radních na rozdělení peníze musí ještě odsouhlasit zastupitelstvo. „V krajském rozpočtu se nám daří držet pro sdružení dobrovolných hasičů obcí stabilní finanční podporu ve výši 5 milionů korun. Počítáme tedy ještě s druhým kolem, kde bude rozdělen zbytek. Peníze jsou určeny do obnovy vybavení, bez kterého se hasiči v akci neobejdou. Klíčovou roli těchto složek při ochraně života a majetku nebo jejich podíl na společenském životě v obcích snad již není třeba ani zdůrazňovat,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. 
Peníze se rozdělují na základě jasně stanovených pravidel na celé volební období. Obce podávají žádosti na kraj, kde se sumarizují. Návrh rozdělení dotací posuzuje odborná komise. „V této komisi mají své zastoupení profesionální i dobrovolní hasiči, kteří umí nejlépe odhadnout potřeby. Klademe důraz na to, aby byly dotace rozdělovány rovnoměrně a pokrývaly území celého kraje. Například výměna některých starých vozidel AVIA za mikrobusy dobrovolným hasičům výrazně usnadní život, neboť na tato vozidla nebudou potřebovat řidičský průkaz na nákladní automobily jako doposud,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.
Rozdělení dotací za několik posledních let Pardubický kraj zveřejňuje na svých internetových stránkách, kde se každý může přesvědčit o tom, kolik peněz jednotlivé obce obdržely.