Českotřebovský deník 75/2014  (26.3.)                                 

Revitalizace zeleně v České Třebové začala
Zahrada MŠ u Stadionu  je díky revitalizaci zdemolována

Na Českotřebovský zpravodaj se obrátili rodiče, kteří jsou současnou situací na zahradě této mateřské školky zděšeni.  Revitalizace dlouho spala, nikdo se moc nestaral, protože financování akce nebylo otevřeno a nebylo jasné, zda se vůbec bude moci na jaře s touto akcí začít.  Schválený rozpočet města již s dotací na revitalizaci (a v první fázi tedy především kácení) počítal, jenže nikdo nevěděl přesně co a kdy se bude kácet. Začalo se až současně s jarním pučením stromů a to bohužel také s nasazením těžké techniky,  kterou by si doma na zahradu nikdo nepustil. Tato technika však nyní doslova devastuje dosud upravovanou a udržovanou zahradu MŠ U Stadionu, kde bylo pro hry dětí místo jak na sluncem ozářených plochách, tak i ve stínu vysokých stromů, topolů a bříz.  Rodiče nejsou spokojeni se stavem věcí, nadšena také není ani ředitelka paní Ludmila Pechancová. 
Již v pondělí jednala společně s iniciátory petice rodičů se starostou města. Kácení ale není nezastaveno, protože jde o schválený projekt podpořený odbornými posudky.  Na děti ale nemysleli příliš ani projektanti - náhradní výsadba přijde až na podzim a je situována tam, kde děti nechodí, protože to jsou odlehlé kouty a nejsou tam herní prvky.
Všichni mluví o nebezpečnosti stromů a lze to pochopit. "Nám tady nic nepadalo a ani zdravotní stav stromů nebyl špatný. Chtěla jsem kácení odložit  na podzim, pak se zahrada využívá minimálně a pokud by se práce dělala v zimě po zámrzu, nebyly by škody takové jaké jsou teď," říká ředitelka školy Ludmila Pechancová. I pracovníci firmy, které kácení realizují jsou nešťastní z té  "prasečiny“ , kterou zde traktorem dělají. Zahrada je na minimálně 2 měsíce odepsaná, s dětmi se tam nebude možné jít, a právě na jaře  je nejvíce využívaná", doplňuje ředitelka školy. 
Další argumenty jsou uvedeny v Otevřeném dopisu Klubu rodičů při MŠ U Stadionu. Rodiče se opravdu semkli sami,  sepsali petici a byli s ní i na radnici, mají slíbeno slyšení na čtvrtek 27. 3. odpoledne pro kolektiv podepsaných.  Podpisy připojené k petici jsem nepočítal, ale zabírají sedm stránek A4. 
Byl jsem se ve středu v poledne na zahradě MŠ U stadionu osobně podívat  pořídil jsem  dále uvedené fotografie.   Obrázky to nejsou povzbudivé, však nakonec právě po padlé stromy vlají na  budově školky dva černé prapory. Symbol stromu vedle nich jasně říká, proč byly vyvěšeny. Setkal jsem se i s rodiči, kteří si přicházeli vyzvednout své děti ze školky "po o". Ukazovali mě  spoušť na zahradě. Setkal jsem se však i s názorem, že stromy je třeba skácet lépe rychle, právě topoly jsou nebezpečné a nikdo si nepřeje, aby se zde díky spadlé větvi stalo neštěstí, zvláště když stromy nebyly  nijak udržovány.   
Práce probíhají, kácí se, revitalizace se rozběhla. Není na co čekat, začátek vegetačního období je tady. Firma si zakázku vysoutěžila. Zastavení prací už nepřichází v úvahu, devastace zahrady by se jen prodloužila. Takovýto postup však přinese škody, které bude třeba sanovat. Zde s tím schválený projekt počítá nebo ne se zatím neví. Jisté  je to, že  harmonogram prací měl být předem nějak veřejně projednán a  jistě i nová výsadba, kterou navrhoval zahradní architekt a neptal se managementu mateřské školy, zda jim bude nebo nebude vyhovovat.....  Jde sice o majetek města, to by ale nemělo znamenat, že se s ním bude zacházet necitlivě. Milan Mikolecký
Otevřený dopis rodičů adresovaný vedení města  najdete ZDE
 
 
SBÍRKA PRO AZYLOVÝ DŮM PRO MATKY S DĚTMI V KOCLÍŘOVĚ

Maminky ve spolupráci s reklamní agenturou REED Design Inc. pořádají věcnou sbírku pro Azylový dům. Do prostor reklamní agentury se sídlem na Tyršově náměstí 271 mohou dárci přinést jakékoliv hračky, oblečení či jiné věci, které jsou potřeba při pobytu maminek a dětí v Azylovém domě. Sbírka končí dne 10. dubna 2014. Všechny nashromážděné věci budou hromadně odvezeny dopravním automobilem do Azylového domu a předány p. Jedličkové.
Darované věci je možné donést do agentury ve všední dny od 8 - 17 hodin.
Kontaktní osoba: Silvie Janzová 737 176 876 , za agenturu p. Šillerová 737 261 803
Podle posledních zprávy byla do sbírky zapojena i ZŠ Ústecká Parník. V pátek 28. 3. v 10 hodin odtud budou odvezeny sebrané věci pro azylový dům a budou přidány k ostatní sbírce.

Úspěšná Školička bruslení 2013/2014


Náš hokejový oddíl TJ Lokomotiva, v sezóně 2013/2014 již čtvrtým rokem úspěšně pořádal Školičku bruslení. Od jejího vzniku jí prošlo bezmála 250 dětí, které se zde učili prvním krůčkům na bruslích. Nyní se již všichni dovedou samostatně prohánět po ledové ploše. Řada z nich úspěšně v dresech našeho mládežnického hokejového oddílu, či jen tak při volnočasových aktivitách na našem pěkném zimním stadionu.

 V letošní sezóně se školičky příkladně chopil pan Rosťa Telecký, trenér naší mládeže, který ji zatraktivnil řadou vlastnoručně vytvořených překážek a postaviček, kterým vévodí maskot školky Bruslínek. Za asistence své dcery Terezy, studentky zdejšího gymnázia a dalších trenérů, naučili bruslařským dovednostem 60 dětí. Část z nich se již v lednu přesunula do hokejové výstroje a vytvořila tak nejmladší kategorii našeho oddílu, která již v únoru sehrála svá první hokejová utkání a dokonce se zúčastnila i turnaje v Chocni.  Za příkladný přístup při práci s nejmenšími, chci panu Teleckému a jeho kolektivu veřejně poděkovat.

Stanislav Ruda – předseda Oddílu ledního hokeje TJ Lokomotiva Česká Třebová


ČSOP Podorlicko bude  uklízet  stezku v Srnově a studánky 

Nejbližší dubnovou akcí je akce Ukliďme stezku a studánky v sobotu 5.4.. Máme už teď připravené pytle, rukavice, drobné odměny. Jsme domluveni s Obcí Rybník na odvozu nasbíraných odpadů. Akce je plakátovaná, tak aby se mohla zúčastnit veřejnost, je rozjednána pomoc od dětí a hasičů ze Skuhrova. 
 

PLÁN ČINNOSTI ČSOP PODORLICKO 2014


 

·         Duben:

·         Hledání jara na stezce: 13.4.2014,

·         Ukliďme svět: úklid smyslově naučné stezky 5.4.2014

 

·         Květen

·         Den Země Česká Třebová 15.5.: předběžně jsme se dohodli, že se zúčastníme

·         Mapování orchidejí (Poláková)

·         Botanický výlet (Poláková)

·         Mapování a likvidace křídlatky (Dušánkovi)

·         Bleší trhy (Saifrt)

·         Červen

·         Setkání se Střelnicí, možná spoluúčast s Rydo

·         Výstava kaktusů ,sukulentů, bylinek 6-8.6.2014 (Grund)

·         Tvořivá dílna  (Kubištová)

·         Výlet – chráněná území Pardubického kraje (Grundová)

·         Hurá prázdniny (Saifrt)

·         Červenec, Srpen

·         Prázdninová soutěž – rostliny, byliny(Poláková, Grundová)

·         Mapování orchidejí (Poláková)

·         Sekání orchidejové louky (Grund)

·         Údržba naučných stezek (Grund)

·         Září

·         Přednášky (Grundová)

·         Sázení dřevin (Dušánkovi)

·         Exkurse na sběrný dvůr (Saifrt)

·         Houbová vycházka: dle aktuálního stavu počasí (Mička)

·         Říjen

·         Mykologická soutěž, výstava 3-5.10.2014,

·         Tvořivá dílna (Kubištová)

·         Rodina na stezce 12.10.2014

·         Listopad, prosinec

·         Fotosoutěž – vernisáž 17.11.2014

·         Perníkový advent

 

SJEDNOCENÁ ORGANIZACE NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH ČR,
STŘEDISKO INTEGRAČNÍCH AKTIVIT ČESKÁ TŘEBOVÁ, MLÝNSKÁ 900

pořádá v úterý dne 8. dubna 2014 od 9:00 - 15:00 hod.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ S TÍMTO PROGRAMEM:
Výstava kompenzačních pomůcek - SPEKTRA Praha v.d.n.
Poradenství pro zrakově postižené - SIA SONS ČR
Prezentace - OPTIKA HORÁK
Poradenství pro sluchově postižené - AudioHelp Ústí nad Orlicí.
Těšíme se na Vaší návštěvu. Tel: 465 535 325 Adresa: Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová