Únorové zpravodajství z juda                                       

Velim – 1. kolo Polabské ligy

Dne 1. 2. 2014 odjeli mladí judisté z České Třebové pod vedením trenérů Rudolfa Rybky, Karla Gregara, Tomáše Rybky, Josefa Řezníčka a Vlastimila Zemánka  na první kolo Polabské ligy mládeže do Velimi. Jako každoročně se soutěž konala ve staré sokolovně, kdy celkový počet účastníků ve všech hmotnostních kategoriích činil 208 ! závodníků.
Závody probíhaly na dvou tatami, kdy nejprve se představila kategorie mláďat, následně mladší a starší žáci. Konkurence byla obrovská, kdy na soutěži startovali závodníci z 19 oddílů z České republiky. V této silné konkurenci jsme obsadili krásné páté místo, což bylo s počtem 16 závodníků naše maximum. Všichni svěřenci předvedli pěkné judo a zaslouží si za předvedené výkony obdiv a pochvalu trenérů.

V jednotlivých hmotnostních kategoriích se na stupních vítězů umístili:
1. místo: Zuzana Gregarová, Matěj Řezníček, Maxim Chromý, Vladimír Synek, Antonín Kobza, Jan Janíček, Vít Škrkoň. 2. místo: Jan Janiš, Lukáš Hubl, Jakub Verner, Veronika Janišová. 3. místo: Jakub Herman, Vít Smejkal. Velkou pochvalu zaslouží Aneta Zachová, Jakub Janíček a především Tomáš Rybka, který ve velmi početně zastoupené hmotnostní kategorii vybojoval 5. místo a potvrdil svoji vzrůstající formu.     Trenér: Rudolf Rybka

1.kolo Českého poháru – Velká cena Ostravy

Ve dnech 15. a 16.2. jsme odjeli na první ČP do Ostravy, kterého se účastnili i zahraniční závodníci. Ve velké konkurenci začali svou soutěž nejdříve mladší žáci. Skvěle si vedl ve váze do 30kg Jakub Herman, který byl sice poprvé na tomto turnaji, ale po krásných bojích obsadil skvělé 2. místo a všem ukázal, že už v prvním roce v kategorii mladších žáků se s ním musí počítat. Dalšími kdo v této kategorii nastoupil byl Ondra Málek a to ve váze nad 60kg. Po třech vítězných zápasech obsadil taky skvělé 2.místo. Další byl ve váze do 60kg David Vích, který po dvou výhrách obsadil 3.místo. Oba kluky je potřeba pochválit za přístup a nasazení. Potom ve váze do 34kg vybojoval jeden vítězný zápas Jan Janiš. Poslední mladší žákyně Petra Vážková ve váze do 48kg neuspěla a vypadla.
Po mladších žácích následovala soutěž starších žáků, kde skvělého výsledku dosáhl Antonín Kobza ve váze do 66kg, kdy zvítězil ve všech čtyřech zápasech (na
ipon) a stal se celkovým vítězem. Ve váze do 50kg nastoupil Vítek Škrkoň a po třech vítězných zápasech vybojoval 5.místo. Ještě jedno páté místo jsme získali zásluhou Magdy Klimešové ve váze do 44kg. Další starší žáci (Zuzana Gregarová, Honza Janíček, Dominik Štusák, Honza Růžička, K. Klimešová) bohužel vypadli.

V neděli potom nastoupili naši dorostenci. Nejlépe si vedl Vojta Typl, který po třech výhrách obsadil 5.místo. Další 5.místo vybojoval po dvou výhrách Vítek Škrkoň, i když jako starší žák to bral jen na zkušenou. Do 55kg Karel Gregar ve váze do 55kg po dvou vítězných zápasech skončil na 7.místě. Ostatní naši dorostenci tentokrát vyšli na prázdno (Jan Formánek, Filip Adamský, Tonda Kobza).

Jako oddíl jsme obsadili z více jak sta oddílů dělené 12. místo. Všechny je potřeba pochválit za přístup, nasazení a bojovnost a už se těšíme na další takový turnaj. Judu zdar.                                 Trenér: Martin Štusák

Chlumec nad Cidlinou – 2. kolo Polabské ligy

Dne 22.2.2014 v 6:30 ráno jsme odjeli s 33 dětmi autobusem na 2. kolo Polabské ligy do Chlumce nad Cidlinou. Ještě jsme netušili, že turnaj v Chlumci trumfne svou účastí náš turnaj ve Třebové, a to o plných 15 lidí. ANO, účast v Chlumci byla obrovská, celkem 328 dětí z 27 oddílů a my jsme přispěli našimi 10%.

Turnaj začal načas a již v úvodních  kategoriích bylo znát, že nebude lehké zvítězit, ale naše mládí opět dokázalo, že JUDO v České Třebové děláme dobře. Hovoří za to 8 první míst, 3 druhá místa a 5 třetích míst. V počtu vítězných zápasů byl největším bomberem Matěj Řezníček s 5 vítěznými zápasy a za ním se umístili se 4 vítěznými zápasy Petra Vážková, Jakub Herman a asi největší překvapení, Matyáš Zářecký. Podrobnou statistiku najdete v tabulce na naší webové stránce a nějaké fotky jsou tam také přiloženy.
Nutno dodat, že Česká Třebová se v tomto kole umístila na 3. místě a v průběžném pořadí Polabské ligy jsme poskočili z 6. na 5. místo. Další možnost se posunout v celkovém ranku výše budeme mít v květnu v Kolíně na 3. kole. JUDU ZDAR!  Trenér: Vlastimil Zemánek

Mezinárodní turnaj Spremberk, Německo

Dne 28. 2. 2014 odjelo 15 mladých judistů z České Třebové v hojném doprovodu rodičů a trenérů Rudolfa Rybky, Tomáše Rybky a Josefa Řezníčka na kvalitně obsazený mezinárodní turnaj do Německého Spremberku. Turnaje se zúčastnili mladí judisté z Německa, Rakouska, Polska a České republiky. Konkurence byla opravdu veliká, kdy turnaj probíhal na pěti tatami a za oba dny se na zápasištích představilo 600! mladých judistů z 20 oddílů. Třebovské judo opět potvrdilo svojí kvalitu, kdy v této obrovské konkurenci získalo krásné 5. místo ze všech zúčastněných oddílů. Jako trenér bych chtěl poděkovat všem, kdo se turnaje zúčastnil a to nejen našim závodníkům, ale i rodičům a našemu lékaři MUDr. Igoru Paarovi. Jeho služby jsme naštěstí využívali pouze minimálně. Děti předvedly pěkné judo a umístily se na následujících místech: 1. místo: Veronika Janišová, Maxim Chromý, Petra Vážková  2. místo: Jakub Herman 3. místo: Martina Paarová, Lukáš Hubl, Matěj Řezníček 4. místo: Vladimír Synek.

Dominik Řehák, Jan Janíček, Vítek Smejkal, Magda Ryšavá, Zuzana Gregarová, Pavel Imrich a Tomáš Rybka se i přes kvalitní výkony v silné konkurenci neprosadili na medailová umístění. K tomuto ještě nutno podotknout, že Magda a Zuzka startovaly ve vyšší hmotnostní kategorii, kdy se praly s děvčaty, která vážila o 10 kg! více. Dominik ve starší kategorii teprve sbírá zkušenosti, kdy ale při vyhraném zápase na okuri ashi harai, který ukončil Ipponem prokázal, že jeho zlepšující se výkony nejsou náhodou. Vladimír Synek, Tomáš Rybka a Pavel Imrich shodně nešťastně prohráli rozhodující zápasy o umístění, kdy určitě nebyli horší než soupeři, kteří je nakonec porazili. Honza Janíček a Vítek Smejkal nezachytili prudký nástup soupeřů, kteří jim předvedli, že v judu se bojuje již od první vteřiny.  Závěrem bych rád všechny ještě jednou pochválil za předvedené judo a vzornou reprezentaci našeho města.      Trenér: Rudolf Rybka 

Ze zpráv kolegů trenérů dne 4.3.2014 sestavil: Martin Typl