Českotřebovský deník 77/2014 (28.3.)                                    
Seminář pro pamětníky zaplnil badatelnu městského muzea 

Přítomno bylo 53 návštěvníků. Měli možnost se seznámit s  dřívější podobou Sadové ulice,  s její předchůdkyní, cestou, která do dvacátých let 20. století, před vybudováním Sadové ulice,  procházela kolem dnes již neexistujícího starého nádraží. Stará staniční budova, spolu s dalšími drážními objekty, byla rovněž návštěvníkům představena. Byla připomenuta též historie dvou bývalých hotelů, vystavěných kolem roku 1855 v jeho sousedství, kterými byly hotely Padevět a Netušil. Stranou nezůstala ani zástavba v zadním konci ulice, v blízkosti někdejšího Stolínova řeznictví.
Další seminář se uskuteční v  úterý 29. dubna v 17. 00 hod. Tématem bude tentokrát Hýblova ulice.
Foto Veronika Němcová a Jitka Peková

Pardubice přivítají 16. Krajskou konferenci nestátních neziskových organizací

Pardubice (27. 3. 2014) – Letošní 31. březen bude v Pardubickém kraji patřit neziskovému sektoru a jeho organizacím. Tento den se v pardubickém AFI Paláci od 11.30 do 16.00 uskuteční již 16. ročník Krajské konference neziskových organizací Pardubického kraje, pořádané Koalicí nevládek Pardubicka (KONEP). Tradiční setkání i tentokrát svede dohromady jak zástupce neziskového sektoru, tak i reprezentanty státní správy, politického života a širokou veřejnost. A právě neziskový sektor bude středem pozornosti všech zúčastněných.
Konference je rozdělena do dvou tematických bloků. První blok bude pojednávat o stavu neziskového sektoru v kraji. V druhé části bude obsahem odborný vhled do fungování strukturálních fondů EU.
„Letošní setkání bude unikátní především díky 10. výročí existence Koalice nevládek Pardubicka, v prvním bloku konference se proto ohlédneme za minulými úspěchy a budeme bilancovat naše aktivity,“ vysvětluje předsedkyně správní rady Koalice nevládek Pardubicka Jolana Štěpánková. Jedním z takových úspěchů je navázání dohody o aktivní spolupráci s Pardubickým krajem, které se bude věnovat i samostatná prezentace. „Za Pardubický kraj mohu sdělit, že na toto partnerství nahlížíme velmi pozitivně, díky této spolupráci totiž můžeme cíleně rozvíjet naši podporu pro organizace neziskového sektoru,“ předjímá Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor, který nad konferencí převzal zároveň i záštitu.
V prvním bloku bude zastoupeno i akademické prostředí, Renáta Mikešová ze Sociologického ústavu akademie věd přednese příspěvek o připravované analýze neziskového sektoru a společenské odpovědnosti firem, která bude v tomto roce provedena v Pardubickém kraji. První část konference svým příspěvkem o financování neziskového sektoru a budoucí vizi zakončí místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská.
Ve druhé části konference, věnující se problematice strukturálních fondů EU, vystoupí se svými příspěvky zástupci relevantních ministerstev a státních úřadů. O zkušenosti spolupráce s neziskovými organizacemi a se zvýšením efektivity čerpání fondů EU se podělí Michaela Šojdrová z České školní inspekce. Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva pro místní rozvoj poté budou zúčastněné informovat o stavu přípravy programového období 2014-2020 ve svém resortu.