Českotřebovský deník 73/2014 (24.3.)                                    
Aktuálně z fotbalu:
A  mužstvo – Krajský přebor – 17. kolo – neděle 23.3.2014 Polička  -  FK Česká Třebová     2 : 1    (1:1)                   
Branky:     28.   -   0 : 1     Pešek
                   45.   -   1 : 1    
                   52.   -   2 : 1   
Sestava: Bárta – Abt, Štěpán (76. Vencl), Švec, Kubásek – Zahálka, Borek – Grepl (76. Hustý), Urbanec P., Čikl (63. Novotný) – Pešek (80. Fučík)
Svižné a zajímavé utkání se hrálo na těžkém podmáčeném terénu za stálého deště. V úvodu zápasu se do dvou šancí dostali domácí, ale v 7. min. na brankové čáře zachránil Švec a o deset minut později Borek. Pak už se hrálo podle našich not. Ve 28. min. zahrál Zahálka rohový kop na Čikla, jeho dělovku gólman vyrazil, míče se opět zmocnil Čikl a střílený centr usměrnil do sítě Pešek – 0:1. Ve 34. min. hlavička Grepla po rohu mířila těsně nad břevno. Ve 41. min. Borek sťukl míč na Grepla, který síť rozvlnil podruhé, ale bohužel z ofsajdové pozice. V závěru poločasu podnikla Polička rychlý brejk po pravé straně, na přetažený centr naběhl Mužík, pohotově z voleje srovnal skóre – 1:1 a rozhodčí odpískal konec poločasu. V 51. min. se ocitl Zahálka sám před brankařem, ale ten umístěnou střelu na zadní tyč dokázal špičkou nohy vyrazit. Nedáš, dostaneš. Z protiútoku po levé straně a následném centru do pokutového území Polička skórovala Stejskalem podruhé – 2:1. Poté už to byl marný boj naší ofenzívy s poličskou dobře pracující defenzívou. V 69. min. byla Greplova hlavička málo důrazná. V 77. min. se ve vyložené šanci ocitl střídající Hustý, ale na skvělém gólmanovi si zuby vylámal. A když Švec deset minut před koncem nedokázal proměnit penaltu, Slaný střelu k tyči vyrazil, odjeli jsme z Poličky s prázdnou.           
 
Skupina AGEL řešila stížnost pana Hrušky v internertovém deníku

Tisková mluvčí skupiny AGEL Ing. Hana Szotkowská  píše: Reaguji na stížnost pana Hrušky, která byla zveřejněna v Českotřebovském deníku (62/2014)  na stránkách http://www.zpravodaj.probit.cz/ tento měsíc:
Chtěl bych upozornit pacienty, že v lékárně AGEL u nádražní polikliniky šidí pacienty a 30 Kč regulační poplatek, který vám vrací,si předem započítají do ceny léků/doplatek/.V jiné lékárně je lék /pontomer retard 400/ bez doplatku,ale v lékárně AGEL je s 31Kč doplatkem. Na dvouch receptech jsem zaplatil o 100Kč víc,než v lékárně Dr.Maxe v Kauflandu. Od té doby se lékárně AGEL vyhýbám. Hruška P. Česká Třebová.
 
Rádi bychom vše uvedli na pravou míru:

Všichni klienti lékáren AGEL, vlastnící klientskou kartu, ušetří na každém receptu 30 korun. Na českém trhu je nyní obrovské množství léků s doplatkem, které jsou lékárny nuceny vybírat, neboť jsou na nich existenčně závislé. Snižování doplatků je jedním z prodejních nástrojů lékáren s cílem udržet si klienty a jde vždy na vrub lékárny. Každá lékárna má tak dnes nastavenou svoji doplatkovou politiku. Lékárna AGEL nyní snižuje či odpouští doplatek asi u 80 nosných přípravků. K tomu nabízí věrnostní program s možností získávat body a za ně následně produkty. Kromě toho lékárnice nabídla na jeden z léků panu Hruškovi levnější alternativu, kterou však on odmítl.
Velký úspěch Lukáše Tomeše a naší ZUŠ

Ve čtvrtek 20. března jsem se zúčastnil jako nezávislý pozorovatel Krajského kola soutěže ZUŠ ve hře na klavír. Po dlouhé době jsem byl hrdý na to, že jsem třebovák. Poté co proběhlo vyhlášení výsledků, ve kterém byl třebovák Lukáš Tomeš vítězem své kategorie, absolutním vítězem z více nežli 45 soutěžících a navíc získal cenu za mimořádný hudební výkon, rozlil se ve mně krásný pocit, že naše zuška, v osobě Lukáše, převálcovala celý kraj. Přál bych všem třebovákům zažít takovou atmosféru a vidět obdiv zúčastněných učitelů a profesorů z konzervatoře. Úspěch naší školy podtrhla třetím místem ve své kategorii Martina Plocková a také BcA. Miluše Mimrová, která získala ocenění za vynikající pedagogickou přípravu. Je vidět, že když se ve škole sejde parta dobrých pedagogů a vede je osobnost, která své práci rozumí, úspěchy v podobě správně zapálených žáků se dostaví. Všem moc gratuluji a děkuji za příjemně prožitý den. Jaroslav Plocek
Srdečně zveme na akce pro veřejnost plánované v roce 2014  

KŘIVOLÍK - Pravěké muzeum v přírodě

 

 21.-22.6. Slunovrat – Festival živého pravěku
 Velká akce pro veřejnost. Jak slavili naši předci? Proč bylo důležité slunce? A co se jedlo a pilo v pravěku? Na tyto a mnohé další otázky přinese odpověď právě Festival. Kdy jindy otevřít brány, než na letní slunovrat! Účast skupin z ČR i zahraničí, aktivity pro děti, živá zvířata, občerstvení v místě.
 
14.-18.7. Příměstský tábor pro děti
Pět dní si mohou děti ve věku 7-15 let užít v přímo v osadě Křivolík, za deštivého počasí program v klubovně. Pravěká řemesla, živá zvířátka, kostýmy, táborová hra, výlet do okolí a mnoho dalšího. Program připravují a povedou lektoři s pedagogickými a zdravotnickými kurzy. Cena 1 000 Kč (v ceně jídlo, pojištění, materiál a suvenýry). Přihlášky na případné bližší informace na gregorova@bacrie.cz do 15.6.2014.
 
PRAVĚKÉ LETNÍ VÝPRAVY:
Léto je ideálním časem pro výpravy. Novinkou roku 2014 jsou řemeslně zaměřené akce, které si kladou za cíl, přibližit technologie a řemeslný um našich předků z možností se zapojit a vyzkoušet vše na „vlastní kůži“.
26.7. Výprava I. k uhlířům a tesařům
17.8. Výprava II. ke kovářům a hutníkům
13.9. Výprava III. K hrnčířům a tkalcům
 
11.-12.10. Víkend experimentálních technologií
Staré technologie i řemesla ožijí! Vyvrcholení letní sezóny Pravěké osady. Experimentální archeologie přiblíží dávno zapomenuté techniky a postupy. Účast skupin i jednotlivců z ČR i ze zahraničí. Odborné přednášky, aktivity pro děti, živá zvířata, občerstvení v místě.   http://www.krivolik.cz/   info@bacrie.cz
 
Vodní pólo má své vítěze

V pátek 21. 3. 2014 se na Krytém plaveckém bazénu v Ústí n.O. konal 5. ročník turnaje družstev ve vodním pólu v rámci již tradiční akce Vodního víkend. Soutěžilo sedm přihlášených týmů. Zvítězil team IMRVERE. „Jsme potěšeni účastí přihlášených týmů. Oceňujeme chuť a zapálení účastníků zapojit se do soutěže. První tři místa jsme odměnili věcnými cenami. Těšíme se na další ročník a věříme, že bude minimálně takový zájem jako v minulých letech“ uvedla vedoucí Rekreačních služeb paní Veronika Krajová.
Pořadí:
1. místo – Imrvere  2. místo – Pišta team  3. místo – Helpáci  4. místo – Čůče  5. místo – LOČT  6. místo – 30 v klidu a Aquabely
 
Fotbalové výsledky mládeže FK Česká Třebová (17.3.-23.3.)

DOROST  22.3.2014 Mistrovské utkání v Rychnově nad Kněžnou - UMT
SESTAVA
FOFF( 70´KLAZAR)  FOHL( 70´STOLÍN) 
KOUTNÝ                              EZR                POPELKA                          PITRA                
VYTLAČIL( 65´TRČKA)      STRNAD        KULHAVÝ                       KOVÁŘ                 
MOLÁČEK
 
Česká Třebová  - Rychnov n.Kněžnou  2 : 4  (1 : 2) branky:  40´Strnad, 68´Fohl
 
Hodnocení trenérského týmu:
Na první mistrovský zápas jsme zajížděli za pěkného jarního dne na umělou trávu do Rychnova.  Bohužel to jsme ještě nevěděli, co nás čeká. Začátek zápasu byl opatrný z obou stran. Ve 20´ nesmyslnou žlutou kartu dostává Popelka. Postupně se hra stěhuje před naše pokutové území, ale ne díky hry soupeře, nýbrž výkonu rozhodčího Jehličky. Všechny střety píská pro domácí. Ve 31´ uděláme chybu v obraně a soupeř odražený míč doráží do branky 1:0. Druhý gól inkasujeme vzápětí z podobné situace 2:0. Poté jde sám na branku Fohl, gólman chytá. 2. žlutou kartu dostává Popelka již ve 34´ a tím oslabuje tým. Zkušený výkon sudího Jedličky. Ve 40´ se po standartce Ezra trefuje hlavou Strnad  2:1.
Hned na začátku druhé půle inkasujeme opět po hrubé chybě obrany  - 3:1. Poté opět řádí sudí Jehlička a žluté karty dostává pouze tým v modrém – Česká Třebová. Jmenovitě Ezr a Strnad. V 67´inkasujeme po pokutové kopu na 4:1. Ovšem zde musím podotknout, že penalta byla právem odpískána. To je ovšem tak vše, co sudí Jehlička správně odpískal. Na 4:2 ještě koriguje v 70´martin  Fohl  střelou zdálky z cca25m. Na další tlak jsme se již v 10 proti 12 nezmohli.  Jaroslav Macko

 

Kraj přihlásí do nové výzvy programu Životní prostředí

sedm velkých projektů na úspory energie


Pardubice (20. 3. 2014) – Tři školské areály a čtyři nemocniční by mohly být zatepleny díky příspěvkům z Operačního programu Životní prostředí. Do nové výzvy je přihlásí Pardubický kraj, který je vytipoval z požadavků jednotlivých odborů. Rozhodnutí o podpoře projektů je možné očekávat do konce roku 2014, práce by pak mohly začít v příštím roce.

„V oblasti školství se jedná o zateplení budov Gymnázia Pardubice Dašická, školy a tělocvičny Sportovního gymnázia a budov Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách“ konkretizuje jednotlivé projekty radní pro  regionální rozvoj a evropské fondy Zdenek Křišťál. „Celková hodnota těchto projektů je přibližně 149 milionů korun,“ dodává.

Spořit energii by mohly i další objekty v krajských nemocnicích. „Tady jsme vybrali budovu ředitelství v Litomyšlské nemocnici, pavilony s neurologií a dětským oddělením v Orlickoústecké nemocnici, interní křídlo a lůžkový pavilon ve Svitavské nemocnici a dětské oddělení v Chrudimské nemocnici. Tyto projekty mají celkovou hodnotu 189 milionů korun,“ doplňuje radní.

Podle podmínek výzev operačního programu bude nutné veškeré výdaje na předfinancování a spolufinancování realizace projektů uhradit předem, poskytnutí dotace lze podle dosavadních zkušeností očekávat až koncem roku 2015. Evropská unie by mohla uhradit až 90 procent způsobilých výdajů.

 
Školská konference: Studenti  i děti se učí dostat věcem na kloub

Pardubice/Dříteč (18. 3. 2014) – Na dvoudenní odborné konferenci se setkali účastníci  ojedinělého projektu na podporu přírodovědného a technického vzdělávání v našem kraji.  Na ten Pardubický kraj získal pro letošní a příští školní rok 162 milionů korun z Evropské unie a díky němu se už v tomto měsíci otevřelo několik nově vybavených dílen a laboratoří na středních školách ve Vysokém Mýtě, Chroustovicích a Ústí nad Orlicí. Následovat budou další.
Účastníky konference v areálu pod Kunětickou horou přivítala náměstkyně hejtmana Jana Pernicová: „Člověk se učí celý život a musí se přizpůsobovat aktuálním potřebám, zvláště ve školství. Také já jsem bohužel kdysi jako ředitelka základní školy s radostí zrušila dílny a teď vidím, jak je potřeba všechny tyto dovednosti dětem znovu zprostředkovat. Proto bych vám chtěla poděkovat za vaše úsilí a výborné nápady v tomto projektu.“
 
Kdo se nejlépe uplatní?
Technické profese jsou na trhu práce velmi žádané, jak potvrdil ředitel krajské pobočky Úřadu práce Petr Klimpl. Velký zájem je například o nástrojaře, obráběče a zámečníky. Mladé lidi by mohl lákat i fakt, že zkušený nástrojař si vydělává 42-45 tisíc korun.
Problém mají ovšem mnohé firmy s tím, jací absolventi ze středních škol k nim přicházejí. Podle Karla Panuše, ředitele závodu Erwin Junker Grinding Technology Holice, mají většinou problém se domluvit alespoň v jednom cizím jazyce a také mají malou chuť na sobě pracovat. „Kvantita není kvalita,“ prohlásil na konferenci tento zástupce významného mezinárodního koncernu, který se domnívá, že jak střední, tak vysoké školy jsou předimenzovány a chybí jim standardy absolventů.
 
Vznikly desítky nových kroužků
Konference se celkem se účastnilo 125 pedagogů z 16 partnerských středních škol a spolupracujících základních škol. Do projektu, který byl zahájen 26. srpna 2013, se k 1. březnu 2014 zapojilo více než 10 000 žáků základních a středních škol. Za toto krátké období proběhlo 344 návštěv žáků základních škol na středních školách, bylo ustanoveno 47 kroužků pro žáky SŠ a 26 kroužků pro žáky ZŠ, uskutečnilo se 72 exkurzí do firem sociálních partnerů nebo do interaktivních expozic a 13 návštěv na vysokých školách. Celkové náklady byly vyšší než 21 miliónů Kč.  Jednotlivé školy prezentovaly na konferenci své kroužky, dílny, laboratoře a další aktivity. Například žáci SPŠE a VOŠ Pardubice předvedli ukázky z kroužku robotiky, kde rozpohybovali roboty na dálku jen změnami pohybu ruky. Své nápady chtějí využít pro rehabilitaci postižených dětí. Kroužek robotiky ale baví i menší děti, například  na základní škole ve Svitavách na náměstí Míru, kde ho navštěvují  děti 4. a 5. tříd. Přijít věcem na kloub a dobře to využít je motivuje k dalšímu zkoumání.
 
Pomáhají nové elektronické učebnice
Pro nový obor Mechanik plastikářských strojů na SOU Svitavy vznikají na Technické univerzitě Liberec elektronické učebnice. Na konferenci jejich tvorbu představil Aleš Ausperger a přidal i videa o technologiích výroby plastů.
 
Šikovný může být každý, jen to zkusit
Konference potvrdila důležitost technických dovedností pro život žáků všech stupňů základních a středních škol. Projekt je nastaven tak, aby si osvojili dané dovednosti v laboratořích a dílnách na partnerských středních školách, které jsou lépe vybaveny než na základních školách. Žáci základních škol, kteří se teprve rozhodují o svém dalším směřování, zde mají možnost provádět činnosti, ke kterým se běžně nedostanou. Vždyť šikovný může být každý, jde jen to, si to pod dohledem někoho zkušeného vyzkoušet. Podle pracovních listů, které jim střední školy připravily, tu vytvoří výrobky, které si následně odnáší domů, jako například stojánek na tužky, nedobytnou pokladničku a další. Cílem projektu je zvýšit zájem dětí a jejich rodičů o studium na technických školách.