Českotřebovský deník 76/2014 (27.3.)                                    

Problémy spojené s kácením stromů v areálu MŠ U Stadionu se řeší jednáním

Ve čtvrtek  27.3. odpoledne se konala v zasedačce na českotřebovské radnici schůzka  rodičů a účastníků petice k problému kácení stromů a devastování zahrady MŠ U Stadionu. Schůzky se zúčastnil starosta města Jaroslav Zedník. Na schůzce se starosta snažil vysvětlit postup města.  Řekl že kácení zeleně probíhá v rámci projektu revitalizace zeleně, vlastní kácení není cílem. Kácí se stromy, na které byly vypracovány odborné dendrologické posudky a musí být odstraněny. V dnešní době si nikdo nedovolí tyto posudky zpochybnit, případné problémy a následky si nikdo nechce vzít na sebe. Kácení se provádí až  nyní v době kdy končí vegetační klid proto, že MŽP včas nedokázalo schválit příslušnou dotaci pro město. Rodiče byli toho názoru, že když se kácení oddalovalo díky pomalé práci ministerstva, tak mohlo počkat ještě do podzimu, kdy by takto devastující činnost na zahradě tolik nebolela jako nyní při nástupu jara, kdy bude poničená školka dlouho nevhodná pro pobyt a hry dětí. Byly i námitky k rozsahu kácení a možnosti  jej rozdělit na několik let i k tomu, že v minulých letech nebylo o stromy dostatečně pečováno a proto nelze nyní jinak než stromy skácet. Starosta řekl, že údržba byla prováděna, topoly však mají věk, kdy je další jejich vývoj problematický a poukázal na to, že by si nepřál, aby něco z některého vysokého stromu spadlo na hrající si děti. Mementem je smrtelný úraz, který během zimy vznikl pádem větve ze stromu v Javorce.
Na schůzce dále starosta slíbil, že Město provede v rámci procesu  revitalizace  také rekultivaci zelených ploch (poničených trávníků) zahrady mateřské školy a zaseje nové trávníky tak, aby mohla zahrada zase co nejdříve sloužit  dětem. Na zahradě ale bude chybět stín. To má vyřešit stavba nového pavilonu. V letošním roce by měl mít provizorní, dočasný charakter, v příštím roce by měl  být postaven pavilon trvalý, který by pomohl zlepšit využití školní zahrady. Výsadba  zeleně a nových stromů bude provedena letos skutečně až v podzimním období. Měla by to být vzrostlá zeleň, víceletá, kterou je třeba zajistit a objednat. Za tuto novou zeleň musí Město a firma provádějící práce ručit deset roků od výstavby. Koruny nových stromů i tak budou ještě malé a řídké. Výsadba v areálu bude vlastně dvojí. Ta první bude provedena na podzim podle schváleného projektu revitalizace, se kterým byli účastníci schůzky seznámeni, je financována z projektu podpořeného dotací EU. V příštím roce 2015 by pak měl být ještě areál MŠ upravován dále v 2. etapě z prostředků města, to znamená mimo dosud schválený projekt. To vše však vlastně proto, že ten "evropský" projekt náhradní výsadby je podle rodičů podepsaných pod peticí skutečně nedostatečný. Jak bylo řečeno, tak se mělo vedení MŠ možnost vyjádřit i k tzv. "evropskému projektu", návrhy ředitelky však nebyly vzaty v potaz. Příprava tohoto dodatečného ozelenění a doplnění novými herními prvky se bude teprve připravovat a bylo slíbeno, že připomínky a náměty vedení mateřské školy budou mít velkou váhu.
V diskuzi padaly návrhy na využití  skácených stromů. Některé vybrané kmeny  by bylo vhodné na zahradě ponechat a využít k novým netradičním možnostem pro pohyb dětí v přírodě. Neměl by to být problém, pokud se nebude jednat o nějaké nebezpečné seskupení, byl by dobrý nějaký atest, posudek. Rodiče také navrhovali, aby se peníze získané za prodej dřeva využily přímo ve školce na nové vybavení zahrady. Starosta rozhodně odmítl názor, že by se kácelo ve velkém míře proto, že jde o projekt za evropské peníze. Naopak, projekt byl při schvalování  v rozsahu zmenšován,  z původního rozsahu cca 18 mil. Kč na nynějších necelých 8 mil. Kč zahrnuje pouze revitalizaci na pozemcích města. Velkým ořiškem je např. potřebná revitalizace nemocné březové aleje Maxe Švabinského. Plnění schváleného projektu bude důsledně kontrolováno a to jak v oblasti kácení, taky výsadeb a  péče o nové výsadby.
Starosta řekl že chápe snahu rodičů i učitelek MŠ mít  zahradu mateřské školy v harmonickém stavu  s udržovanou zelení a kvalitními herními prvky, projekt zasahuje dosavadní  zahradu hodně razantně, ale je šance na obnovu zeleně a město se bude snažit zajistit, aby byla zahrada v dobrém stavu co nejdříve. Výsadbu během jara však nemůže slíbit, je to především záležitost dodavatelské firmy.
 
Kácení stromů v areálu MŠ U Stadionu pokračovalo během dne a do večera bylo to nejdůležitější vlastně provedeno. Kolem 17. hodiny poslední pracovník prováděcí firmy zamykal bránu a odcházel. Pokácené stromy srovnány byly do hromad podél plotu tak, aby si pro ně nemusela na měkký terén zahrady jezdit těžká technika. Budou se odstraňovat přes plot  tak, aby byl povrch zahrady co nejvíce ušetřen.                                                                                                                                                              (mm)