BIBLE NENÍ JEN PRO VĚŘÍCÍ                                           

Pojďte s námi číst anebo poslouchat svůj kousek Bible!
Veřejné čtení Bible proběhne na Starém náměstí 18.4. 2014, v 10.00-15.00

Kdo se v minulých letech vydal o Velikonocích na Staré náměstí, možná se cítil zaskočen: po celém prostranství se rozléhala podivná slova jako Aminadab či Jákob a tam, kde o Vánocích bývá zářivý strom, se krčil jakýsi stan a pod ním řečnický pultík, u něhož s rozechvělou vážností předčítali staříci i děti.
I v letošním roce se Česká Třebová připojí k Celonárodnímu čtení Bible. Vždyť Velikonoce, to nejsou jen vajíčka, zajíčci a kuřátka, ale také biblický příběh o Ježíšově vítězství nad zlem.
A protože Bible nepatří té či oné církvi, aby si ji střežila za zdmi toho či onoho nábožného domu,
sluší se, aby její slova mohli poslouchat všichni lidé.
V letošním 6. ročníku se bude Kniha knih číst opět v několika desítkách měst. V našem městě se čtení bude konat na Velký pátek 18. dubna 2014, a to na Starém náměstí od 10 do 15 hodin. Tím však biblický program neskončí. Všichni lidé dobré vůle se mohou vydat ze Starého náměstí na Velikonoční cestu městem, která symbolicky propojí všechny křesťanské církve
v České Třebové a skončí kolem 17. hodiny u rotundy svaté Kateřiny.
Veřejné čtení Bible letos spolupořádají církve bratrská a římskokatolická. Převzaly nad ním záštitu některé osobnosti veřejného života – senátor Petr Šilar, místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková a radní Mgr. Josef Kopecký. Je otevřené všem lidem, kteří mohou přijít číst, poslouchat nebo jen si popovídat. U stánku bude možné také obdržet řadu materiálů o Bibli nebo přímo některé její překlady. I když je dnes mnoho možností, jak se s touto prastarou knihou seznámit, přesto se zdá, že je její hlas uprostřed mnoha reklam a výzev snadno přeslechnutelný.
V poslední době se o Bibli hovoří také jako o léčivé knize. Vznikl moderní směr psychoterapie, tzv. hagioterapie, který právě spočívá v působení slov Písma svatého na lidskou psychiku. Postavy, příběhy, proroctví a písně totiž skýtají tisíciletou moudrost, která přesahuje hranice jednoho náboženství. Rádi vám budeme vyprávět o našich zážitcích s touto knihou, jejíž čtení se nám snad nikdy neomrzí.
Velikonoční cesta, která tedy vyjde v 15 hodin ze Starého náměstí, bude připomínkou tradičních křížových cest v Jeruzalémě. V den, kdy si křesťané připomínají Ježíšovu smrt, se v průvodu zastavíme na různých místech a přečteme biblické pasáže vztahující se právě
k Velikonocům.
Za tým organizátorů zve Jakub Brdíčko