Klamavá reklama v ročence Českotřebovsko                       

Manželé Miroslav a Stanislava Kárníkovi, Vily 145  560 02 Česká Třebová – Parník

Věc: Klamavá reklama


Vážená redakce,

 

v ročence Českotřebovsko 2014, kterou vydává TREBOVIA , o. s. Česká Třebová, jsme na jedné z předních stran narazili na nepřehlédnutelné reklamy „CLUB Vaše realitní kancelář“ a „CLUB Vaše stavební firma“. S ohledem na velmi negativní zkušenosti s a.s. CLUB Němčice, který se za reklamami skrývá (to, že se jedná o Club Němčice, se dozvíte jen z webové adresy provedené nejmenšími písmeny na spodku reklam), bychom chtěli zveřejněním našich zkušeností na Vašich stránkách varovat před touto firmou a praktikami jejích vlastníků. Víme, že nejsme jediní, kteří podobné reklamě této firmy uvěřili (doposud jsme nepotkali nikoho, kdo by o a.s. Club Němčice vyslovil něco pozitivního) a byli bychom rádi, kdybychom byli poslední, kdo na její jednání doplatil.

 

            V roce 2011, když jsme se po 17 letech pobytu v Praze rozhodli přestěhovat zpátky do Č. Třebové, jsme na internetu objevili mimo dalších nabídek také nabídku realitní kanceláře „Club - Dům bydlení“, která nabízela zakoupení bytů k rekonstrukci ve zděném bytovém domě na Parníku. Prohlídka nabízených bytů nás zprvu nepřesvědčila, ale výmluvnost zástupce firmy a prodávajících v jedné osobě, pana S. Tkadlečka ml., který nabízel změny v nabízených bytech oproti projektu podle vlastních potřeb a nakonec i dobrá poloha domu v blízkosti nákupního centra a krytého bazénu, ovlivnila naše rozhodnutí zakoupit na jednom poschodí dva sousední byty 2+kk s tím, že budou přestavěny na byt 3+kk pro naši potřebu a byt 1+kk, který budeme moci pronajmout nebo prodat a tak získat zpět část finančních prostředků, které jsme si museli vypůjčit.

 

Původně při jednáních v červnu 2011 nám byl nabídnut termín dokončení rekonstrukce obou bytů do konce září, ale v konečné smlouvě podepsané v červenci 2011 byl „jen pro jistotu“ stanoven termín do konce listopadu 2011. Tato hra s termíny měla být prvním varováním, dalším byly návrhy kupní smlouvy a smlouvy o dílo vypracované právníkem firmy (Advokátní kancelář Urban &Urban Lanškroun), které jednostranně zvýhodňovaly jak prodávající v kupní smlouvě, tak zhotovitele ve smlouvě o dílo. Pan S. Tkadleček ml., který i při sjednávání smluv zastupoval jak prodávající tak zhotovitele (a.s. Club Němčice), přistoupil na námi požadované změny ve smlouvách, které postavení obou stran narovnaly. Podmínka v kupní smlouvě, že s touto smlouvou musí být současně podepsána i smlouva o dílo s a.s. Club Němčice, který bude rekonstrukci provádět, měla být dalším varováním. Jak se při dalších jednáních ukázalo, prodávající, statutární orgány Clubu Němčice i stavebníci podle stavebního povolení byly stále stejné osoby nebo členové stejné rodiny a proto například závazky mezi prodávajícím, stavebníkem nebo zhotovitelem byly jen iluzorní, protože se jednalo o stejné spřízněné osoby, které si přece nebudou dělat s jejich plněním navzájem potíže. Například při koupi bytů nám bylo tvrzeno, že společné části domu budou rekonstruovány na základě smlouvy o dílo mezi prodávajícími, kteří při zahájení rekonstrukce byli vlastníky domu a současně stavebníky podle stavebního povolení na rekonstrukci, a a.s. Club Němčice (paní Jaroslava Tkadlečková byla původní spolumajitelkou obytného domu, stavebníkem podle stavebního povolení a současně je předsedou představenstva a.s. Club Němčice), ale když jsme zjišťovali, co má být přesně předmětem této smlouvy, jaké práce mají být provedeny, jaké jsou termíny dodání a další podmínky smlouvy, bylo předložení smlouvy ze strany Clubu a.s. stále s různými výmluvami odkládáno a nakonec odmítnuto.

 

A realita, jak se chovala a chová „Vaše“ stavební firma? Posledního listopadu (kdy jsme se museli nastěhovat, protože nájemní smlouva na byt v Praze nám končila 30. 11. 2011 a nechtěli jsme skončit s nábytkem na ulici) i v následujících prosincových dnech, byly byty plné řemeslníků, stavebního materiálu a nepořádku, bez dveří (osazeny byly jen náhradní vchodové dveře), nemluvě o chodbě a schodišti, které byly stále i v dalších měsících staveništěm. Již v průběhu rekonstrukce jsme narazili na celou řadu problémů, závad, neplnění slibů a našich požadavků. Vady jsme zjistili a uplatnili již při přejímce bytů 9. 12. 2011 po rekonstrukci. Další vady jsme zjišťovali a uplatňovali postupně u pana S. Tkadlečka ml., jako jednoho z prodávajících, současně stavbyvedoucího i člena představenstva a.s. Club Němčice. Jednalo se o závady projevující se jak v jednotlivých bytech, tak závady související se společnými částmi bytového domu, které jsou uvedeny v kupní smlouvě. Vady a nedodělky byly reklamovány nejprve opakovaně ústně, když na ně nebylo odpovídajícím způsobem reagováno, byly uplatňovány písemně:

5. 12. 2012 - reklamace závad a návrh dohody vedoucí k odstoupení od smlouvy a vzájemného navrácení plnění, které si obě strany smluv poskytly

17. 1. 2013 – reklamace vad a nedodělků

11. 2. 2013 – reklamace vad a nedodělků

  4. 3. 2013 – reklamace vad a nedodělků

  6. 5. 2013 – návrh na odstoupení od smluv, návrh na zpětné odkoupení bytů (adresováno a.s. CLUB Němčice)

  7. 8. 2013 – odstoupení od kupní smlouvy (adresováno a doručeno všem čtyřem prodávajícím)

16. 10. 2013 – vzhledem k tomu, že na odstoupení od kupní smlouvy nebylo prodávajícími reagováno, byl všem doručen návrh na vypořádání, také bez reakce

  3. 12. 2013 reklamace závad v bytových jednotkách 3/145 a 4/145.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná také o vady, které se vyskytly ve společných částech bytového domu, z nichž některé byly na základě podnětu Společenství vlastníků jednotek Vily 145 Česká Třebová (dále jen SVJ) potvrzeny odborným posudkem akreditované společnosti ATELIER DEK v dubnu 2013, uplatilo vady SVJ také.

Jednalo se zejména o vlhkost obvodových zdí v přízemních bytech způsobující plíseň, zatékání do bytů podlahou balkonů způsobující vlhkost a plíseň v těchto bytech (např. v kuchyni bytu č. 4/145 5x), vady v provedení střechy a obvodových zdí v podkrovních bytech (půdních vestavbách) a jejich izolace způsobující kondenzaci vlhkosti, nízké teploty a tvorbu plísní v těchto bytech, nedostatečné řešení statického odhlučnění, zejména u původních podlah půdy při výstavbě podkrovních bytů způsobující přenos vibrací a hluku do konstrukce celého domu a tím do bytů pod nimi, nedostatečná termoizolace obvodových zdí způsobující tepelné ztráty a při nízkých venkovních teplotách kondenzaci vlhkosti a vznik plísní v bytech, zápach v bytech (z odpadů i v obytných místnostech). Například dokladem vadné střechy je opakované zatečení a promočení stropů na chodbě ve druhém poschodí nad schodištěm u bytů 5 a 6 po bouřce dne 4. 8. 2013. Vedle starých skvrn s plísní jsou další, větší.

Vzhledem k tomu, že dva z prodávajících (Vladimír Hubinka a Lenka Hubinková) byli současně stavebníky, musel jim být jako prodávajícím znám stav prodávané nemovitosti (stavební povolení bylo vydáno ještě před prodejem jednotlivých bytů, některé závady, například vadná střecha nebo vadné balkony byly způsobeny při rekonstrukci prováděné těmito stavebníky ještě před prodejem jednotlivých bytů), a o vadách, které na nemovitosti byly již v době prodeje, museli nebo měli jako prodávající vědět. O vadách, které byly v průběhu stavebních prací způsobeny stavebním podnikatelem, pokud by řádně plnili povinnosti stavebníka, by museli vědět a tyto vady měly být jimi reklamovány vůči stavebnímu podnikateli, který stavbu prováděl. To, že stavební podnikatel neplnil řádně ani formální povinnosti, dokládá například skutečnost, že po celou dobu stavby nebyl veden stavební deník, přestože mu tuto povinnost ukládá jak obecně závazný právní předpis, tak stavební povolení a tak není zpětně možné ověřit postup stavby, použité materiály, odbornou způsobilost osob provádějících odborné práce atd.). Ovšem jak mohl prodávající S. Tkadleček S. kontrolovat stavbyvedoucího S. Tkadlečka ml. nebo dalšího ze stavebníků, kterým je J. Tkadlečková, podle obchodního rejstříku předseda představenstva a.s. Club Němčice, firmy provádějící rekonstrukci.

Vzhledem k tomu, že jsme samostatně i společně s dalšími majiteli bytů - členy SVJ, uplatnili vady řádně formou reklamací i „Uplatnění vad“ a upozornili jsme prodávající i na možnost odstoupení od kupní smlouvy jednotlivými kupujícími, ale prodávající na tato upozornění nereagovali, využili jsme práva daného příslušnými ustanoveními občanského zákoníku a od kupní smlouvy (s tou souvisela i smlouva o dílo) jsme odstoupili. Ani na řádně provedené úkony potřebné k odstoupení prodávající nereagovali, Club Němčice závady neodstranil a nereaguje ani na výzvu stavebního úřadu k odstranění závad a k pokračování stavebních prací.

 

Závěrem a současným stavem je, že bydlíme ve zdravotně závadném bytě, což se odráží na našem zdraví, všechny naše peníze skončily na účtech příslušníků rodin Tkadlečkových a Hubinkových a ti i „Vaše stavební firma“ na nic nereagují a nedělají si nic ani z rozhodnutí státního orgánu, kterým je stavební úřad.

 

Takže chcete-li přijít o všechny peníze a zničit si zdraví,

akceptujte nabídky Vaší realitní kanceláře a Vaší stavební firmy Club Němčice.

 
16.12. 2012                                                                                                                  3.1. 2013
0kno  26.3. 2013                                                                                                     5.8. 2013
5.8. 2013                                                                                     5.8. 2013
  28.10. 2013