Českotřebovský  deník 74/2014  (25.3.)                                  
Stručně
Ve výstavní síni Kulturního centra byla otevřena Výstava Výtvarného oboru českotřebovské Základní umělecké školy.
Zcela zaplněný malý sál  KC si na vernisáži výstavy vyslechl vynikající výkony  žáků hudebního oboru školy, p. uč. Libuše Neradová seznámila přítomné s obsahem výstavy a zaměřením jednotlivých ročníků školy. Výstavní síň byla doslova přeplněna výtvarnými pracemi žáků v ucelených  souborech. Největší obdiv si zasloužily dokonale zpracované portréty, které byly ukázkou mistrovství samotných mladých výtvarníků, ale toho, jak byly k práci vedeny.  A jsou zde  opravdu zcela dokonalá díla!

Ve středu 26.3. zahajuje oficiálně provoz Pizzerie PIZZA LARGO v Moravské ulici naproti pivovaru Faltus. Jeho specialitou jsou maxi pizzy o průměru 45 cm, ovšem za lidovou cenu 120 Kč. Samozřejmostí je rozvoz pizzy zdarma. Zajímavostí je také nejlevnější pizza no money, která stojí jen 70 Kč.  K pizzeriemi se ve Třebové roztrhl pytel, rázem jich tu budeme mít několik.

V městském muzeu se konal další Seminář pro pamětníky, na pořadu dne byla Sadová ulice. Seminář si našel oblibu i u rodáků bydlících jinde, dnes dojel  na seminář do Třebové také Ing. Kapoun z Chrudimi.

Město nabízí k pronájmu 5 volných sociálních bytů v Borku.   Nabídka byla nově zveřejněna na webu města.

Žáci ZŠ Nádražní obstáli v nemalé konkurenci na výbornou

 

Michal Peňáz se dne 19. 3. 2014 zúčastnil krajského kola Olympiády v anglickém jazyce v Pardubicích. V nemalé konkurenci navázal na své úspěchy z kola okresního a opět se umístil na prvním místě. Budeme se velmi těšit na jeho účast v ústředním kole, které se uskuteční v květnu v Praze.  Za zmínku stojí také úspěchy žáka šestého ročníku – Matěje Hrdličky. Dne 18. 2. 2014 se umístil na druhém místě v okresním kole zeměpisné olympiády. Tím si zajistil postup do kola krajského, které se konalo 17. 3. 2014 v DDM Pardubice. Pouze jediný bod ho dělil od třetího místa. Obsadil tedy fantastické čtvrté místo. Mgr. Renáta Šikulová, Mgr. Miroslav Báchor
Závěr mládežnické hokejové sezóny

O víkendu zakončila naše hokejová mládež z TJ Lokomotiva, svoji poměrně úspěšnou sezónu, na třech posezónních turnajích. V sobotu v Pelhřimově získali mladší žáci bronz a v neděli tamtéž, ročník 2004 stříbro za skvělé 2.místo. Na turnaji minihokeje v Lanškrouně, ročník 2005 na své soupeře nestačil a obsadil poslední 4.místo.
 
Mladší žáci 22.3.2014 – Pelhřimov
SKLH Žďár nad Sázavou -TJ Lokomotiva Česká Třebová 6:1 a 1:0 (vždy dvě utkání 1x 20 minut)
HC Lední medvědi Pelhřimov - TJ Lokomotiva Česká Třebová 2:3 a 1:2
HC Rytíři Vlašim - TJ Lokomotiva Česká Třebová 3:0 a 3:3
Pořadí: 1.Žďár n.S., 2.Vlašim, 3.Česká Třebová, 4.Pelhřimov
Sestava ČT: Hriško, Martinásek O.– Koutecký, Havránek, Viktorin, Novotný – Páv, Švub, Kolář – Hošpes, Ruda, Deml – Palán, Stolín, Pojezný – Martinásek T.
 
Ročník 2004 -23.3.2014 – Pelhřimov
KLH Vajgar Jindřichův Hradec - TJ Lokomotiva Česká Třebová 0:2 a 1:2 (vždy dvě utkání 1x 15 minut)
HC Kobra Praha - TJ Lokomotiva Česká Třebová 6:1 a 2:1
Medvědi Beroun - TJ Lokomotiva Česká Třebová 0:1 a 0:2
HC Lední medvědi Pelhřimov - TJ Lokomotiva Česká Třebová 2:1 a 0:1
Pořadí: 1.Kobra Praha, 2.Česká Třebová, 3.Beroun, 4.Pelhřimov, 5.Jindřichův Hradec
Sestava ČT:  Lepša – Trnková, Fiala, Pavliš, Voženílek - Rudová, Pachl, Páv – Novoný J., Doleček, Langr -  Fikejz, Láska, Šoulák
 
Ročník 2005 – minihokej - 22.3.2014 – Lanškroun
TJ Lokomotiva Česká Třebová – HC Bobři Valašské Meziříčí 3:8 (2:4, 1:4) (hráno 2x12 min)
TJ Lokomotiva Česká Třebová – HC Orlíci Lanškroun 2:12 (2:3, 0:9)
TJ Lokomotiva Česká Třebová – HC Baroni Opočno 6:15 (3:10, 3:5)
Pořadí: 1.Opočno, 2.Lanškroun, 3.Valašské Meziříčí, 4.Česká Třebová
Sestava ČT:  Novák –Telecký, Lepša, Jansa, Slezák, Šoulák, Mrkvička, Klacl, Čečotka, Mach
 
Letohrad poprvé dějištěm burzy filantropie 

Burzy filantropie jsou jedinečnou příležitostí, jak podpořit zajímavé a potřebné projekty neziskových organizací. Historicky první burza filantropie na místní úrovni v Letohradě se koná 2. dubna od 15 hodin. Soutěžit v ní budou tři finálové projekty, které vyberou donátoři. Jeden projekt postupuje z veřejného hlasování.
Burza filantropie spojuje neziskový sektor s veřejným a soukromým
Město Letohrad, které je organizátorem burzy filantropie, spolupracuje při její realizaci
s Pardubickým krajem a s Koalicí nevládek Pardubicka. „Jsem rád, že se v  Letohradě rodí jedinečný projekt filantropie, jehož cílem je propojení neziskového sektoru s podnikatelským a veřejnou správou, konkrétně Pardubickým krajem a Městem Letohrad. Těší mě, že neziskové organizace vkládají energii do přípravy a zpracování  projektových žádostí. Věřím, že ty nejlepší naleznou podporu donátorů a budou úspěšně realizovány,"  říká Petr Fiala, starosta Letohradu. Zástupci firem z Letohradu a zástupci veřejné správy – starosta z Letohradu a zástupce Pardubického kraje, mají díky burze možnost ohodnotit vybrané projekty a přispět na jejich realizaci finančním či věcným darem nebo službou. Obvyklý rozpočet jednoho projektu činí kolem 40 tisíc korun. Aby alespoň část těchto prostředků neziskové organizace získaly, musí přesvědčit donátory kvalitním projektovým záměrem a přesvědčivou prezentací.
Lesní klub, renovace železničního vozu či taneční workshopy?
Ze sedmi projektů, které jejich neziskové organizace poslaly do burzy filantropie, zvolí tři finálové sami donátoři. Z veřejného hlasování na internetových stránkách www.nevladky.cz navíc postupuje projekt Lesního klubu „Strom života“, který získal nejvíce hlasů. Tento projekt reaguje na absenci příměstských táborů pro předškolní děti ve městě a okolí a chce nabídnout po vzoru lesních mateřských školek aktivní trávení volného času v přírodě různým věkovým skupinám, především školní mládeži. Nabízí toho hodně - smysluplné využití domečku v parku, možnost zažít rostliny a živočichy v jejich přirozeném prostředí či jen  vnímat klid a řád přírody, a to nejen dětem, ale i jejich rodičům a seniorům.
Díky letohradské burze filantropie mohou být podpořeny další zajímavé projekty. Například projekt Renovace skříně historického železničního vozu Be3-5111, se kterým přichází Letohradský železniční klub. Renovace vozu umožní nabídnout veřejnosti v regionu možnost nostalgického provozu zvláštních vlaků, které jsou jinde běžnou součástí propagace turistických a zájmových aktivit regionů. Do soutěžního klání může postoupit  i „taneční“ projekt Worshopy Break Dance, který zapojuje a aktivizuje mládež z nápravných zařízení či projekt „Jarní koncert“ občanského sdružení Hudba Letohrad. Oblastní charita Ústí nad Orlicí by zase ráda uspěla s projektem „Street“ v ulici i Proutnici. Bez šancí není ani projekt Aktivizační cvičení seniorů či „myslivecký“ projekt Nákup rotační sekačky a obraceče píce. Každopádně letohradská burza filantropie nabídne zajímavé soutěžní klání, při kterém může být podpořena řada smysluplných projektů.