Českotřebovský deník 71/2013 (21/3)                                     
Světový den vody v Ústí .O.

Každoročně připravuje Krytý plavecký bazén v Ústí nad Orlicí oslavy Světového dne vody. Letošní oslavy začínají v pátek 21. 3. 2014 tradičním 5. ročníkem turnajem družstev ve vodním pólu. Sobota 22. 3. 2014 nabídne od 14 hodin Aquazorbing zdarma a od 21 – 24 hodiny začíná Vodní noc se zvýhodněným vstupným, masážemi a dalšími zážitky. Neděle 23. 3. 2014 nabízí ukázku a nácvik první pomoci s Českým červeným křížem.
„Pro všechny návštěvníky Vodního víkendu máme připravené prodloužené vstupné na tři hodiny místo běžných 60 + 15 minut za stejnou cenu. Nabízíme akční cenu solária a curling na koberci zdarma“ uvedla vedoucí Rekreačních služeb Veronika Krajová.
V objektu Krytého plaveckého bazénu najdou návštěvníci také sportovní Centrum RIO, kde je možné vyzkoušet netradiční fyzické aktivity. Jednotlivá cvičení jsou zaměřena na protažení, posílení a zpevnění celého těla. „V Centru RIO nabízíme v sobotu 22. 3. 2014 dvouhodinový maratón na kolech Indoor Cycling a na strojích K2. V neděli 23. 3. 2014 následuje dvouhodinový maratón na popruzích TRX. Cvičením mohou návštěvníci oslavit Světový den vody a prožít aktivní odpočinek. Na všechny návštěvníky se těšíme a připravujeme další akce“ dokončila Veronika Krajová.
 
Zápis do mateřské školy Třebovice pro školní rok 2014/2015 

Zápis dětí do mateřské školy proběhne v budově MŠ 25. 4. 2014 od 8:00 - 15:00 hodin.
K zápisu si přineste vyplněnou přihlášku, občanský průkaz zákonného zástupce dítěte, rodný list a vyplněný evidenční list.
Vydávání přihlášek k zápisu dětí pro školní rok 2014/2015 proběhne 4. 4. 2014   6:15 – 16:00 hodin u příležitosti Dne otevřených dveří v MŠ.  Rodiče budou mít možnost seznámit se s prostorami MŠ.
 
Výzva k CHL 

Vedení Městské hokejové ligy (CHL) žádá zástupce jednotlivých mužstev, aby nejpozději do 31. března kontaktovali manažera soutěže Josef Halbrštáta ve věci navrácení jistiny ve výši 1 000 Kč.
Pořadatel 8. ročníku CHL, hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová, bude mužstvům uvedenou jistinu vracet dvěma způsoby: převodem na účet plátce nebo v hotovosti. Žádáme zástupce všech zúčastněných týmů, aby v této záležitosti neprodleně kontaktovali Josefa Halbrštáta: tel. 731 707 843, e-mail: chlct@seznam.cz  Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová děkuje zástupci a hráči klubu HC Němčice Petru Nejedlému. Jmenovaný splnil slovo a uhradil dluh ve výši 10 tisíc korun, který měl tým HC Němčice k pořadateli 8. ročníku CHL.
 
Můj názor k obrazovému příspěvku v iČtZ dne 12.3. - Českotřebovské koupaliště v roce 2014 

Fotografie pana Kozla asi nenechají v klidu nikoho (kromě zastupitelů), kdo si koupaliště ještě pamatuje v provozu a nepotřebují komentář, jsou velmi výmluvné. Je na nich zachycen vztah potentátů k městu a jeho občanům. Doba jeho "slávy" vlastně moc slavná nebyla. Byla to však doba, kdy alespoň městské zařízení fungovalo k účelu pro jaký bylo postaveno a bylo udržováno na rozdíl od "nové" doby počítané od roku 1990. Ti co byli a jsou ve vedení města, ať zpytují svědomí, pokud ho mají. V opačném případě je bude tížit, že promarnili čas a pro největší město regionu a jeho obyvatele neudělali co si právem zaslouží. Podobně, jako další sliby, které nebudou nikdy uskutečněné. Současnému vedení, které mělo dostatek času, ujel vlak. Nechtěli se zabývat tím, co lidi trápí, raději ho věnovali na přesvědčování o nutnosti podzemního parkoviště a nejistému zastavování několika vlaků. Realizovali velmi kontroverzní investice bez ohledu na potřebu a názor veřejnosti i odborníků. Následky starostova megalomanství a nekompetentnosti apatických místostarostů budeme těžce snášet řadu dlouhých let... a nejistě se na novou sezónu připravuje i železniční koridor ve městě. Jeho fotky na zveřejnění ještě čekají. jvojtas
 
Akce ZO ČSPOP Zlatá Studánka v dubnu 2014

Čtvrtek 10.4. 2014 v 16:00 hod. Tvořivá dílna s Hanou Fialovou:
ZAČÁTKY FLORISTIKY - účastník si vytvoří aranžmá z živých květů a zeleně. Osvojí si začátky floristiky v dekoraci ze živých květů. Účastník si přinese ostrý nůž a zahradnické nůžky. Lektor zajistí ostatní materiál. Počet účastníků 15-20. Cena 200Kč. Přihlášky na akci na tel. 723074475 (H. Fialová) do 8.4.2014.

 

Pondělí 14.4.2014 v 18.00 hod. Mgr. Zdenek Hűbner -
Přednáška: PO ROCE VÁNOCE … aneb návrat do Andalusie (23.12.2013-1.1.2014)
Starobylá Córdoba (největší mešita v Evropě), arabská bílá města v horách, lesy korkovníků, rybí trh, slavná býčí aréna v Rondě (E. Hemingway), na skok u moře (Almería - největší arabská pevnost  ve Španělsku), Silvestr vysoko nad Madridem...

 

Středa 23.4. 2014 od 15 hod.:
ÚKLID OKOLO TŘEBOVKY -  V rámci mezinárodní kampaně ČSOP Ukliďme svět! (Clean up the World!) se naše organizace společně s Českým rybářským svazem přidá k tisícům dalších dobrovolníků z více jak 100 zemí, kteří uklidí své okolí.  Sraz v 15.00 hod. u lávky přes řeku Třebovku - proti kynologickému cvičišti na Podhorce.  S sebou pracovní rukavice a pevné boty.PŘIDÁTE SE TAKÉ?  - dobrovolníci z řad veřejnosti i organizované skupiny jsou vítáni!!!

 

Pátek 25.4. 2014
OTEVŘENÍ ZLATÉ STUDÁNKY v lesích u Kozlova
Sraz účastníků v 15 hod. na Terminálu J. Pernera v Č. Třebové (dopravu autobusem účastníkům zaplatíme) nebo na autobusové zastávce Kozlov, Hájenka v 15,30hod. Po vyčištění studánky a okolí slavnostně odemkneme Zlatou studánku zlatým klíčem, opečeme přinesené dobroty a krásnou jarní přírodou se vrátíme zpět (odjezd autobusu v 18,32).
Rádi přivítáme také zájemce z řad veřejnosti!!!
Cyklus: Ruční tkaní - začíná v prehistorii,
ale můžeme se s různými technikami seznámit a vytvořit si vlastnoruční výrobek
Pátek 25.4. 2014 od 8:30hod. nebo sobota 26.4. od 14 hod.
TKANÍ NA KOLÍKOVÉM STAVU
Je velmi rychlá technika tkaní, vhodná pro všechny věkové skupiny i méně zručné. Počet účastníků je omezen počtem kolíkových stavů. Výrobky lze využít jako podsedáky na židle či lavice na zahrádky, předložky před postele nebo běhouny na podlahu.
Sebou : provázek na osnovu (potravinářský) nebo pevnou přízi. Na vlastní tkaní: silnou vlnu nebo trička či měkký textil nastříhaný na proužky 1-2cm silné, jehlu, niť, nůžky, psací potřeby a dioptrické brýle. Materiál k dispozici za poplatek. Zapůjčení stavu v ceně dílny.
Přihlášky na dílnu – tel. 737306148 (A. Mistrová) do 22.4., cena: 20Kč (pro členy ZO zdarma).
DÁLE NABÍZÍME:
Pravidelná  Ekoporadna pro veřejnost:  pondělí: 12.00-16.00 hod., čtvrtek: 8.00-12.00 hod.
Každé úterý od 18.00 – 19.30 hod. cvičení pro zdraví – JÓGA na ZŠ Habrmanova.

 

Radní schválili více než dva miliony na rozvoj cykloturistiky  

Pardubice (21. 3. 2014) – Největší část pomyslného koláče dotačních peněz na rozvoj cestovního ruchu letos půjde do budování infrastruktury pro cykloturistiku. Shodli se na tom včera radní kraje. „Z rozdělované částky 3,150 milionu korun půjde 2,064 milionu korun právě do oblasti cykloturistiky. Náš kraj má v této oblasti velký potenciál, abychom ho však mohli plně využít, potřebujeme k tomu budovat potřebnou infrastrukturu,“ objasnil záměr krajský radní pro cestovní ruch René Živný.  „Vůbec největší částka je určena na výkupy pozemků na území kraje pro Labskou stezku. Rozhodli jsme se podpořit i vybudování nového cyklopointu Terezka u řeky Morava nebo pasportizaci a obnovu cykloznačení v regionu Toulovcovy Maštale. V návrhu, který budu překládat na nejbližším zastupitelstvu, počítáme i s přeložením cyklotrasy číslo 18 v rámci projektu Česko jede, která bude pro cykloturisty bezpečnější,“ shrnul radní René Živný. Podporu radních dostal i projekt Regionu Orlicko-Třebovsko, kde chtějí vyhotovit podrobnou studii na možný vznik bike resortu.
V návrhu radních se počítá i posílením rekreačního využití areálu SKIPARK Červená Voda v letních měsících nebo s vybudováním moderního Aprés ski baru v Čenkovicích. „Rada kraje zároveň odsouhlasila dotaci již 9. ročníku Pardubického letního kina ve výši padesát tisíci korun, za zmínku určitě stojí i příspěvek kraje 130 tisíc na vytvoření odpočinkového centra před hamerskou krčmou Jonáš,“ doplnil Živný. Stejně jako v loňském roce kraj podpoří i cyklopůjčovnu Českých drah.
 
Investice půjdou do všech pěti nemocnic 

Pardubice (20. 3. 2014) - Rada Pardubického kraje jako Valná hromada posoudila finanční a investiční plány pěti nemocnic akutní péče pro rok 2014. Čtyřem menším nemocnicím se stále nedaří sestavit finanční plány jako vyrovnané, bez projekce účetních ztrát. „Důvodem jsou zejména vnější podmínky, které nemohou nemocnice ovlivnit. I přesto jsou navrhované účetní ztráty o 82,5 milionu nižší, než byl plán výše ztráty v roce 2013,“ vysvětluje 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
V investičních plánech pro letošní rok dominuje dokončení dvou velkých staveb – multioborového pavilonu v Pardubicích a modernizace a přístavba psychiatrie ve Svitavách. Kromě toho bude kraj investovat do vybavení iktového centra v Litomyšlské nemocnici a počítá i s velkými projekty na opravy a zateplení budov ve všech pěti areálech. To by do budoucna mělo přinést velké úspory energií. Projekty zateplení budov zatím ještě čekají na schválení dotací z evropských fondů.
„Celková výše investic do našich pěti nemocnic v roce 2014 by měla přesáhnout půl miliardy korun, což je částka v předcházejících letech nevídaná. Kraj počítá s vložením 150 milionů ze svého rozpočtu, ostatní prostředky získáme u Evropské unie a částečně také ze státního rozpočtu. Ve skutečnosti ale musí kraj jako investor všechny stavby předfinancovat a teprve potom bude čekat na proplacení dotací,“ upřesňuje Línek.
Rada Pardubického kraje tento týden navíc schválila také vlastní investice nemocnic v celkové výši 97 milionů korun. Ty budou použity především na přístrojové vybavení.