Česká křesťanská akademie,  místní skupina Česká Třebová a  Městské muzeum Česká Třebová  zvou na přednášku

POSLUŠNOST ZÁKONU NEBO ŠŤASTNÝ ŽIVOT?

(Etika Tomáše Akvinského)

 

Přednáší: Doc. Tomáš MACHULA, Ph.D., Th.D,
děkan Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
V úterý 22. dubna 2014  od 17.00  v přednáškovém sále Městského muzea Klácelova 11, Česká Třebová

Chceme být všichni šťastní? A co by nás mohlo učinit šťastnými? Existuje skutečně nějaké dobro? A kde ho máme hledat? Jak ho poznat? Co je základním smyslem lidského života? Stojí za to být čestný a dodržovat morální pravidla? A je největší hodnotou našeho života tělesná rozkoš? Musí se zákony státu zodpovídat ještě něčemu vyššímu? Máme být poslušní, nebo si máme pravidla tvořit sami? Může být člověk šťastný z toho, že dodržuje pravidla a nepodvádí? Je poctivost projevem blbosti?

Tyto a další otázky najdeme v rozsáhlém díle středověkého dominikánského mnicha Tomáše Akvinského (1224-1274). V jeho myšlenkovém světě došlo k pozoruhodnému posunu: člověk je chápán jako celistvá bytost, která je složená z duše a těla, a proto jsou věci tělesné a pozemské důležité nejen pro přípravu na Boží království, ale též samy o sobě. Akvinského teorie přirozeného práva bývá považována za jeden ze zdrojů dnes tak významné teorie lidských práv – dle tohoto pronikavého myslitele je celý stvořený svět dobrý, tedy i lidské tělo a vše, co k němu patří, a proto jsme jako lidé zavázáni k tomu, abychom jeden k druhému, sami k sobě a ke světu přistupovali s úctou. Člověk (s nehmotnou a nesmrtelnou duší) se však může svobodně obrátit také svému Stvořiteli, a tím pozvednout celý materiální svět k duchovnímu.

Docent Tomáš Machula (nar. 1971) působí jako vysokoškolský pedagog a autor desítek odborných článků (Teologické texty, Communio, Filosofický časopis), ale též jako publicista (blogger, komentátor v Katolickém týdeníku, pořady v České televizi), autor odborných knih a překladatel (W. N. Clarke, T. Akvinský). Má dar srozumitelného výkladu, v knize Filosofie přírody např. stručně porovnal moderní vědecké teorie s přístupy středověké metafyziky. Dlouhodobě obohacuje českou filosofickou literaturu o překlady Tomáše Akvinského (například Kompendium teologie, O stvoření, Otázky o ctnostech).

Za ČKA a Městské muzeum zve Jakub Brdíčko