Blíže k provozu městského kamerového systému                                                            


 

     Již řadu let patří mezi důležité pomocníky při zabezpečení veřejného pořádku a ochraně majetku městský kamerový dohlížecí systém (dále jen MKDS), který provozuje Městská policie. Postupem času se povedlo vybudovat zařízení, kterému v rámci kraje mohou konkurovat pouze Pardubice. Důležité je podotknout, že Město čerpalo maximální částku z dotací, kterou bylo možné na tento účel získat. Jak tedy toto zařízení v současné době vypadá?

     Do systému je nyní připojeno celkem 69 kamer, ne všechny však pracují ve stejném režimu. MKDS je rozdělen na několik částí, podrobný soupis je na webových stránkách Města Česká Třebová. Kromě kamerových bodů sledujících veřejná prostranství jsou zde i kamery ze sběrného dvora a dopravního terminálu, které jsou na dálku zpřístupněny jejich správci, tzn. společnosti EkoBi  s.r.o. Městské muzeum zase může sledovat kamery z vnitřních prostor své budovy v Klácelově ul., a také z depozitáře na nám.17. listopadu. Pod dohledem jsou samozřejmě i společné prostory v budově městského úřadu včetně jeho odloučených pracovišť. Z provozu je pořizován cca 12-tidenní záznam, který může v souladu se zákonem zpracovávat výhradně MěP. Na její služebně se také nachází centrální dispečink MKDS.

     K jeho využitelnosti uvedu pouze pár čísel z loňského roku. V roce 2013 bylo systémem zaznamenáno celkem 201 událostí, z nich si 155 vyžádalo výjezd hlídky strážníků MěP. MKDS využívá při objasňování trestné činnosti i Policie ČR, v roce 2013 jí bylo předáno 29 událostí s podezřením na spáchání trestného činu nebo dopravní nehody. Osvědčilo se i propojení s dalším technickým zařízením, kterým je pult centrální ochrany, takřka v přímém přenosu mohli strážníci sledovat vloupání do lékárny na Masarykově ul. a zadržet jeho pachatele přímo na místě. Velkým pomocníkem je MKDS i v dopravě. V loňském roce došlo na území města celkem k 28 nehodám, jejichž pachatelé z místa ujeli. Pomocí záznamu z kamer pak mohli být alespoň někteří z nich dopadeni a předáni spravedlnosti. V několika případech pak pozorná obsluha kamer přispěla k  řešení zdravotních problémů občanů, kterým mohla být včas poskytnuta první pomoc a přivolán lékař, jako to bylo např. v červenci při těžké otravě alkoholem na Tyršově náměstí. Zkrátka těch možností a případů byla celá řada a není možné je všechny obsáhnout. Co bych však chtěl ještě zmínit jsou tzv. hlasová komunikační tlačítka, která jsou umístěna v podzemních garážích terminálu (2x) a na veřejném WC. Pomocí nich mají občané mimo provozní dobu obsluhy zařízení možnost spojit se s MěP a požádat o pomoc nebo radu v různých situacích, včetně technických problémů. Tato tlačítka jsou velmi populární a jsou využívána téměř každý den.

     V rámci sytému byla po zapůjčení testována i mobilní kamera, která umožňuje nasazení v méně přístupných lokalitách, po vyhodnocení jejího provozu ji zatím městská policie pořizovat nebude. V letošním roce byly ještě přidány 2 kamery monitorující podchod mezi Slovanskou a Semanínskou ul. ( u tzv. 019), jinak se zaměříme spíše na jeho údržbu a obnovu, některé jeho části běží již osmý rok v nepřetržitém provozu. Průběžně pak budeme zkvalitňovat jeho obsluhu tak, aby záznamy z kamer vyhodnocovali ti nejzkušenější strážníci. Do budoucna pak znovu podpoříme diskuzi o možném navýšení jejich počtu, v souvislosti s dalšími pracovními úkoly, které jsou na městskou policii neustále kladeny, by si to i kamerový systém určitě zasloužil.

Petr Baláž